Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kalendář akcí únor 2021

Vzhledem k měnící se epidemiologické situaci není vyloučeno, že některé z akcí a aktivit budou odloženy nebo zrušeny. Všichni ale  věříme, že to co nejdříve bude naopak. Sledujte, prosím, aktuální informace na webových stránkách organizátorů nebo pořadatelů akce a také na www.praha13.cz.

Čtvrtek 11. – úterý 16. 2.

Masopustní maškary na plotě

Základní škola Mohylová, Lužiny
V době masopustní se dřevěný plot školy opět promění v galerii žákovských výtvorů – tentokrát veselých loutek maškar inspirovaných postavami z venkovských masopustních průvodů.

Čtvrtek 18. 2. • 8.30 – 16.00

Den otevřených dveří

Základní škola Mohylová, Lužiny
K tradicím školy patří nejen to, že se zde žáci učí a tráví zde čas, ale také dokážou svou školu a výuku představit široké veřejnosti v roli průvodců. Pokud nám to epidemiologická situace dovolí, děti vám tyto průvodcovské služby ve čtvrtek 18. února nabídnou.

Pátek 19. 2. • 18.00 – 20.00

Taneční latino workshop

Spolkový dům, K Vidouli 727, Stodůlky
Zatančíme si salsu, merengue, bachatu, zouk, reggaetona kizombu, naučíme se bodymovement a variace rukou v otočkách a krocích. Přijďte si dobít energii tancem! Vhodné pro ženy i muže, pro začátečníky i mírně pokročilé.

V případě, že nebude možné workshop uskutečnit kvůli epidemiologické situaci ve Spolkovém domě, proběhne on-line. Více na info@kamilasalsa.cz, www.kamilasalsa.cz.

Středa 3. 3.

Den otevřených dveří on-line

Základní škola Klausova, Velká Ohrada
Protože současná protiepidemická opatření nám nejspíš nedovolí vás osobně uvítat a na Dni otevřených dveří vám představit chod naší školy, tak vám touto cestou nabízíme alespoň virtuální návštěvu školy, která bude na webových stránkách poprvé otevřena 3. března. Více během  února na www.klausovazs.cz.

BOTANICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

Trojská 800/196, Praha 7 – Troja

Čtvrtek 21. 1. – čtvrtek 18. 3.

Cyklus přednášek

Také letos pořádá botanická zahrada oblíbené přednášky odborníků. Budou probíhat každý čtvrtek on-line. Celý rok 2021 se ponese v duchu jedovatých rostlin. Témata přednášek jsou tedy zaměřená na botaniku, jedovatost, fytotoxikologii, vlivy jedů na člověka, travičství. Přednášet  budou odborníci na daná témata nejen z naší zahrady, ale i z dalších odborných organizací. Vysílat budeme přes platformu Teams. Pokud to  omezení povolí, bude možnost přijít i do zahrady. Vstupenky se kupují předem. Zakoupením vstupenky na přednášku za 100 Kč podpoříte naši zahradu v této nelehké době, získáte možnost připojit se na vybranou přednášku a jednorázový vstup do venkovních expozic s platností 30 dní od chvíle, kdy opět otevřeme. Až to nastane, budeme vás informovat. Vstupenky je možné zakoupit nejpozději v den konání přednášky
do 12 hodin.

Více informací o veškerých akcích a novinkách najdete na www.botanicka.cz, info@botanicka.cz, tel. 234 148 111.

CZECH PHOTO CENTRE

Seydlerova 2835/4, Nové Butovice

Pondělí 18. 1. – neděle 28. 2.

Fragmenty metropole

Držitel titulu Fotograf roku 2020 Roman Vondrouš z agentury ČTK představuje v galerii nejnovější soubor Fragmenty metropole. Už od prvního dne vyhlášení nouzového stavu se začal věnovat dokumentování této neobvyklé situace, která zasáhla i Českou republiku. Výstava  bude probíhat podle nařízení vlády a aktuálního vývoje pandemie koronaviru. Vernisáž výstavy, která navazuje na soubor Fragmenty metropole oceněný v roce 2010 stipendiem pražského primátora v soutěži Czech Press Photo, se uskutečnila 18. ledna on-line. V případě, že  bude galerie dle nařízení vlády otevřena, platí následující otevírací doba: úterý až pátek vždy od 11.00 do 18.00 hodin, o víkendu od 10.00 do  18.00 hodin. Základní vstupné činí 80 a snížené 40 korun.

