Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Novinky roku 2016 v oblasti daní

Od nového roku nás čeká opět několik změn. Na rozdíl od let minulých jich není tolik a převažují změny, které budou mít pozitivní efekt na naše peněženky.

Změny pro podnikatele

Na podnikatele čeká každoroční změna – zvýšení minimálních záloh na pojistné. Další novinkou je kontrolní hlášení DPH. Už od ledna má každý plátce daně z přidané hodnoty podávat kontrolní hlášení. Měsíčně nebo čtvrtletně musí finanční správě elektronicky zaslat údaje z daňových dokladů (faktur). Další novinkou, od které se očekává, že omezí daňové úniky, by mohla být elektronická evidence tržeb. V polovině ledna ještě nebylo zřejmé, zda se vládní koalici podaří evidenci tržeb prosadit přes obstrukce opozice. V první fázi by se pak měla týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb, postupně se přidají i další podnikatelé.

Slevy pro rodiče

Daňové zvýhodnění a odpočty na děti se po nabytí účinnosti novely budou zvyšovat. Pro první dítě v rodině sice zůstane na 13 404 korunách ročně, ale u druhého dítěte se má zvýšit o 100 korun měsíčně na 17 004 korun ročně, u třetího a každého dalšího dítěte pak o 300 korun měsíčně na 20 604 korun ročně.
Z důvodu zpoždění novely ale zaměstnanci nepoznají vyšší slevu hned v lednové výplatě, ale až v dalších měsících, případně ji pak získají zpětně v ročním zúčtování daně prostřednictvím zaměstnavatele nebo v daňovém přiznání podávaném na začátku roku 2017.
Sleva, oficiálně zvaná daňové zvýhodnění na vyživované dítě, se zvýšila už pro uplynulý rok. Za druhé dítě si rodič – počínaje příjmy za leden 2015 nebo v daňovém přiznání za rok 2015 – může odečíst z daní o 200 korun měsíčně více, za třetí a případně každé další dítě o 300 korun více než za rok 2014. Rodina se dvěma dětmi si tak oproti předchozímu roku polepší až o 2 400 korun, se třemi dětmi o 6 000 korun ročně. Tyto slevy na dani mohou využít zaměstnanci a podnikatelé (OSVČ), kteří nedaní paušálem. Pokud uplatňujete výdaje paušálem, nemůžete toto daňové zvýhodnění na děti uplatnit.
Také za rok 2015 si mohou rodiče snížit daň o takzvané „školkovné“. Tedy o náklady, které vydávají za pobyt dítěte v mateřské škole nebo jiném zařízení péče o děti předškolního věku. Potvrzení o platbách vám vystaví školka. Maximální výše této slevy na jedno dítě je ohraničena částkou měsíční minimální mzdy. Pro daně za rok 2015 se tedy roční limit zvyšuje na 9 200 korun, pro rok 2016 stoupne na 9 900 korun. Snížení daně o „školkovné“ mohou využít také podnikatelé, kteří uplatňují náklady paušálem – tedy procentem z příjmu.

Příjmy osvobozené od daně

Příjmů za rok 2015 se týká novinka, která se naplno projeví právě v následujících týdnech: Lidé musí nově oznamovat finančnímu úřadu i příjmy osvobozené od daně, pokud přesáhnou pět milionů korun.  Nebude se týkat většiny z nás, ale může se jednat o větší dědictví a dary, prodej uměleckých sbírek nebo třeba cenných papírů (po třech letech). Drobných příjmů a běžných rodinných transakcí se tato oznamovací povinnost netýká, stejně jako třeba změn zapisovaných do katastru nemovitostí, do něhož má finanční úřad přístup. Povinnost je nutné splnit do konce lhůty pro podání daňového přiznání, tedy standardně do začátku dubna následujícího roku. Jinak hrozí pokuta až do výše 15 % z neoznámeného příjmu – tedy vlastně náhrada daně. Ceny elektřiny a plynu se od Nového roku výrazně nezměnily. Rozúčtování nákladů na centrální vytápění v bytových domech se počínaje rokem 2016 mění s cílem, aby bylo spravedlivější.

Ondřej Marek, majetkový poradce, ondrej.marek@sbelter.cz