Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Koronavirová krize v Prokopském údolí

V přírodním parku Prokopské a Dalejské údolí se letos na jaře, v době koronavirového volna, významně zvýšila návštěvnost. Mělo to pozitivní i negativní stránky. Odpočinek v přírodě lze vřele doporučit, o zřízených naučných ministezkách pro děti nemluvě. Zdejší cenné přírodní rezervace Prokopské údolí, národní přírodní památka Dalejský profil, přírodní památka Červený lom, Opatřilka a další žádají slušné chování, což ale některým občanům nic neříká.

Pražská ochrana přírody v bývalém Klukovickém koupališti povolila na jednom místě ohniště k pečení buřtů. Já napočítal ohnišť sedm, o dvou grilech nemluvě. Dalších pět ohnišť jsem objevil v Červeném lomu, jedno na Prokopově vyhlídce (+ bezpočet vajglů a dalších odpadků kolem něj), velké ohniště někdo vypálil nad východním srázem lomu Mušlovka, další kdosi založil na sever od tohoto lomu v lesíku, nad lomem Opatřilka… Ohniště jsou vesměs nelegální, navíc za sucha a tepla s vysokým nebezpečím vzniku požáru. Není to tak dávno, co tamní lesík před plameny zachraňovali hasiči. Přibylo nelegálních skládek – obaly, PET lahve, plechovky, igelity, skleněné lahve... Nad Mušlovkou můžeme nalézt obří křeslo, v lesíku pod Velkou Ohradou i pneumatiku…

Existují jedinci, kteří i v rezervaci v ostrých svazích vyšlapávají cestičky ke škodě tamní vzácné flóry. Jiní tyto svahy sjíždí na kole, občas i s malými dětmi. Zřejmě si neváží jejich života a zdraví. Někteří trhají chráněné květiny, nejednou i v přírodní rezervaci. Zejména cyklisté a běžci nenosili v době, kdy to bylo i venku povinné, ochranné roušky. Prý na zdraví druhých kašlou.

Jan Zeman