Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

2006: Stříšky šly konečně k zemi

Začátek roku 2006 se v Kulturním domě Mlejn nesl ve znamení folkových koncertů. Ve čtvrtek 12. ledna se na jeho scéně představil legendární Spirituál Kvintet, o pět dní později zde vystoupila skupina Kamelot, největší pozornost si ovšem získal recitál Jarka Nohavici, který se uskutečnil v pondělí 16. ledna jako součást zpěvákova pražského turné. „Když jsem si vybíral místa, kde budu v Praze hrát, tak Mlejn jsem si vymínil,“ uvedl Nohavica.
Chátrající hrubá stavba obchodního centra u stanice Nové Butovice, lidově zvaná Stříšky, konečně zmizela. Vlastník nedostavěného objektu z 80. let zahájil v pondělí 13. února odstranění stavby, o němž bylo rozhodnuto už v únoru 2003. „Za velkého zájmu veřejnosti se těžké stroje realizační firmy Švestka zakously do betonového objektu a za několik dní ho rozdělily na dvě poloviny, které během zhruba dvou měsíců zcela srovnaly se zemí,“ napsal STOP. K podrobnostem demolice uspořádala společnost Central Resource, zastupující vlastníka objektu, ve spolupráci s Prahou 13 na radnici tiskovou konferenci. „Jsme velmi rádi, že se vlastník rozhodl přistoupit k likvidaci této hrůzy, o kterou již dlouho usilujeme. Věřím, že plánovaná zástavba bude přínosem pro celou oblast i obyvatele Nových Butovic,“ řekl starosta David Vodrážka. Patnáctileté výročí založení oslavily tento rok místní Dům dětí a mládeže Stodůlky i magazín STOP, k jehož půlkulatému jubileu se v Centrálním parku uskutečnila velká oslava. „Bohatý program, trvající přes dvě hodiny, moderovali Jakub Třasák a Samuel Truschka. Zahrát a zazpívat přišla celá řada hudebních hostů, od skupiny Ta Jana z Velké Ohrady, přes Mirka Hoffmanna, až po Kytarovou školu Pavla Soukupa,“ informoval zpravodaj.
Na Velké Ohradě nad Dalejským údolím byla 12. dubna slavnostně pokřtěna ulice Karla Kryla. V polovině června vyšla výpravná publikace o městské části nazvaná Praha 13, město uprostřed zeleně a ve vnitrobloku mezi ulicemi Trávníčkova a Fantova se 3. října po desetiměsíční přestavbě otevřel nový dům pro seniory Lukáš. O dva týdny později bylo pak v nejzápadnější části Centrálního parku zprovozněno i minigolfové hřiště s osmnácti drahami. „Stavba byla financována třemi miliony korun z rozpočtu hlavního města Prahy. Městská část uhradila výsadbu stromů a keřů,“ uvedl tehdy zpravodaj STOP.
Ve dnech 20. a 21. října proběhly v České republice komunální volby a první kolo voleb do senátu. „V našem obvodu se uskutečnily volby do Zastupitelstva MČ Praha 13 a do Zastupitelstva hl. m. Prahy. Své hlasy odevzdalo 16 013 voličů, takže volební účast přesáhla 39 procent. Výrazně zvítězila Občanská demokratická strana, která obdržela 57,78 procenta hlasů a získala 23 mandátů,“ napsal zpravodaj.

Robert Šimek