Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Obchodní centrum na Velké Ohradě projde obnovou

Nevzhledná budova obchodního centra uprostřed sídliště Velká Ohrada se konečně dočkala celkové rekonstrukce. Objekt, který jeho předchozí vlastníci dlouhá léta zanedbávali, je využívaný jen z malé části a postupně chátrá. Společnost OC Velká Ohrada, která objekt nedávno koupila, má spolu s partnerskou společností Amigal Group ambiciózní plán na rozsáhlou revitalizaci především vnitřních prostor obchodního centra a na jeho smysluplné využití, zejména ve prospěch obyvatel sídliště. Mají zde vzniknout nové obchody, restaurace a služby. Venkovní terasy se mají v budoucnu stát prostorem pro zahrádky, farmářské trhy, dětské dopravní hřiště a hrací zónu.

První etapa rekonstrukce, jejíž zahájení se posunulo z července na konec srpna, se soustředí na práce v 1. a zejména ve 2. nadzemním podlaží. Bourání bude jen minimální a proběhne v září. Příjezd na stavbu je ulicí Drimlova, žádná dopravní omezení se nepředpokládají. Restaurace, prodejna potravin a ostatní provozovny v 1. podlaží budou po celou dobu normálně otevřeny, provozovny ve 2. podlaží čekají pouze drobná omezení, která budou předem oznámena. Modernizovaná obchodní pasáž s novou podlahou, barevnými stěnami, osvětlením a lavičkami by měla být podle investora dokončena a zprovozněna začátkem listopadu.

Hned poté budou následovat další etapy obnovy objektu. V prvním pololetí 2017 by mělo být rekonstruováno 3. nadzemní podlaží a poté 4. podlaží. V těchto dosud nikdy nevyužívaných podlažích vznikne celkem 5 500 m2 nových kancelářských prostor pro firmy s klidným provozem. Úplně na závěr proběhne kompletní oprava celé fasády.

„Záměry nového vlastníka centra vítám a podporuji,“ říká starosta David Vodrážka. „Obchodní centrum dlouho chátralo, bylo ostudou sídliště a naše veškerá jednání s vlastníky o nápravě byla bezvýsledná. Jsem přesvědčen, že rekonstrukce objektu novým majitelem bude přínosem pro vzhled, bezpečnost a rozvoj služeb na Velké Ohradě a že to obyvatelé sídliště ocení.“

Proměna centra by měla být dokončena ve druhém pololetí příštího roku. O průběhu stavby vás budeme ve STOPu informovat.

Samuel Truschka