Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Pane exekutor, vše zlikvidujte...

Velice zvláštní vzkaz našli účastníci poslední exekuce z loňského roku. Hned za dveřmi na viditelném místě byl přilepen papírek s nápisem: „Pane exekutor, vše prosím zlikvidujte, nic nikam nestěhujte. Děkuji. S pozdravem P.“

Je zvláštní, že se vystěhovávaný bývalý nájemník takto angažoval. V bytě totiž bydlel ještě dva roky poté, co soud rozhodl o přivolení k výpovědi. Vzkaz je tím kurióznější, že byt na Ovčím hájku byl jeho zásluhou naprosto zdevastovaný, plný špíny a nepořádku a připomínal spíše útulek bezdomovce někde pod mostem. Takto dopadají hlavně byty některých nájemníků, jejichž trvalým společníkem je alkohol.

Tady by exekuci nikdo nečekalVelmi často ale exekutor vstoupí do bytu, který je čistý a udržovaný. Někdy bývá zcela prázdný, ale stává se také, že je vybaven luxusním nábytkem a elektronikou. Právě v takovém bytě proběhla exekuce v květnu 2005. Obýval ho zjevně architekt či podnikatel ve stavebnictví, protože všude ležely drahé knihy a časopisy s touto tématikou. Smlouva s městskou částí na pronájem bytu ale zněla na jiné jméno. Nový „podnájemník“, o němž městská část nevěděla, se v bytě dobře zabydlel. Ani ve snu jej nenapadlo, že by mohlo dojít k exekuci, přestože neměl žádnou smlouvu s vlastníkem bytu, tedy městskou částí.

Bezpečnostní dveře vystěhování nezastavíPodobné to bylo loni v listopadu, když zámečník na pokyn exekutora otevřel byt v ulici U Jezera. Zástupci úřadu a správcovské firmy se v předsíni srazili s čerstvě probuzeným mužem, který vůbec nic netušil a byl evidentně překvapen. V bytě ještě spala dcera a bylo tam několik zvířat. Teprve při prokázání totožnosti se ukázalo, že přítomný muž, ani jeho manželka, která ráno klidně odešla do zaměstnání, nemají k bytu vůbec žádný právní vztah. Byt jim načerno pronajal skutečný nájemce - žena, která odjížděla na několik let do zahraničí. Nájemné za byt neplatila, přestože jí peníze posílali na účet. Dluh na nájemném s poplatky z prodlení dosáhl výše 600 000 korun. Noví obyvatelé bytu, kteří se naivně domnívali, že na úřadě je vše zařízeno, se o soudním řízení ani o exekuci nedozvěděli předem, protože veškerá pošta chodila na jméno nájemce. A paní v Americe si samozřejmě poštu nevyzvedávala... Další příklady toho, jak je nebezpečné pronajímat si od někoho obecní byt.

Ve chvíli, kdy exekutor zvoní u dveří, už je pozdě na dohadování o splácení nájemného. V tuto chvíli již exekuci nezastaví ani bezpečnostní dveře za 20 000, které měla zabudované neplatička vystěhovávaná 12. ledna. Mnohem jistější je nájem a poplatky včas platit a v případě finančních potíží okamžitě začít jednat s příslušným správcem nemovitosti.

Samuel Truschka