Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

galerie minerálů a fosilií Geosvět

Už desátým rokem je na Vinohradech v Londýnské 55 otevřena galerie minerálů a fosilií Geosvět, kterou rozhodně nepřehlédnete. Už před jejím vchodem je totiž les, přesněji zkamenělý les – kmeny pravěkých jehličnanů starých asi 500 milionů let. A teď už můžete vstoupit do světa drahých kamenů, minerálů, zkamenělin a prohlédnout si zcela unikátní soukromé sbírky Jiřího Rumla a Lubomíra Thina, doplněné a obměňované zapůjčenými exponáty hostů. „Exponátů včetně depozitářů máme přes deset tisíc,“ říká Lubomír Thin. „Vystaveno je jich tady zhruba sedm tisíc. Je opravdu na co se dívat. Expozice je dělaná tak, aby zaujala především laiky. Exponáty proto nejsou seřazeny systémově, ale  geograficky. To znamená, že každý kontinent, případně stát bohatý na minerály, mají své samostatné vitríny. Můžete obdivovat krásu českých achátů, vltavínů, samostatnou expozici věnovanou zlatu nebo drahokamům...

Je tady také speciální vitrína, kde jsou meteority z celého světa. Dva větší máme vystavené volně, takže si na ně návštěvníci mohou sáhnout. U každé vitríny je nějaké povídání o exponátech, případně o lokalitách, které jsme při našich expedicích navštívili, někde jsou i fotografie. Návštěvník tak má možnost vidět, jak vypadá kámen, když se vykope a potom ho vidí očištěný a ve výstavní podobě. Když jsme například sbírali acháty, tak jsme jich nasbírali tisíce a jenom desítky jsou takové, které se dají potom vystavit. Je zde také část věnovaná paleontologii.  Máme jednu z nejkompletnějších sbírek nejstarších českých prvohorních trilobitů s velmi vzácnými exponáty. Českou republiku, jako jedno z nejbohatších nalezišť trilobitů na světě, proslavil Joachim Barrande. K vidění je také asi 200 let starý brus, na kterém naši předkové brousili české granáty, pomůcky na řezání kamenů a mnoho dalšího.“ Nejlepší bude, když se do Geosvěta zajdete podívat. Kamenná historie naší planety za to určitě stojí.

Otevřeno je po – pá 10.00 – 18.00, so 10.00 – 15.00. Přízemí je samozřejmě bezbariérové, po domluvě se dá dostat i do spodního patra. Více na tel. 221 513 224, info@geosvet.cz, www.geosvet.cz.

Eva Černá