Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kalendář akcí únor 2022

S ohledem na měnící se epidemiologickou situaci sledujte, prosím, aktuální informace na webových stránkách organizátorů nebo pořadatelů akce a také na www.praha13.cz. Děkujeme.

Úterý 1. 2. • 13.00 – 15.30

Kreativní dílny

Knihovna Lužiny, Archeologická 2256/1

Každé úterý můžete navštívit dílny otevřené vaší kreativní duši. Podrobnosti v dětském oddělení. Vstup na akci je volný.

Čtvrtek 3. 2. • 13.00 – 15.00

Trošku jiné odpoledne v knihovně

Knihovna Lužiny, Archeologická 2256/1

Každý čtvrtek můžete v knihovně prožít trošku jiné odpoledne – setkávání dětí a mládeže s pracovníky nízkoprahového Klubu Jedna Trojka. Vstup na akci je volný.


Pátek 4. – neděle 6. 2.

Ledová města 2022

Pojďte společně s námi o pololetních

prázdninách provést děti historií i současností našich měst, ukázat jim zajímavá místa a třeba je i zapojit do kulturního dění a života ve městě. PO Rondel zve všechny příznivce akce Ledová Praha, která se v roce 2022 rozšiřuje i do dalších měst! Nepředvídatelná epidemiologická situace a s ní spojená rizika nás přivedly k novince, která by mohla pomoci všechny překážky překonat. Společně s krajskými organizátory připravujeme až 13 tzv. Ledových měst, která se přidají k Praze a otevřou své brány dětským návštěvníkům. Připravena pro vás budou muzea, výstavy i doporučené zajímavosti od místních znalců. Již nyní se můžete přihlásit na webových stránkách www.ledovamesta.pionyr.cz. Kdo chce vyrazit na tuto akci společně s členy oddílu Rondel, sledujte informační kanály oddílu nebo nám napište.

Středa 9. a sobota 19. 2.

Webinář a Den otevřených dveří ve Škole Celým srdcem

Radouňova 1, Řeporyje

Volají si s lidmi po celém světě, o přestávce chodí do přírody, rádi vyrábějí, dávají si výzvy, vzájemně se oceňují a učí se dosahovat svých cílů – to jsou děti a učitelé Školy Celým srdcem v Řeporyjích. Škola se zaměřuje na rozvoj celého člověka skrze zdravé společenství, křesťanské prostředí a výuku v souvislostech. Seznamte se s týmem školy a zeptejte se na cokoli, co vás zajímá a to na webináři 9. 2. nebo na Dni otevřených dveří 19. 2. Více informací na www.celymsrdcem.cz.


Sobota 12. 2. • 10.00

Pohádkové dopoledne

Divadelní sál FZŠ prof. Otokara Chlupa, Fingerova 2186, Nové Butovice

Zveme vás na pohádku O zlatých sušenkách – na motivy pohádky Boženy Němcové. Hraje soubor Divadla Glans. Jednotné vstupné je 90 Kč (pokladna je otevřena hodinu před začátkem představení). Při vstupu do sálu se diváci musí řídit aktuálně platnými hygienickými předpisy. Bližší informace najdete na www.divadloglans.cz.


Středa 16. 2. • 16.00 – 17.00

Literární hrátky

Knihovna Lužiny, Archeologická 2256/1

Interaktivní pořad pro děti ve věku 2–6 let a rodiče, tentokrát na téma Kolo, kolo, mlýnský. Registrujte se předem na olga.vlasakova@mlp.cz, telefonicky na čísle 770 130 281 nebo osobně v pobočce Lužiny. Vstup na akci je volný.

Pátek 18. 2. • 10.00 – 11.00

Literární hrátky

Knihovna Lužiny, Archeologická 2256/1

Interaktivní pořad pro děti ve věku 2–6 let a rodiče, tentokrát na téma Kolo, kolo, mlýnský. Registrujte se předem na olga.vlasakova@mlp.cz, telefonicky na čísle 770 130 281 nebo osobně v pobočce Lužiny. Vstup na akci je volný.

Sobota 19. 2.

Volejbalový Veterán Cup Stodůlky

Areál ZŠ s RVJ Bronzová

Už nyní se můžete hlásit na v pořadí desátý ročník Veterán Cupu Stodůlky. Turnaj je určen volejbalovým veteránům – mužům, kteří dosáhnou v roce 2022 věku minimálně 50 let a ženám ve věku minimálně 35 let. Přihlášky a informace získáte u Jaroslava Matýska na matysekj@praha13.cz, tel. 607 613 652.