Kontakty a další informace na www.czechphoto.org.

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE STODŮLKY

Chlupova 1800

Rodina v akci

Dům dětí nově pořádá pravidelné víkendové workshopy pro děti i dospělé pod názvem Rodina v akci. Přijďte si zacvičit, procvičit angličtinu, nebo se na chvilku staňte malým chemikem. Každý si najde to své!

Pro děti:

Sobota 6. 2. • 8.30 – 12.30

Věda Z – Chemická laboratoř

Chemie může být velmi zábavná! Hoří cukr? Co taková podomácku vyrobená raketa? Chceš zažít pořádný výbuch, nebo si vyrobit vlastní  krystal? To vše a mnohem víc zažiješ při sobotní chemické laboratoři.

Neděle 7. 2. • 9.00 – 17.00

Protančená neděle

Vyzkoušíme si společně různé taneční styly, zahrajeme si taneční i sportovní hry a poznáme nové kamarády, kteří milují tanec stejně jako ty.  Celodenní taneční workshop pro děti ve věku 8–15 let.

Pro dospělé:

Sobota 6. 2.

  • 8.00 – 9.30 – Jóga
  • 9.30 – 12.40 – Intenzivní kurz AJ začátečníci
  • 10.00 – 13.00 – Sebeobrana pro ženy a dívky (pro dospělé a děti od 10 let)
  • 13.00 – 16.10 – Intenzivní kurz AJ pro mírně pokročilé

Sobota 13. 2.

  • 11.00 – 12.30 – Bodystyling


Workshopy budou probíhat v domě dětí, v případě, že by se z důvodu epidemiologické situace akce přímo v DDM nemohly konat, proběhnou  on-line. Více na www.ddmstodulky.cz.

Webináře na míru

Jelikož v únoru představujeme v rámci oslav 30 let Oddělení zájmového vzdělávání pro oblast předškolního kurikula a aktivit pro rodiny s  dětmi, máme pro všechny rodiče dárek – 1 + 1 webinář na míru zdarma! Oběma webináři provází Eva Králová, lektorka a poradkyně osobního rozvoje pro děti i dospělé. Webináře jsou realizovány v aplikaci Google Meet.

Pondělí 1. 2. • 19.00 – 21.00

Jak podpořit sebevědomí rodiče i dítěte

Přemýšlíte někdy nad tím, proč si někteří lidé věří více než jiní? Přijďte si na náš webinář pro inspiraci, jak posílit své sebevědomí a pomoci vlastním dětem, aby si začaly více věřit.

Cena 350 Kč/290 Kč pro členy klubu RaDka. Přihlášení na www.ddmstodulky.cz. Kapacita omezena.

Pondělí 15. 2. • 19.00 – 21.00

Oidipální vývoj dítěte ve věku 3–6 let a jeho dopad na následný výběr jejich životního partnera

Webinář volně navazuje na předchozí akci Jak podpořit sebevědomí rodiče a dítěte a je nejvhodnější pro rodiče dětí v předškolním věku. Zdarma pro členy klubu RaDka při DDM Stodůlky a účastníky webináře Jak podpořit sebevědomí rodiče a dítěte. Tento webinář je realizován v rámci Projektu Šablony II pro Dům dětí a mládeže Stodůlky a je financovaný MŠMT Šablony II. Přihlášení na www.ddmstodulky.cz. Kapacita omezena.

Dům dětí slaví

Školní rok 2020/2021 je pro nás velmi významný – dům dětí slaví 30 let od svého založení. A program oslav je pestrý a bohatý.

Leden

oslovil milovníky historie, kdy jsme zavzpomínali na naše začátky a všechna ta uplynulá leta.

V únoru

vám představíme Oddělení zájmového vzdělávání pro oblast předškolního kurikula a aktivit pro rodiny s dětmi. Celý měsíc bude věnovaný tématu MASOPUST a kromě karnevalu a masopustních masek se můžete těšit hlavně na aktivity venku, které mohou být inspirací pro celé rodiny.

