Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kalendář akcí září 2018

Pondělí 18. 6. – pátek 12. 10.

Modely a modeláři z Prahy 13

Radnice Prahy 13, Sluneční nám. 13, Nové Butovice

Zveme na výstavu, kterou byste si určitě neměli nechat ujít. V atrium a 2. poschodí radnice uvidíte modely stavebnice Merkur lanovky a tramvaje, modely aut, lodí, letadel, vrtulníků, ale také drony...

Aktuální informace najdete na www.praha13.cz

Sobota 1. 9.

Stodůlecký vodník

Stodůlecký rybník v Centrálním parku

SDH Stodůlky pořádá další ročník nezvyklého zápolení dobrovolných hasičů v požárním sportu. Soutěž se skládá ze dvou částí – plavby na raftu po rybníku a požárního útoku. Více na www.fdpstodulky.eu.

Sobota 1. – pátek 7. 9.

Zde nakupuji

Hypermarket Globus Praha – Zličín, Sárská 133/5

Každý měsíc vždy od 1. do 7. vybíráme náhodně v různých časech 7 automobilů zákazníků se samolepkou Zde nakupuji. Tito zákazníci od nás obdrží dárkovou kartu na nákup v Globusu v hodnotě 500 Kč.

Sobota 1. 9. – neděle 7. 10.

Festival volného času Prahy 13

Září a začátek října bude v naší městské části ve znamení již šestého ročníku Festivalu volného času Prahy 13. Opět se představí řada organizací, sdružení, klubů a spolků, které pro všechny generace nabízejí opravdu široké spektrum volnočasových aktivit. Více na str. 11–14.

Neděle 2. 9. • 10.00

Vyjížďka Stodůlky – Karlštejn – Stodůlky

Start a cíl – Kolovečská ulice (stadion)

Délka vyjížďky, která je součástí akce Sport ve Stodůlkách, je cca 60 km. Trať: Stodůlky – Řeporyje – Zadní Kopanina – Ořech – Chýnice – Kuchař – Karlík – Dobřichovice – Lety – Mořinka – Mořina – Hlásná Třebaň – Karlštejn – Hlásná Třebaň – Mořina – a dále po tradiční trase přes Kuchař. Vyjížďka není pořádána jako závod! Podrobnosti k akci, jejímž pořadatelem je Cyklistický spolek Stodůlky, získáte na www.csstodulky.cz/sks/.

Neděle 2. 9. • 14.00

Koncert pro park

Centrální park Prahy 13 (před MŠ v Bronzové ulici)

Zveme vás na tradiční a oblíbenou hudební událost konce prázdnin. Na letošním Koncertu pro park, který se koná pod záštitou starosty Davida Vodrážky, vystoupí například skupiny Mirai, Laura a její tygři, Anička Slováčková, kapely České srdce, Queenie. Letošní Koncert pro park bude opět kulturním zážitkem, který potěší všechny generace. Občerstvení je zajištěno.

Pondělí 3. 9. • 10.00

Třináctka prvňáčkům

Centrální park (před MŠ v Bronzové ulici)

Můžete se těšit na zábavné dopoledne na přivítanou pro všechny prvňáčky Prahy 13. Letos je přijde podpořit koník Little Pony se svými kamarády. Budeme soutěžit, vyhrávat a hlavně se bavit. Pan starosta přiveze kopec úžasných dárků a zkrátka nepřijdou ani rodiče.

Pondělí 3. 9. • 12.00 – 17.00

Cesta kolem světa

Centrální park (start v ul. Pod Hranicí)

Přijďte si zpříjemnit první školní den. Městská část Praha 13 ve spolupráci s agenturou Velká dobrodružství zvou všechny děti i jejich rodiče na Cestu kolem světa. Na trase v délce 2 km (kolem rybníka) čekají originální hry, herci v krásných kostýmech a v cíli i dárky. Akce se koná pod záštitou starosty Davida Vodrážky a místostarostky Marcely Plesníkové.

Pondělí 3. 9. • 21.40

Slavnostní ohňostroj

Základní škola Kuncova

Nenechte si ujít slavnostní ohňostroj k 35. výročí otevření ZŠ Kuncova (sraz ve 21.30 u školy). Srdečně zveme všechny bývalé i současné žáky, učitele, rodiče a přátele školy.