Čtvrtek 24. 2.

Den otevřených dveří

Německá škola v Praze, Schwarzenberská 700/1, Jinonice

Zveme vás na Den otevřených dveří na českém gymnáziu (od 6. třídy) Německé školy v Praze – 15.00–17.00 hodin osobně, 17.00–18.00 hodin on-line. Více informací na www.dsp-praha.org.

Čtvrtek 3. 3. • 16.45

Masopustní průvod

Před FZŠ Trávníčkova

FZŠ Trávníčkova spolu s FZŠ Mezi Školami vás zvou na masopustní průvod. Všichni, kteří mají rádi dodržování tradic, se mohou zapojit do letošního masopustního průvodu v maskách. Akce bude začínat před FZŠ Trávníčkova. Společně se v průvodu projdeme po okolí a vše slavnostně zakončíme na místě srazu.

Sobota 5. 3. • 14.00

Badmintonový turnaj smíšených dvojic „O Zlatou raketu Prahy 13“

Jeremi Sport, Jeremiášova 2581/2

Ženy mají na turnaji startovné zdarma, muži 300 Kč. Občerstvení pro soutěžící bude zajištěno. Dotazy a přihlášky zasílejte do pátku 4. 3. (12.00 hod.) Jaroslavu Matýskovi na e-mail matysekj@praha13.cz, tel. 607 613 652.

BOTANICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

Trojská 800/196, Praha 7 – Troja

Venkovní expozice je v únoru otevřena denně 9.00–16.00, skleník Fata Morgana út–ne a svátky 9.00–16.00, vinotéka sv. Kláry po–ne a svátky 9.00–16.00.

Neděle 2. 1. – 25. 12. • 13.00 – 15.00

Nedělní sklep – komentované prohlídky expozicí výroby vína

Komentované prohlídky vinice a sklepa s malou degustací na závěr. Nakoukněte, kde zpracováváme naše hrozny a ochutnejte vína kompletně vyrobená v botanické zahradě. Sraz a začátek prohlídky u pokladny Kovárna v ulici Trojská. Zastávka autobusu 112 Kovárna.

Pondělí 17. 1. – čtvrtek 31. 3.

Jak krmit ptáky? – fotografická výstava

Krmit či nekrmit? To je oč tu běží. Panelová fotografická výstava ptáků a ptačích krmítek je plná užitečných informací. K vidění v prostorách venkovní Ornamentální zahrady. Panely představí nejnovější poznatky v oblasti celoročního přikrmování ptáků v našich zahradách. Dozvíte se, čím správně přikrmovat ptáky v naší krajině a na výstavních panelech naleznete také vyobrazené základní typy krmítek a vhodných napajedel, která jsou důležitá nejen v horkých letních dnech.

Pátek 21. 1. – sobota 26. 3.

Džungle, která nespí

Víte, jak vypadá prales, když se setmí? Zažijte tropický skleník Fata Morgana jinak. Zaposlouchejte se do zvuků džungle, která nikdy nespí. Zveme vás na dobrodružnou cestu kolem světa tropických rostlin, ryb a žab. Naši průvodci pro vás připravili zajímavé putování horami i nížinami, při kterém se vám bude tajit dech. Některé druhy rostlin rozkvétají  v noci a omamně voní. Magicky nasvícený vodopád šumí a skleníkem se nese koncertování tropických žabek... Akce je určena především pro dospělé a starší děti. Každá netradiční večerní prohlídka trvá přibližně jednu hodinu. Prozatím je spuštěna rezervace na leden a únor. Březnové termíny se spustí dle epidemiologické situace. Večerní skleník můžete navštívit v únoru vždy v pátek a v sobotu od 18.00 hodin. Večerní provázení skleníkem Fata Morgana je třeba rezervovat dopředu pomocí kalendáře, který najdete na webu botanické zahrady.


Čtvrtky od 10. 2. do 17. 3. • 17.30

Přednáškový cyklus ON-LINE

Přednášky budou probíhat on-line a lze je sledovat v běžném webovém rozhraní. Na přednášku je nutné přihlásit se prostřednictvím formuláře webu botanické zahrady. Stačí, když vyplníte vaše kontaktní údaje a vyberete si termín a téma přednášky, které vás zajímá. Přednáškový cyklus je zpřístupněn zdarma.


