Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Senioři patří do centra zájmu

Středisko sociálních služeb Prahy 13 nabízí seniorům, ale nejen jim, řadu zajímavých poprázdninových akcí.

Už 13. září se v rámci Festivalu volného času Prahy 13 uskuteční v Lukáši 6. ročník turnaje v pétanque O putovní pohár starosty Prahy 13 a o zvláštní cenu zástupce starosty pro sociální oblast,“ uvádí Jiří Mašek, ředitel střediska. „Ve středu 26. září bude v Lukáši zahájena podzimní výuka seniorů na PC. Následující den, ve čtvrtek 27. září, se uskuteční Svatováclavský pochod, samozřejmě s holemi na Nordic Walking. A vzápětí po oslavě sv. Václava, v pondělí 1. října se bude konat 5. ročník olympiády pro seniory – Lukiáda 2018. Ta se stala již tradicí a postupně přerostla v největší sportovní klání seniorů v naší městské části. Vedle procvičování těla je dobré pěstovat i duševní pohyb. A proto je tu studium v rámci virtuální univerzity třetího věku (VU3V) a nabídka kurzů cvičení paměti. Univerzita třetího věku má na programu dva semestrální kurzy. První na téma České dějiny a jejich souvislosti II., zahajuje v úterý 2. října a druhý kurz na téma Hudební nástroje o týden později, tedy v úterý 9. října. Seriál deseti lekcí oblíbeného cvičení paměti pod názvem Trénuj hlavu, trénuj tělo odstartuje ve čtvrtek 4. října.

Více informací na www.sssp13.cz, www.praha13.cz nebo u paní Hrabětové na tel. 725 393 061, e-mail: sekretariat@sssp13.cz.

Senioři patří dlouhodobě do centra našeho zájmu, a to i s přihlédnutím k demografickému vývoji, který ukazuje na rychlé stárnutí populace v našem regionu,“ dodává Aleš Mareček, předseda Sociálního výboru. „V současné době podporujeme činnost 12 klubů seniorů, z nichž tři nově vznikly v letech 2015–2017. Ve stejném období byly pro kluby seniorů realizovány přibližně dvě desítky výletů, přednášky, dotovaná hudební a divadelní představení v KD Mlejn. V roce 2016 byla otevřena i Retrokavárna s pravidelným programem, podporovaným městskou částí, který je přístupný i neorganizovaným seniorům. V roce 2017 byla zavedena tísňová péče Arion ve spolupráci s organizací Život 90, z.ú., která je zprostředkována potřebným žadatelům městské části Prahy 13. Mezi priority Sociálního výboru ale patří také bezpečnost v Praze 13, usilujeme o posílení kapacity bytového fondu určeného pro sociální účely a podporu nezastupitelné role rodiny.

-red-