Úterý 4. 9. • 8.00 – 11.00

Seniorské úterky

Hypermarket Globus Praha – Zličín, Sárská 133/5

Při nákupu nad 299 Kč obdrží senioři (zákazníci nad 60 let), kteří se přihlásí se slevovou kartičkou na informačním centru, dárkový balíček a kupon na slevu -20 % na 1 kus vakuově balených uzenin z řeznictví Globus.

Úterý 4. 9. • 14.00 – 16.00

Retrokavárna

Klub Mlejn, Kovářova 4, Stodůlky

Přijďte si při kávě popovídat o tom, jak jste strávili letošní prázdniny.

Úterky 4. a 11. 9. • 19.30 – 20.00

Zápis do kurzů aqua aerobiku – Dámský klub Linie

Bazén Gymnázia J. Heyrovského 2475, Nové Butovice

Zápisy do kurzů aqua aerobiku Dámského klubu Linie září 2018 – leden 2019 před vstupem do bazénu. Kurzy budou probíhat každé úterý od 20 do 21 hod. Cena celého kurzu je dle přesného počtu lekcí 3 600 Kč. Kurz je možné zaplatit při zápisech nebo po telefonické domluvě bankovním převodem. Zahájení v úterý 11. 9. ve 20.00 hod. Podrobnější informace Hanka Jenčová, tel. 602 805 633, www.klublinie.cz.

Středy 5., 12., 19. a 26. 9. • 17.00

Hra Scrabble

Knihovna Stodůlky, Kovářova 4/1615

Srdečně zveme všechny věkové kategorie do naší pobočky každou středu v měsíci na hru všech generací Scrabble. Vítáme začátečníky i pokročilé. Přijďte se pobavit a současně rozhýbat mozkové buňky. Kromě scrabblů je možné zahrát si i jiné hry, např. šachy.

Sobota 8. 9. • 10.00 – 18.00

Psí den s Prahou 13

Centrální park

Tato akce má za cíl návštěvníka a jeho psa nejen pobavit, pomoci ostatním pejskům v nouzi, ale také šířit nezbytně nutnou osvětu v oblasti psů. Těšit se tak můžete na opravdu pestrý program. I letos se pokusíme o psí rekord ve skoku do výšky, poběžíme dostihy a chystáme i jednu novou soutěž. Nebudou chybět psi k adopci, prodejní stánky, agility, psí herna a mnoho dalšího. Více na www.psiden.cz.

Sobota 8. 9. • 10.00

Beach Cup 100 +

Beachvolejbalové kurty areálu JEREMI sport, Ovčí hájek, Nové Butovice

Městská část Praha 13 pořádá celodenní otevřený turnaj smíšených družstev v plážovém volejbalu určený pro veřejnost – amatérské hráče. Turnaje se mohou zúčastnit páry, jejichž věk musí letos v součtu dosáhnout minimálně 100 let. Přihlásit se můžete na matysekj@p13.mepnet.cz.

Neděle 9. 9. • 9.00

Tachlovický trojúhelník – 41. ročník

Tachlovice

Doslova za humny naší městské části se koná veteránská akce celostátního významu. Vidět automobily a motocykly staré 60 a více let na uzavřené závodní trati, to je skutečně zážitek!

Program: 9.00 – 12.00 výstava historických automobilů a motocyklů, od 12.00 – jízda pravidelnosti. Výstava, start i cíl jízdy jsou v Tachlovicích, automobily a motocykly projíždějí po trojúhelníku silnic mezi Tachlovicemi, Nučicemi a Dobříčí. Srdečně zve Veteran Car Club Tachlovice.