10. 2. – Můžeme zachránit ohrožené druhy rostlin?!

17. 2. – Původní druhy stromů v Česku

24. 2. – Mrazuvzdorné opuncie

3. 3. – Ohrožení a ochrana orchidejí

10. 3. – Pivoňková osvěta

17. 3. – „Zelený” renesanční poklad aneb Nečekaný nález v broumovském klášteře


Více informací o veškerých akcích a novinkách najdete na www.botanicka.cz, info@botanicka.cz, tel. 234 148 111.

CZECH PHOTO CENTRE

Seydlerova 2835/4, Nové Butovice

Úterý 11. 1. – úterý 31. 5.

Canon Junior Award

Ve spolupráci se společností Canon, která má pod patronátem cenu pro mladé talenty Canon Junior Awards, připravilo Czech Photo venkovní výstavu posledních šesti držitelů. Na dvaceti panelech ukáží svou tvorbu – David Kruliš, Jiří Královec, Oliver Beneš, Sebastian Vošvrda, Monika Řeháková a Ondřej Deml.

Czech Nature Photo vyhlašuje šestý ročník soutěže pro fotografky a fotografy přírody

Soutěž Czech Nature Photo byla otevřena pro přihlašování snímků již 10. ledna. Podruhé současně probíhá soutěž Czech Nature Photo Junior, která je zaměřena na mladé fotografy ze základních a středních škol. Oceněné práce bude tradičně vybírat mezinárodní odborná porota. Práce českých a slovenských fotografů zachycujících přírodu doma i ve světě bude možné přihlašovat do 13. února 2022 prostřednictvím elektronického systému. V novém ročníku soutěže Czech Nature Photo je vypsáno šest hlavních kategorií, tedy: Savci, Ptáci, Plazi, obojživelníci a podvodní život, Bezobratlí, Rostliny a houby a Krajina. Dále je možné přihlásit snímky do speciálních kategorií Série, Zvířata v lidské péči a Příroda v Praze. Soutěžit se bude o Cenu za nejlepší fotografii české přírody. Zopakujeme i loňskou novinku pod patronací pražské zoologické zahrady, což je kategorie Zvířata ve svém prostředí, která se zaměřuje na snímky zachycující volně žijící živočichy v kontextu jejich domovských biotopů a životního prostoru, jehož ochranu je třeba neustále zdůrazňovat. Vítěze kategorie Zvířata ve svém prostředí čeká výstava přímo v zoologické zahradě před informačním centrem.

Odborná mezinárodní porota bude pracovat v Czech Photo Centre 2. března, nominace v jednotlivých kategoriích budou vyhlášeny 16. března. Slavnostní vyhlášení výsledků se bude konat v květnu společně se zahájením výstavy oceněných prací v Czech Photo Centre.

Soutěž doprovodí fotografická výstava zahraničního porotce v Czech Photo Centre v Nových Butovicích. Akce se koná pod záštitou městské části Praha 13 a Ministerstva životního prostředí ČR.

Kontakty a další informace na www.czechphoto.org.

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE STODŮLKY

Chlupova 1800

Rozšířili jsme nabídku táborů o jarních prázdninách

Kromě již známé nabídky dvou výjezdních a tří příměstských táborů jsme nově pro nejmenší od 3 let do 7 let připravili příměstský tábor táborová školička – Probouzení jara. Děti se naučí písničky, říkadla, nebude chybět ani malování a tvoření i pobyt venku. Obsah vychází ze Školičky DDM Stodůlky, která běží po celý školní rok.

Všechny rodiny s dětmi zveme do horské roubenky ve vesničce Strážné, kde se bude od 6. do 13. 3. konat náš první zimní tábor pro rodiny s dětmi od narození do 8 let věku. V nedalekém ski areálu můžete naučit své ratolesti lyžovat nebo je dát do lyžařské školy. Ubytování je pro rodiny v samostatných pokojích s odděleným soc. zařízením v patře. Strava 5x denně, dospělí zaplatí 5 500 Kč, prvostupňové děti 5 100 Kč a předškoláci 4 800 Kč. Více na tel. 602 487 410, tabory@ddmstodulky.cz.

