Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Z deníku policie ČR

V období od 1. července do 18. srpna řešilo naše oddělení 66 trestných činů a 99 přestupků. Z těchto skutků jsme řešili:

  • 8 krádeží jízdních kol – některá z nich nechali majitelé na veřejně přístupných místech. Pro pachatele je pak velmi jednoduché překonat jejich jištění a na kole odjet. Další 3 kola byla odcizena z kočárkárny domu, kdy zloději stačilo přeštípnout lankový zámek. „Odvahu“ prokázal zloděj, který ukradl kolo z nosiče na vozidle. V jednom případě se podařilo pachatele krádeže elektrického jízdního kola policistům MOP Stodůlky zadržet a předat ho k dalšímu řízení.
  • 7 vloupání do sklepních kójí – pachatel se do nich dostává velmi jednoduchou cestou. Vylomí petlici a přeštípne její oko nebo přeštípne oko zámku. Z kójí si odnesl např. golfové hole, různé nářadí, žebřík, dětskou autosedačku, elektroniku, nádobí...
  • 3 případy řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu. Ve zkráceném přípravném řízení byly řešeny dva. Nyní jsou již oba opilci odsouzeni. Třetí byl předán k projednání přestupku na Magistrát hl. m. Prahy. Všichni výtečníci mají jedno společné. Nějakou dobu si za volant nesednou.
  • Na základě kamerových záznamů jedné z místních drogerií byl ztotožněn pachatel 4 krádeží drogistického zboží. V současné době probíhá prověřování těchto krádeží a po zadokumentování bude věc postoupena k dalšímu řízení PČR SKPV (služba kriminální policie a vyšetřování) Praha II.
  • 14 krádeží peněženek nebo kabelek – ve všech případech k nim došlo díky nepozornosti a lehkomyslnosti poškozených. Nejen kabelky a peněženky, ale také mobilní telefony a kreditní karty byly odcizeny z batohů na zádech, kabelek pověšených na židli nebo položených vedle, z kapes u kalhot nebo bund, při uklízení nákupu do tašek, z předních sedadel vozidla, kdy majitel ukládá nákup do zavazadlového prostoru vozidla.
    V jednom případě se podařilo zadržet zlodějku přímo při krádeži. Majitelce tak mohla být kabelka s celým obsahem vrácena. Případ opět putoval k dalšímu řízení na PČR SKPV Praha II.
  • 2 případy vykázání násilné osoby z obydlí – v prvním případě byla vykázána dcera ohrožených osob, v druhém byl vykázán přítel ohrožené osoby. O vykázání jsou ze zákona vyrozuměny další orgány a instituce, zejména pak Intervenční centrum Praha.

Za MOP Stodůlky npor. Lukáš Hošna