Středa 12. 9. • 19.00

Tohle je má píseň: Tóny z Terezína doznívají ještě dnes

Maiselova synagoga, Maiselova 10, Praha 1

Ve 40. letech je mladý židovský hudebník Rafael Ullmann poslán do nacistického koncentračního tábora. V 70. letech žije jeho dcera, mladá Anna Ullmannová, osamělý život v kanadské prérii. O tři desetiletí později si Joe Hawker neumí poradit se životem až do doby, kdy objeví píseň, kterou před 60 lety napsal jeho dědeček. Šest desetiletí, tři kontinenty a příběh jedné písně. Knihu australského autora Richarda Yaxleyho představí literární redaktorka Katarína Belejová, vybrané úryvky z knihy přednese Jan Kačer. Kniha bude na místě k prodeji. Vstup volný.

Čtvrtek 13. 9. • 9.00

Den pro zdraví

Areál Aritmy, Nad Lávkou 5, Praha 6

Nenechte si ujít den plný zajímavých aktivit – Den pro zdraví. K Mezinárodnímu dni seniorů ho pořádá Senior fitnes, z.s. Těšit se můžete na turnaje ve fotbalu nebo beachvolejbalu pro seniory, ukázku lukostřelby nebo mistrovských kousků s jojo, pétanque, ale i ochutnávku a prodej exotického ovoce nebo sýrů... Vzhledem k předpokládané návštěvnosti je nezbytné se závazně přihlásit předem! Za závaznou je však přihláška považována až po zaplacení účastnického poplatku 40 Kč (do 1. září převodem na účet Senior fitnes: 3754463339/0800, osobně v recepci Senior fitnes, z.s., Uralská 6, Praha 6, tel. 281 910 522 nebo osobně v areálu Aritmy Praha). Více na seniorfitnes@seznam.cz, recepce@seniorfitnes.cz, www.seniorfitnes.cz.

Sobota 15. 9.

Pátý Ohrada Food Fest

Ohradské náměstí, Velká Ohrada

Zveme vás na již tradiční kulinářský festival, který svou velikostí připomíná vesnická posvícení a nabízí jedinečné gastronomické zážitky. Můžete se těšit na restaurace Kastrol, Wine Food Market a Gao Den, dále na streetfood z Route Food Truck, Pivovar Lužiny, Vinařství Nechory a prezentaci bourbonu z Kentucky – Bulleit Bourbon. Chybět nebudou foie gras nebo-li bílá husí játra a další husí a kachní speciality. Čokoládová cukrárna představí své čokolády a pralinky. Připravena bude „dětskou zóna“ ve které bude skákací hrad či malování na obličej. Záštitu nad festivalem přebral starosta městské části Praha 13 David Vodrážka.

Sobota 15. 9. • 11.00 – 20.00

Sousedské slavnosti Zažít město jinak

Seydlerova ulice v Nových Butovicích

Přijďte se pobavit a poznat lidi, kteří žijí vedle vás! Parta sousedů z Nových Butovic si pro obyvatele všech generací připravila pestrý program. Cíl je prostý – setkat se společně se svými sousedy a přáteli nejen z Nových Butovic, poznat se, popovídat si, poslechnout si hudbu, zahrát si hry a něco dobrého sníst! Pokud byste měli chuť s čímkoli pomoci (od točení piva po úklid), ozvěte se Alešovi na číslo 777 323 065 nebo na ales@masology.cz. Slavnosti pořádají místní obyvatelé za koordinace spolku Auto*Mat. Více na www.zazitmestojinak.cz a na str. 27.

Pondělí 17. 9. • 17.00

Veřejné fórum

Obřadní síň radnice, Sluneční nám. 13, Nové Butovice

V rámci aktivit místní Agendy 21 si vás dovolujeme srdečně pozvat na již 7. Veřejné fórum pro občany Prahy 13. Fórum je příležitost pro vás, občany, veřejně se vyslovit k tématům, která jsou pro vás důležitá a zaměřit se na ně.

Úterý 18. 9. • 9.00

Konference projektu PRIMAS Praha 13

Obřadní síň radnice, Sluneční nám. 13, Nové Butovice

Zveme vás na 1. konferenci pořádanou v rámci projektu „PRIMAS Praha 13“ (Porozumění, Respekt, Inkluze, Multikultura, Aktivita, Spolupráce), který je spolufinancován prostřednictvím OP PPR z ESF a rozpočtu městské části Prahy 13. Více informací u Lucie Heinzové na lheinzova@itveskole.cz, tel. 777 294 831.