Rodina v akci v měsíci veselých masek

Od února se můžete těšit na ucelený program v každém měsíci pro celou rodinu a všechny její členy. Můžete si vybrat společně prožitou sobotu na více aktivitách a užít si s námi váš rodinný den.

Sobota 12. 2.

Program pro děti

  • Věda Z – vlčí rodina a vlčí maska, workshop se živým „vlkem”, 9.30–12.30 (6–12 let)
  • Rozpohybujeme se jako loutky – balet, tanec, contemporary, 14.00–17.00 (8–12 let)
  • Benátské masky a karneval – vyrábění masek pomocí korpusu a nádherného zdobení, 14.00–15.30 a 15.40 –17.10 (6–15 let)


Program pro děti a rodiče

  • Tatínkové a jejich děti v technické dílně – výroba házedla ze dřeva a provazu, 9.30–12.30 (děti od 6 let)
  • Deskohraní – deskové hry pro zkušené hráče i pro úplné začátečníky, 9.00–12.00
  • Keramika – tvorba masek, 9.00–11.00 a 11.15–13.15


Program pro rodiče

• Sebeobrana pro ženy aneb Jak zneškodnit „maskovaného muže”, 10.00–12.00 a 14.30–16.30

Více informací na www.ddmstodulky.cz a Facebooku.

RODINNÉ CENTRUM RYBIČKY

Třináctka – křesťanské centrum Luka, Mukařovského 1986


Herna je otevřena po – čt od 9.00 do 12.00. Běžné vstupné je 80 Kč pro rodinu na dopoledne. Je třeba se přihlásit na rybicky.13ka@volny.cz.

Pondělky a úterky – tématem měsíce jsou zimní radovánky – říkanky, vyrábění, zpívání, tanečky, divadélka...

Během dopoledne navíc:

7. a 8. 2. – karnevalové hrátky

15. 2. v 10.30 – zamyšlení kazatele Davida Nováka

Středy – 9.30 – pohybové okénko pro děti (s doprovodem dospělého), 10.30 – výtvarné tvoření pro děti.

Čtvrtky – 9.30 – angličtina pro děti, 10.30 výtvarné tvoření pro děti.


Více o nás a programu se dozvíte na webu rybicky.13ka.cz.

ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST U KOSTELA SV. JAKUBA ST. VE STODŮLKÁCH

Kovářova 21, Stodůlky

Středy • 10.00

Kurzy Beta – Komunitní centrum sv. Prokopa

V měsíci únoru bude dále pokračovat středeční setkávání nad konstitucí 2. vatikánského koncilu o církvi Lumen gentium pod vedením P. Václava Šustra. Komunitní centrum sv. Prokopa v 10 hodin.

  • středa 2. 2. – Všeobecné povolání ke svatosti – v církvi je mnoho cest jak se stát svatým a každý věřící je k tomu povolán. Jak svatosti ale dosáhnout? Jaké místo v církvi mají řeholníci?
  • středa 9. 2. – Církev putující po této zemi a církev nebeská – je to to samé? Jaké jsou mezi nimi vztahy?
  • středa 23. 2. – Panna Maria součástí církve. Jaké je Mariinopostavení? Je v církvi mariánská úcta nebo modloslužba?

Více informací a další akce na www.farnoststodulky.cz.

TŘINÁCTKA – KŘESŤANSKÉ CENTRUM LUKA

Mukařovského 1986, (zastávka metra Luka)

Úterý 8. 2. • 19.00 – 20.30

Alfa Plus

Na úspěšné Alfa kurzy navázaly od ledna Alfa Plus a to každé úterý jednou za 14 dní. Součástí večerů jsou krátké proslovy o víře dnes, o křesťanských tématech, o Bohu, o Ježíši a o tom, jak vypadá praktický život křesťanů. Potom následují diskuze u stolů. Hosté mohou jen poslouchat, ptát se nebo diskutovat a třeba i nesouhlasit ☺. Témata večerů na sebe nijak nenavazují, dá se tedy přijít kdykoli. Akce je zdarma. Alfa Plus končí 19. dubna. Pro dobrou organizaci akce a pro aktuální informace je dobré se přihlásit na alfa13ka@gmail.com.

Informace o dalších aktivitách na www.13ka.cz.