Březen

věnujeme Oddělení zájmového vzdělávání pro oblast ART aktivit, techniky a robotiky. Tématem tohoto měsíce bude HNÍZDĚNÍ, které se promítne do výtvarných, hudebních, divadelních i technických aktivit.

V dubnu

rozpohybujeme sebe i vás – v Oddělení zájmového vzdělávání pro oblast tance, sportu, přírodních věd a ostatních aktivit, kde pro vás chystáme Retrohrátky. Akce se uskuteční za každého počasí a za jakékoli situace – s námi zblízka či pouze vzdáleně ve vašem rodinném kruhu, venku nebo z tepla vašeho domova, každopádně vždy počítáme s vaší bohatou účastí, pěkným počasím, optimistickou náladou a úsměvem na rtech.

Nejen že pro vás chystáme pořádnou porci zábavných aktivit, máme pro vás i soutěž o hodnotné ceny! Každý měsíc vyhlásíme 3 zážitkové  aktivity, za jejichž splnění bude možné dostat razítko na hrací kartu. Budete-li úspěšní sběratelé razítek, čeká vás v červnu slosování o hodnotné ceny. Dnes jen naznačíme, že to můžou být například knižní poukázky, společenské hry a hračky či sportovní pomůcky. Hrací karty jsou k vyzvednutí na recepci DDM Stodůlky. Slosování proběhne na oslavách ke Dni dětí, které budou zároveň i oslavami našich krásných
třicátin.

Více informací včetně úplných pravidel soutěže najdete na našich webových stránkách.

Více info a možnost přihlášení na akce na www.ddmstodulky.cz, tel. na recepci – 251 620 266, 605 920 279.


TŘINÁCTKA – KŘESŤANSKÉ CENTRUM LUKA

Mukařovského 1986, (zastávka metra Luka)

Pondělky • 16.30 – 18.00

Dětský klub Savana

Křesťanský klub pro děti od 6 do 11 let (po první třídě ZŠ).

Další info na www.klubsavana.webnode.cz. Vzhledem k současné situaci schůzky probíhají on-line, nicméně už teď se můžete přihlásit na letní stanový tábor (tábořiště Raspenava – Folbrechtova louka, Frýdlant v Čechách). Letos děti čeká tábor z prostředí chudého středověkého městečka v království Segobridů, jehož obyvatelé však významně zasáhnou do historie celého království. Veškeré info a přihlášku najdete na  webových stránkách https://forms.gle/J3VsG9KFWcXHT6ow6.

Úterky • 19.30 – 20.45

Objevování bible

Na kurz Objevování křesťanství navázaly od ledna večery Objevování Bible. Kdokoli by chtěl porozumět životu a osobě Ježíše je zván každé  úterý na diskuze nad jednotlivými kapitolami evangelia podle Lukáše. Zatím se takto schází kolem deseti lidí. Setkání probíhají on-line, připojit se dá jakékoli úterý. Odkaz na Zoom bude zaslán z e-mailové adresy alfa13ka@gmail.com.

Informace o dalších aktivitách na www.13ka.cz.

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

U Trojského zámku 120/3, Praha 7

Od 18. prosince je Zoo Praha opět uzavřena. Čím a jak můžete zoologické zahradě pomoct?

Je to tradiční adopce, kde na vybrané zvíře přispíváte danou částkou, je to sponzoring, kde na ně přispíváte libovolnou částkou, jsou to  Vstupenky na lepší časy... Zdrojem příjmu je i e-shop a pak jsou tady Stravenky pro zvířata. Tento projekt umožňuje darovat i nižší částky (50 až 600 Kč), navíc se dozvíte, jaký je jídelníček vašich oblíbených zvířat, jaké jsou denní krmné dávky apod. Nyní je možné zakoupit stravenky pro šedesát vybraných druhů. Stravenku zaplatíte on-line a ke stažení dostanete certifikát s vaším jménem. Největší pomocí ale bude, až se zoo definitivně a bez omezení otevře. Snad to bude brzy.

Bližší informace získáte na tel. 296 112 111, pr@zoopraha.cz, www.zoopraha.cz, www.facebook.com/zoopraha.

Kalendář akcí připravila Eva Černá