Čtvrtek 20. 9. • 16.00 – 18.00

Herní odpoledne

Knihovna Stodůlky, Kovářova 4/1615

Herní odpoledne plné deskových her pro děti, mládež, pro všechny hravé človíčky. Přijďte si zahrát různé deskové hry s kamarády, např. citadela, ledová škola, milostný dopis, šachy, scrabble, žížaly, patchwork, pexeso a další. Můžete přinést i nějakou svoji oblíbenou hru a seznámit s ní ostatní. Těšíme se na hravé zápolení. Vstup zdarma.

Čtvrtek 20. 9. • 17.00

Vzděláním k zotavení

Knihovna Lužiny, Archeologická 2256/1

Kdo jsou lidé s duševním onemocněním a jak uvažují o životě? Co jim přináší naději a čím vším mohou společnosti prospět? Jsou všichni umělci tak trochu šílenci? Pojďte společně s námi hledat odpověď a zúčastněte se některé z přednášek nebo besed. Tentokrát na téma: Sociální sítě aneb základní pravidla bezpečí při komunikaci na internetu. Jak bezpečně komunikovat na internetu a jak rozvíjet svůj společenský život nad rámec internetových diskuzí. Vstup zdarma.

Čtvrtek 20. 9. • 17.15

Módní přehlídka

Obchodní centrum Luka Living

Látky a textilní galanterie Grandum vás zve na zajímavou módní přehlídku. Vstup zdarma.

Pátek 21. 9. • 15.00

Zahradní slavnost Diakonie

Středisko Diakonie Praha, Vlachova 1502/20, Stodůlky

Na programu je slavnostní předání nového transportního vozidla pro stacionář Diakonie Praha a automobilu pro terénní službu Rané péče. Chybět nebude ani živá hudba, občerstvení a bohatý doprovodný program včetně prohlídky našeho pracoviště. Partnerem akce je Únětický pivovar. Těšíme se na Vás!

Sobota 22. 9. • 9.00

Pražské Cyklozvonění 2018

Centrální park, hráz Stodůleckého rybníka

Přijměte opět naše pozvání na tradiční cyklojízdu v pelotonu žlutých triček s odpoledním programem pro celé rodiny. Hlavním pořadatelem bude letos hl. m. Praha spolu se zájmovým sdružením NaKole. Akce, které se účastní přes 26 městských částí, je součástí Evropského týdne mobility a Festivalu volného času Prahy 13. Trasa, která je vhodná spíše pro rodiny s většími dětmi, je dlouhá asi 20 km. V cíli v Křižíkově ulici v Praze 8 bude připraven bohatý program pro děti i dospělé. Můžete se těšit na různé soutěže, exhibice, hudební čísla a nebude chybět ani občerstvení. Záštitu nad naším pelotonem převzal místostarosta Pavel Jaroš. Více na www.cyklozvoneni.cz.

Pondělí 24. 9. • 14.00 – 18.00

Veletrh sociálních služeb Prahy 13

Před budovou radnice, Sluneční nám. 13, Nové Butovice

Přijďte se seznámit s poskytovateli sociálních a návazných služeb.

Čtvrtek 27. 9.

Svatováclavský pochod

Středisko sociálních služeb Prahy 13 (Lukáš), Trávníčkova 1746

Středisko sociálních služeb Prahy 13 a Městská část Praha 13 zvou seniory, ale i všechny ostatní, kteří ještě nedosáhli důchodového věku, na letošní předposlední výšlap s holemi Nordic Walking. Sraz účastníků 3 km dlouhého pochodu je v 9.30–10.00 hodin před jídelnou střediska, start je v 10.00. Cílem je ohniště v západní části Motolského údolí, kde uctíme památku a vzdáme hold sv. Václavu, patronovi České země. Pak nás čeká opékání buřtů.

Úterý 2. 10. • 14.00 – 16.00

Retrokavárna

Klub Mlejn, Kovářova 4, Stodůlky

Přijďte se podívat na malou módní přehlídku, kterou pro vás v rámci programu Retrokavárny připraví její vedoucí Anna Kubištová, tel. 723 355 250. I vy můžete přispět svým modelem.

