Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Byly oceněny poslední soutěžní video pohlednice

Sedmnáctý ročník celostátní soutěže v anglickém jazyce Send a Postcard, pokračování soutěže Video pohlednice z mého města, opět zorganizovala Základní škola Mládí. Mezi nejúspěšnější snímky letošního ročníku patřily tři, a to ve 4. kategorii. V té soutěžili žáci 8. a 9. tříd základních škol a tercií a kvart víceletých gymnázií. Patří mezi ně i snímek ze ZŠ Mládí Through the Centuries of Prague, který skončil na třetím místě za video pohlednicemi z Břeclavi a Kolína. Soutěžící vítězných snímků si diplomy a ceny převzali za přítomnosti mnoha vzácných hostů, mezi kterými byl i starosta naší městské části David Vodrážka, 22. května na ministerstvu školství.

Soutěž, která tímto ročníkem definitivně skončila, si kladla za cíl zpopularizovat využívání videokamery při výuce cizích jazyků. Tou úplně první video pohlednicí, která v ZŠ Mládí vznikla, byl Video projekt o Praze, který ve školním roce 1992/1993 s tehdejšími žáky 8. tříd natočil pan učitel Norbert Tlustý. Na premiéru tohoto pětačtyřicetiminutového snímku přijel do školy i tehdejší velvyslanec USA v ČR.

Kategorie soutěžících zahrnovaly žáky ZŠ a studenty SŠ, v 13. ročníku soutěžily i snímky ve francouzském a německém jazyce. Za 17 let trvání soutěže zhlédla porota téměř tisíc snímků ze všech koutů České republiky, v některých letech soutěžily i snímky ze Slovenska.

Od 2. ročníku získala soutěž patronaci Velvyslanectví Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Chtěli bychom zde poděkovat všem velvyslankyním i současnému velvyslanci, Jeho Excelenci panu Nicku Archerovi, současnému starostovi Davidu Vodrážkovi, i jeho předchůdci Petru Bratskému za mnohaletou podporu.

Dá se říci, že soutěž byla také sondou do našeho školství a úrovně výuky angličtiny v našich školách. M noha žákům a studentům při učení pomohla a učitelům dala impulz, jak obohatit metody výuky jazyků. Věříme, že učitelé, kteří se do soutěže se svými žáky a studenty pustili, budou videokameru při své výuce používat i nadále.

Jaroslav Vodička, ředitel školy