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

U Trojského zámku 120/3, Praha 7

V únoru je otevírací doba od 9.00 do 16.00. Pokladny zavírají půl hodiny před koncem otevírací doby. Komentovaná krmení a setkání – probíhají o víkendech. Navštivte zvířata tehdy, kdy jsou nejaktivnější, a odhalte zajímavosti z jejich života. Setkání s oblíbenými zvířaty doplněná poutavým vyprávěním se konají po celý den – stačí si jen vybrat! Venkovní program probíhá jen za hezkého počasí.

Výstavy

  • Galerie Gočárovy domy – Zoo pro hlavní město
  • Terasa před Vzdělávacím centrem – Daleko a přece tak blízko
  • Jurta – Koně Převalského na Dívčích hradech


Pátek 4. 2.

Pololetní prázdniny v zoo

10.00 – 16.00 Kvízová trasa, která prověří znalosti o zvířatech chovaných v Zoo Praha. Návštěvníci budou mít k dispozici nápovědu v podobě komentovaných krmení a setkání. Vyplněný kvíz mohou odevzdávat do 16.00 ve Vzdělávacím centru, kde na ně bude čekat drobná odměna. Pro nejmenší návštěvníky budou od 10.00 do 16.00 připraveny hry ve Vzdělávacím centru.

Neděle 6. 2.

Zooškola pro dospělé na téma Zbavte se fobií

Nezapomněli jsme ale ani na děti – ve čtvrtek 10. 2. je připravena Zooškola pro děti (8–11 let) na téma Krmení je věda, v pátek 11. 2. pak pro děti 12–15 let.

Sobota 12. a neděle 13. 2.

Valentýnský víkend

Zamilovaný víkend v Zoo Praha. Během speciálních komentovaných krmení a setkání zjistíte, která zvířata žijí v trvalých párech, jak vypadají jejich námluvy a kdo se u nich stará o potomstvo. Pro pozorné posluchače budou připraveny drobné odměny.

Neděle 13. 2.

Den chovatelů želv

Tradiční cyklus přednášek. Chovatelská poradna a setkání s želvími chovanci (p. Velenský a pí. Velenská). Doprovodný program na téma Potrava a krmení želv. Chybět nebudou ani aktivity jako kvízy, hádanky, osmisměrky, puzzle, pexeso, ukázky krmení... Návštěvníci budou soutěžit o drobné odměny se želví tematikou.

Úterý 15. 2.

Workshop zaměřený na výrobu enrichmentových prvků pro školní skupiny

Workshop ve Vzdělávacím centru je pro předem objednané školní kolektivy.

Čtvrtek 17. 2. • 17.00

Přednáška na téma Nový domov pro lední medvědy

Nechte se zasvětit do tématu nového domova pro lední medvědy (ve Vzdělávacím centru). Cena přednášky: 50 Kč/osoba (děti do 3 let zdarma). Sraz zájemců o přednášku v 16.45 u hlavního vchodu do zoo. Podmínky účasti (ve smyslu mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví) najdete na webových stránkách zoo.

Sobota 19. 2.

Světový den luskounů – World Pangolin Day

Seznamte se s fascinujícími luskouny, novým druhem, který bude již za nedlouho k vidění v Zoo Praha! Zjistěte, kde se vyskytují, jakým způsobem žijí, čím se živí a především jakému ohrožení v přírodě čelí a co Zoo Praha podniká na poli jejich ochrany. Účastníci programu získají první sběratelskou samolepku luskouna, 10.00 – 16.00 doprovodný program ve Vzdělávacím centru.

Čtvrtek 24. a pátek 25. 2.

Zooškola pro děti na téma Ptáci

Ve čtvrtek pro děti 8–11 let, v pátek 12–15 let.


Sobota 26. 2. • 12.30

Workshop zaměřený na výrobu enrichmentových prvků

Workshop ve Vzdělávacím centru je určený pro širší návštěvnickou veřejnost. Nutné přihlášení předem na lavicka@zoopraha.cz.


Neděle 27. 2. • 10.00

Oslava Mezinárodního dne ledních medvědů

Během oslav předáme ledním medvědům enrichmentové prvky. Připomeneme si také první umělý odchov ledního medvíděte na světě a blíže vás seznámíme s projektem nového expozičního celku Arktida. Připraven je i doprovodný program.

Bližší informace o všech programech získáte na tel. 296 112 111, pr@zoopraha.cz, www.zoopraha.cz, www.facebook.com/zoopraha.

Kalendář akcí připravila Eva Černá