Středa 3. 10. • 17.00

Beseda ...a vlk je za dveřmi

Knihovna Stodůlky, Kovářova 4/1615

Srdečně zveme všechny věkové kategorie na besedu s paní Helenou Jahelkovou. Těšit se můžete na povídání o opravdových vlcích a jejich zvyklostech, značně odlišných od pohádek. Setkáte se i s fenou vlčáka, která má ráda pohlazení. Dostanete odpovědi na mnohé otázky – Jak žijí vlci? Koho přijmou do smečky? Jak spolu rozmlouvají? Jak velký prostor kolem sebe potřebují? Vstup zdarma.

Čtvrtek 18. 10. • 17.00

Divadýlko O Budulínkovi

Knihovna Stodůlky, Kovářova 4/1615

Zveme všechny, ale samozřejmě především děti, na pohádku Divadla Koník. Uslyšíte i pěkné písničky a dozvíte se, jak je důležité plnit sliby. Vstup zdarma.

BOTANICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

Trojská 800/196, Praha 7 – Troja

Venkovní expozice je otevřena denně 9.00–19.00, skleník Fata Morgana út–ne a ve státní svátky 9.00–18.00, vinotéka sv. Kláry po–čt 13.00–21.00, pá–ne a svátky 11.00–21.00.

Úterý 19. 6. – neděle 30. 9. • 9.00 – 20.00

Výstava afrických soch – Venkovní expozice, Stráň, Výstavní sál

Letošní léto patří africkému umění a kultuře. Těšit se můžete na výstavu afrických soch. Po pěti letech se sochy zimbabwských sochařů vrátily na velkou výstavu do pražské botanické zahrady v Troji. Sochy jsou vystaveny na spodní hraně expozice Stráň na rozhraní původních areálů zahrady Sever a Jih. Výstava je prodejní.

Neděle 8. 9. • 14.00 a 16.00

Procházky zahradou s odborníkem

Vinice sv. Kláry – Martin Beránek, Vlaďka Egertová – povídání o vinici sv. Kláry, sraz u pokladny v ul. Nádvorní.

Neděle 8. – neděle 30. 9. • 9.00 – 17.00

Výstava historických fotografií – Výstavní sál

Seznamte se s historií Troji, Podhoří a botanické zahrady na fotografiích. Výstava se koná ve spolupráci s Nadací Quido Schwanka.

Sobota 15. – neděle 16. 9. • 11.00 – 19.00

Vinobraní sv. Kláry

Na vinici sv. Kláry se opět uskuteční oblíbené vinobraní.

Přední vinaři nabídnou to nejlepší ze svých sklípků, dojde i na burčák a rozhodně nebude chybět ani víno z vinice sv. Kláry. Zveme vás k posezení, k poslechu hudebních vystoupení i k tanci na terasu viničního domku, kde jsme pro vás opět připravili bohatý doprovodný program. Pro zájemce bude také možnost navštívit expozici výroby vína s průvodcem.

Sobota 22. 9. – neděle 21. 10. • 9.00 – 19.00

Dýňový podzim – Venkovní expozice

Podzim je nejbarevnější období roku. Příroda má svoji škálu barev, kterou nedokáže namíchat žádný malíř, ale botanická zahrada vám její paletu přiblíží na oblíbené výstavě dýní. Více informací o veškerých akcích a novinkách najdete na www.botanicka.cz, info@botanicka.cz, tel. 234 148 111.

CZECH PHOTO CENTRE

Na Zlatě 2835/1, Nové Butovice

Středa 15. 8. – neděle 16. 9.

Oldřich Škácha: Okupace 1968

Ve velké výstavní síni se představí soubor fotografií ze sbírky Knihovny Václava Havla, která je spolupořadatelem výstavy. Expozice bude doplněna o autorovu stylizovanou fotokomoru s původním zařízením a fotografiemi jeho atelieru, které pořídil fotograf Petr Šálek. Zároveň bude v expozici promítán film Zmatek od Evalda Schorma, který zapůjčí Národní filmový archiv. Padesáté výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa je jedinečnou příležitostí k uspořádání výstavy uceleného souboru fotografií připomínajících jeden z nejtragičtějších okamžiků našich, ale i evropských dějin druhé poloviny 20. století.

