Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Tepelné izolace dokončeny

Ve druhé polovině loňského roku realizovala Praha 13 dvě významné stavební akce, kterými byla završena několik let probíhající série investic zaměřených na energetickou úspornost budov ve vlastnictví městské části. Nejdříve proběhlo zateplení fasád základních a mateřských škol. Tato akce spojená s přeměnou topných systémů ve školách přinesla již městské části milionové úspory. Následovala tepelná izolace všech tří poliklinik – v Nových Butovicích, ve Stodůlkách a na Velké Ohradě. Nakonec přišly na řadu poslední dva objekty – Spolkový dům v ulici K Vidouli a tělocvična v Kovářově ulici. Práce na obou objektech byly dokončeny v posledním čtvrtletí minulého roku.

Ve středu 20. ledna se přišli na hotové dílo podívat starosta David Vodrážka a místostarosta Petr Zeman. Na místě také poděkovali zástupcům dodavatelů obou staveb – u Spolkového domu Richardu Francovi, řediteli závodu Praha společnosti Swietelski a Rentcentrum a před stodůleckou  tělocvičnou Romanu Kolaříkovi ze společnosti Metall Quatro. V případě Spolkového domu šlo o zateplení střešní konstrukce zevnitř objektu. V sále byla pro zateplení podhledů použita samonosná ocelová konstrukce, ve zbývajících částech objektu proběhlo zateplení do nových sádrokartonových podhledů. Byla provedena také výměna všech oken a vstupních dveří. Na akci bylo vynaloženo přibližně 5,7 milionu korun, z toho 1,1 milionu tvořila dotace, kterou se podařilo získat ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP).

U tělocvičny Kovářova bylo provedeno zateplení vnějšího obvodového pláště včetně střešní konstrukce a byly vyměněny všechny dveře a  okna. Musela být také postavena nová opěrná zeď podél severní části objektu, která umožnila zateplení na této straně, zároveň zajistila přilehlý svah a umožnila tak vybudování dvou nových únikových východů z objektu. Výše vynaložených finančních prostředků činila přibližně 8 milionů korun, dotace SFŽP tvořila 1,4 milionu. Tělocvična získala navíc i novou barevnou fasádu, která výrazně změnila její vzhled k lepšímu.

Samuel Truschka