Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Zemědělství včera, dnes a zítra


Historie Národního zemědělského muzea se začala psát už v roce 1918 a to založením spolku České zemědělské muzeum. Budova, ve které se dnes nachází, byla postavena v letech 1937–1939. Přišla ale válka, později sloužila jiným organizacím a teprve v roce 1994 se do ní vrátilo zemědělské muzeum. To dnes svým návštěvníkům nabízí řadu expozic, které zaujmou i ty nejmenší.


„V nejnižším patře se nachází expozice Jede traktor, kde na ploše 500 m² najdete ty nejlepší kousky zemědělské techniky z naší sbírky,“ říká Lenka Patoková, která nám dělala průvodkyni. „Oblíbeným je herní traktorový trenažer Zetor Major. Řídíte traktor a před vámi se promítá krajina. Pro děti tu máme menší bagřík, odrážedla i šlapací traktůrky. Jsou zde k vidění traktory české i zahraniční výroby. Jedním z nejvzácnějších exponátů je motorový pluh Excelsior. V prvním poschodí je expozice Myslivost, která, jak samotný název napovídá, vám představí tento hospodářsky přínosný obor a jeho dlouholetou tradici.


Dále je tady expozice s názvem Laboratoř ticha. Ta původně vznikla jako projekt studentů ČVUT pro českou expozici na světové výstavě Expo 2015 v Miláně. Za pozornost určitě stojí i expozice Rybářství s velkými akvárii se sladkovodními rybami. Ve druhém poschodí jsou umístěny expozice Zemědělství s řadou unikátních sbírkových předmětů i hospodář skými zvířaty a Voda v krajině. O patro výš je Gastronomie, kde je k vidění „retro“ i moderní kuchyňské vybavení a také gastro studio. Jsme asi jediným muzeem, které pořádá kurzy vaření pro veřejnost.


Spolupracujeme s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky, která studio využívá při přípravě našeho národního týmu na mezinárodní soutěže. Prohlídka končí na střeše s prostorem pro panelové výstavy a také políčkem, kde máme ukázky zemědělských plodin typické pro naše podnebí. Tento projekt vznikl ve spolupráci s vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Nabízíme také lektorské programy, pořádáme výstavy... Nejlepší ale určitě bude osobní návštěva.“ Další expozice si můžete prohlédnout v pobočkách v Čáslavi, Valticích, zámku Kačina, v loveckém zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou... Celoročně otevřené Národní zemědělské muzeum (Kostelní 44, Praha 7) je bezbariérové, před hlavním vchodem je nájezdová rampa, jsou zde i výtahy, kterými se dostanete až na střechu. Otevřeno je každý den kromě pondělí od 9.00 do 17.00 hodin. Více na www.nzm.cz.

Eva Černá