Středa 15. 8. – neděle 16. 9.

Československo – fotografie roku 68

V malé výstavní místnosti galerie se návštěvníkům představí výsledky soutěže pro amatérské i profesionální fotografy s názvem Československo – fotografie roku 68. Hlavní téma? Každodenní život roku 1968.

Středa 19. 9. – neděle 7. 10.

Oleg Homola a Honza Homola – Homoloviny

Více informací již brzy na stránkách www.czechphoto.org.

Středa 19. 9. – neděle 7. 10.

Miroslav Stingl – Fotografie

Vstupné zahrnuje také vstup na vedlejší výstavu ve velké síni.

Doprovodné akce v galerii

Více informací k doprovodným akcím galerie naleznete na www.czechphoto.org.

Vzhledem k omezené kapacitě sálu prosíme na všechny akce o potvrzení účasti na cp@czechpressphoto.cz, tel. 608 875 556 nebo na www.czechphoto.org.

DOMOV SV. KARLA BOROMEJSKÉHO

K Šancím 50, Praha 17 – Řepy

Středa 1. 8. – neděle 30. 9.

Mýma očima: Srpen 1968 – refektář

Zveme vás na výstavu dosud nezveřejněných fotografií Jaroslava Vašíčka z období okupace naší republiky vojsky Varšavské smlouvy.

Neděle 2. 9. • 15.30

Krajanka Václava Hlaváčka – zahrada Domova

100 let Československa – 100 let české dechovky. Pořad k výročí republiky složený z nejkrásnějších písniček, které provázely vznik Československa a celých 100 let jsou s námi.

Neděle 9. 9. • 14.00

Vinobraní v klášteře – zahrada Domova

Jožka Šmukař a cimbálová muzika, Valašský folklorní spolek Krušpánek a Cimbálová muzika Kyčera, Lidová muzika Osminka, Živý Jukebox – Honza Roušar a Václav Tobrman, kapela Jauvajs – tradiční irská hudba s folkovými prvky. Stánky s občerstvením a dárky, zábava pro děti.

Čtvrtek 13. 9. • 15.30

Vokální společenství Cantio – refektář

Na programu je česká a latinská středověká a renesanční hudba.

Pondělí 17. 9. • 16.00

Setkání s Jaroslavem Vašíčkem – refektář

Setkání s autorem výstavy Mýma očima: Srpen 1968.

Neděle 30. 9. • 15.30

Drobnosti mistrů – refektář

Duo Dacapo (Kateřina Macourková Hlaváčová a Ondřej Macourek – flétna, Michal Macourek – klavír). Na programu: J. S. Bach, W. A. Mozart, J. Brahms, R. Schumann, C. Debussy, G. Bizet a S. Rachmaninov. Vstupným na koncerty přispíváte do veřejné sbírky, která byla vyhlášena na podporu činnosti a provozu domova, který slouží nemocným seniorům. Více na tel. 277 003 564, 774 401 337, kultura@domovrepy.cz, www.domovrepy.cz.

Není-li uvedeno jinak, je vstupné dobrovolné.

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE STODŮLKY

Chlupova 1800

Středa 12. 9.

Domeček s příchutí…

Dům dětí společně s Prahou 13 vás v rámci Festivalu volného času Prahy 13 společně zvou na celodenní akci určenou nejen dětem. V průběhu dne vás čeká cvičení rodičů s dětmi (10.00–18.00), Divadlo Krapet s Příběhy včelích medvídků (11.00–12.00), vystoupení tanečních, hudebních, divadelních a sportovních kroužků DDM (14.00– 18.00), Divadlo Krapet a jeho Kocour Modroočko (16.30–17.30) a vystoupení pěveckých skupin CH-TDŽ!, Tři tetky a další vystoupení kroužků DDM (17.30–18.00). Po celou dobu akce se můžete těšit na tvořivé dílny, ukázky aktivit, úkoly pro děti na stanovištích s různým zaměřením, poznávací stezku... Zároveň budete mít možnost přihlásit se na volná místa v kroužcích. Nabídka domu dětí z oblastí táborů

Pátek 26. – úterý 30. 10.

