Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Všechny sny se mohou stát skutečností

Myšlenku na založení Fitness Clinic v sobě nosila Lea Vršecká dlouhou dobu. Zpočátku to byl spíš jen takový sen. Sen, který dnes už majitelka komplexního pohybového centra snila každý den. A hlavou jí při tom běžela slova Walta Disneyho: „Všechny sny se mohou stát skutečností, pokud máme odvahu je následovat“. Určitě to nebyla jednoduchá cesta, ale toho, že si ji zvolila, rozhodně nelituje. Fitness Clinic poskytuje klientům své služby od loňského roku. Jaké a komu jsou určeny? Nejen o tom jsme si s výživovou terapeutkou, fitness trenérkou, instruktorkou psychomotorického vývoje dětí Leou Vršeckou krátce popovídali.

K založení zmíněného centra vás jistě přivedly sny, ale ty by asi samy o sobě nestačily.

To je pravda. Zpětně si uvědomuji, že k tomu v podstatě směřoval celý můj profesní život. V době studií na vysoké škole v Českých Budějovicích jsem potřebovala nějak vykompenzovat věčné sezení nad skripty, takže jsem se stala pravidelnou návštěvnicí fitness centra. Šlo mi to tak dobře, že si toho všiml pan majitel a domluvili jsme se, že zkusím závody. Tak jsem se dostala až k čtyřleté závodní kariéře v bodyfitness.

To jsou zkušenosti, které dnes určitě využijete a zúročíte.

Závodní dráha a získané zkušenosti mi hodně daly, ale zároveň mi pomohly uvědomit si, že se pro mě díky soutěžení stal pohyb, který jsem milovala, povinností, honbou za oceněními a snahou o co nejlepší výsledky. Postupně jsem pochopila, že vrcholový sport není směr, kterým se chci dát, že cvičení v této podobě zdraví spíš škodí, než pomáhá. A to nebyl můj cíl. Cítila jsem potřebu vrátit se zpět k přirozenému pohybu a vnímání vlastního těla. Proto jsem se po ukončení závodní dráhy dala na studium různých fyzioterapeutických směrů a konceptů zaměřujících se na pohybovou terapii a práci s tělem. Mou profesní dráhu hodně ovlivnilo také narození dětí. Pohyb jsem začala chápat daleko komplexněji, poznala jsem, jak moc důležitý je z hlediska psychomotorického vývoje první rok života. Proto je třeba věnovat pozornost pohybovým stereotypům už u miminek a malých dětí, u starších dětí je pak především důležité položit základy pravidelného pohybu. Stejně tak jsem pochopila důležitost péče o těhotné ženy  a maminky po porodu. Řada nastávajících maminek se v těhotenství pravidelnému pohybu vyhýbá. A přitom pravidelný pohyb je velkým pomocníkem. Samozřejmě s ohledem na aktuální zdravotní stav maminky a na stupeň těhotenství. A to samé platí po narození miminka. I tehdy je ale třeba cvičit pod dohledem, protože ne všechny sporty a cviky jsou v tomto období vhodné. Myslím, že jsme zatím prvním zařízením v republice, které nastávajícím maminkám i těm krátce po porodu takto ucelené služby nabízí.


A co lidé dříve narození? Má vůbec v pozdějším věku smysl s cvičením začínat?

Fitness Clinic je takové zařízení, které své služby poskytuje lidem napříč generacemi – od miminek po seniory. V tomto směru mě hodně ovlivnila jedna z mých klientek, které je dnes pětasedmdesát let. Těší se výbornému zdraví a pravidelné cvičení jí přináší nejen dobrý pocit, ale také zlepšení jejích pohybových schopností. U nás si starší lidé ještě mnohdy neuvědomují, jak důležité je věnovat pozornost sami sobě a svému zdraví. Obvykle řeší až své nemoci. Přitom se řady neduhů mohou pravidelným pohybem a zdravou stravou zbavit úplně, nebo jejich projevy alespoň výrazně zmírnit. Mojí snahou je, aby tu naše centrum bylo i pro klienty, kteří se chystají například na operaci a potřebují předtím zlepšit svou kondici a posílit určité svalové partie. A pochopitelně i pro ty, kdo by chtěli naše zařízení brát jako navazující prvek a pokračovat ve cvičení, se kterým začali pod dohledem lékařů nebo fyzioterapeutů ve zdravotnickém zařízení. To ve svém důsledku povede k výrazně kratší době jejich rekonvalescence.


Zmínila jste zdravou stravu. O té bohužel začínáme vážně uvažovat většinou až tehdy, když nás něco začne trápit, nebo se nám to, co ukazuje váha, ani trochu nelíbí.

Neřeknu vůbec nic nového – každý z nás by se měl stravovat zdravě. V současné době počet lidí, kterým se to, co vidí na váze, nelíbí, roste. Je to do jisté míry dáno i tím, že covid-19 nám tak trochu obrátil život naruby. Vezměme jen, kolik lidí pracovalo z domova, řadu sportovních aktivit jsme si museli odpustit, o kolik víc času jsme trávili doma u televize, děti a studenti měli on-line výuku... Zcela pochopitelně šla u některých z nás váha nahoru. Ale ruku na srdce. Opravdu to tak muselo být? Vždyť cvičit se dá i doma, mohli jsme nechat odpočinout výtah a jít po schodech... Nějaké to kilo navíc se dá shodit „celkem snadno“. Co se týká jídla, tak určitě není dobré začít s nějakou drastickou dietou. I pokud budete jíst zdravě, můžete si občas dopřát něco „nezdravého“. Pro začátek bohatě stačí řídit se pravidlem 80/20. Osmdesát procent našeho energetického příjmu by se mělo skládat z nutričně bohatých potravin, díky kterým doplníme většinu živin pro zdravý život, zbylých dvacet můžeme využít na zmrzlinu, skleničku vína, popcorn k filmu...). A když přidáte dostatek pohybu, určitě se vám pohled na váhu zase začne líbit. Horší je, když si někdo svou nadváhu pěstuje roky. Velikost XXXXL nezměníme na konfekční třicet osmičku z měsíce na měsíc. Tady to už bude chtít hodně pevnou vůli, pravidelný pohyb, trpělivost, spolupráci s odborníky, důslednost... Ale ani u lidí s vyšší nadváhou není nic ztraceno. Rádi vám poradíme a pomůžeme. Zdraví každého klienta je u nás na prvním místě a maximum uděláme i pro to vaše. Kontakt: Fitness Clinic, Jindrova 3074/56, www.fitnessclinic.cz, recepce@fitnessclinic.cz, tel. 602 202 272. Otevírací doba: pondělí – pátek 6.00 – 22.00, sobota 8.00 – 20.00, neděle 8.00 – 20.00.

Eva Černá