Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Stodůlečtí hasiči mají stále co dělat

V pondělí 20. července v 18.39 byla naše jednotka v počtu 1+3 spolu s HZS HS 7 vyslána do ulice Janského k padlému stromu v zastavěné části sídliště Velká Ohrada. Událost se obešla bez zranění.

V pátek 31. července krátce po půlnoci vyslalo operační středisko HZS hl. m. Prahy naši jednotku do ulice V Úvalu k požáru pokoje na ubytovně. Z objektu bylo nutné evakuovat padesát osob a to za pomoci vyváděcích masek. Tři osoby si převzala do péče Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy. Ještě v průběhu tohoto zásahu v Motole byl na tísňové lince ohlášen požár ve Vackově ulici ve Stodůlkách, kde mělo hořet v prostorách obytného vícepodlažního domu. S naší jednotkou tam bylo vysláno dalších šest pražských jednotek. Hasiči po svém příjezdu na místo zjistili, že došlo k požáru stavebního materiálu před domem a také k požáru vedle zaparkované dodávky a osobního automobilu. Zplodiny se dostaly také do společných prostor přilehlého domu.

Při příležitosti 130. výročí založení SDH ve Stodůlkách zveme širokou veřejnost v sobotu 5. září od 13 hodin do prostor hasičské zbrojnice v Tlumačovské ulici. Návštěvníci budou moci na místě vidět moderní hasičskou techniku určenou k výjezdům jednotky hasičů. Během exkurze se mohou příchozí seznámit s problematikou ochrany obyvatelstva (prostředky individuální a improvizované ochrany, varování – sirény, evakuace apod.). Bude možné se seznámit s historií sboru, výstrojí a výzbrojí používanou našimi předky. Lidé se také mohou seznámit s tím, jak se chovat při požáru v domácnostech, jaká nebezpečí v domácnostech hrozí a uvidí ukázky činnosti kolektivu mladých hasičů, předvedení družstva lezců a výcvik služebních psů Městské policie hl. m. Prahy.

Během oslav bude probíhat doprovodný program pro děti – loučení s prázdninami.

Vladimír Kos, SDH Stodůlky