Barevný podzim na horách

Podzimní putování přírodou, hraní, tvoření, dobrodružství v Rokytnici nad Jizerou a blízkém okolí. Ubytování – chalupa Benátecká.

Pondělí 29. – úterý 30. 10.

Domečkový barevný podzim

Příměstský tábor v prostorách domu dětí.

Neděle 10. – neděle 17. 2.

Prknaři – lyžaři aneb Hurá na hory

Zimní tábor s výukou a zdokonalováním sjezdového lyžování a snowboardingu v době zimních prázdnin. Ubytování – chalupa Benátecká.

Více informací o všech nabízených aktivitách získáte na www.ddmstodulky.cz, tel. 251 620 266, nově také na Facebooku: DDM Stodulky.

KLUB KULIČKA

Dům sociálních služeb Lukáš, Trávníčkova 1746

Herna pro maminky s dětmi, pod patronátem Městské části Praha 13, probíhá každé úterý a středu od 9.00 do 12.00.

V herně zpíváme u piana, hrajeme na nástroje, cvičíme, tancujeme, kreslíme a malujeme. Herna je zdarma. Více informací získáte na tel. 739 470 387 nebo mckulicka@seznam.cz.

KLUB NA HRANÍ MÁLINKA

Vidoulská 760/6, Jinonice

Klub na hraní Málinka nabízí od pondělí do pátku vždy od 8 do 17 hodin jednorázové i trvalejší hlídání dětí (i cizinců) ve věku 2–6 let. Dle vašich potřeb, rodinné zázemí, komunikaci v angličtině a němčině.

Více informací o činnosti Klubu na hraní Málinka získáte na tel. 607 067 303, 607 067 304, info@hlidani-malinka.cz, www.hlidani-malinka.cz.

OBCHODNÍ CENTRUM LUŽINY

Archeologická 2256/1, galerie ve 3. podlaží

Divadélka pro děti

Zveme děti na nedělní pohádky, začátek v 11.00, vstup zdarma.

2. 9. Jak šel Venda do světa – Divadlo Kapsa

9. 9. O statečném tygříkovi – Divadlo matky Vackové

16. 9. Haló, Jácíčku! – Divadelní spolek Kejklíř

23. 9. Ulhaná princezna – Divadlo ŠUS

30. 9. Nebojsa – Bářino toulavé divadlo

7. 10. Aladinova kouzelná lampa – Dřevěné divadlo

14. 10. Bedřich a jeho tetička (klauniáda) – Divadlo Bořivoj

21. 10. Princezna se zlatou hvězdou – Eva a Jan

RODINNÉ CENTRUM RYBIČKY

Třináctka – křesťanské centrum Luka, Mukařovského 1986

Herna je otevřena po–čt 9.00 – 12.00.

Začínáme 10. 9. Týden od 10. do 13. 9 je ukázkový, informativní a vstup je zdarma. Běžné vstupné je 70 Kč pro rodinu na dopoledne (příp. 630 Kč/10 vstupů). Přihlášení předem není nutné.

Pondělky a úterky – tématem měsíce budou veškeré aktivity – říkanky, výtvarka, zpívání, tanečky, divadélka... 

Při povídání vám představíme lektorky, centrum i Třináctku.

Středy – 9.30 – pohybové okénko pro děti, 10.30 – konverzační angličtina pro dospělé. Cena je 1 200 Kč/pololetí (18 lekcí) nebo jednorázově 100 Kč. Hlídání dětí zajištěno.

Čtvrtky – 9.30 – angličtina pro děti, 10.30 – výtvarné tvoření pro děti.

Sobota 6. 10. • 16.00 – 19.00

Táborák na přivítanou

Sraz u Baumaxu (poblíž je zastávka autobusu 225 – Bavorská), s sebou cokoli na opékání. Během cesty k ohništi splníme pár úkolů. V případě špatného počasí se akce ruší.

Více se o nás dozvíte na www.rybicky.13ka.cz.

TŘINÁCTKA – KŘESŤANSKÉ CENTRUM LUKA

Mukařovského 1986, (zastávka metra Luka)

Pondělky • 16.30 – 18.00

Dětský klub Savana

Pro děti od 6 do 10 let. Pravidelné schůzky začínáme 10. 9.

Pozvánky na akce, fotky z tábora a dalších výprav a kontakty na www.klubsavana.webnode.cz.

Středy • 18.30 – 20.30

Setkání klubu „Mládež“

Jsme otevřenou skupinou pro zájemce ve věku zhruba 16–23 roků. Více na www.facebook.com/mladez13.

Pátky • 9.00 – 11.00

Kondiční a rehabilitační cvičení pro seniory

Od 9.00 je rehabilitační a kondiční cvičení, od 10.00 jeho lehčí forma. Cena 50 Kč. Začínáme hned 7. září.

Více na ava.prchal@volny.cz.

Pátky • 16.00 – 18.30

Robinson

Outdoorový klub pro děti a mládež ve věku 10–15 let.

Začínáme 14. září. Fotky z tábora a další info na www.klubrobinson.cz.

Informace o dalších aktivitách na www.13ka.cz.

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

U Trojského zámku 120/3, Praha 7

Happy Mondays

Každé pondělí mají všechny děti od 3 do 15 let, důchodci a studenti vstup za 50 Kč.

Držitelé průkazek ZTP, ZTP/P mají vstup za 1 Kč.

Komentovaná krmení a setkání

probíhají o víkendech a státních svátcích. Navštivte zvířata tehdy, kdy jsou nejaktivnější, a odhalte zajímavosti z jejich života. Setkání s oblíbenými zvířaty doplněná poutavým vyprávěním se konají po celý den – stačí si jen vybrat! Venkovní program probíhá jen za hezkého počasí.

Hudební vycházky

každou neděli ve 13.00 v Gočárových domech.

2. 9. – Pražské dechové kvinteto (A. Rejcha, W. A. Mozart)

9. 9. – Pražské saxofonové kvarteto (G. Miller, G. Gershwin)

16. 9. – Antonín Rejcha kvintet (J. Haydn, L. van Beethoven, D. Milhaud)

23. 9. – Parnas kvartet (W. A. Mozart, Anonym)

Seznámení se sklípkany – každou neděli (od 16. 9.)

speciální komentování zaměřené na životní cyklus a zajímavosti o sklípkanech

Večerní prohlídky s průvodcem

každý pátek a sobotu od 21.00 vás zveme na procházku po zoo po zavírací hodině. Na prohlídku je nutné se předem objednat.

Krmení velbloudů

každý den, vždy od 13.30, se můžete setkat s velbloudy a nakrmit je. Na prohlídku je nutné se předem objednat.

Výstavy

Galerie Gočár – Achatiny (do 2. 9.)

Galerie Gočár – Sklípkani (od 8. 9.)

Jurta – Koně Převalského

Pondělí 3. 9.

Prvňáčci jdou do zoo

Vstup za 1 Kč pro žáky prvních tříd základních škol.

Sobota 8. 9.

Slavnostní otevření výstavy Sklípkani

Výstava bude v Galerii Gočárovy domy otevřena za účasti autorů.

Sobota 8. – neděle 9. 9.

Pavoučí víkend

Workshop zaměřený na pletení sítí, vázání různých uzlů a výrobu lapačů snů. Těšit se můžete i na výtvarnou dílnu nebo vědomostní kvíz o zajímavé ceny.

Sobota 15. 9.

Den Jižní Ameriky

Hudební a taneční vystoupení, výuka latinskoamerických tanců, ochutnávka speciálních pokrmů, výroba šperků a další.

Sobota 22. 9.

Mezinárodní den goril

Kurátor chovu primátů Vít Lukáš představí naši skupinu goril a ochranářské aktivity Zoo Praha v Kamerunu.

Pátek 28. 9.

Výroční slavnost 2018

Oslava 87. výročí založení Zoo Praha.

Bližší informace o programech získáte na tel. 296 112 111, pr@zoopraha.cz, www.zoopraha.cz, www.facebook.com/zoopraha.

Kalendář akcí připravila Eva Černá