Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

2011: Farmářské trhy v Butovicích a nová linka do Hájů

Roku 2011 začalo nové funkční období zastupitelstva Prahy 13, priority ale zůstaly stejné. „Chceme pokračovat v řešení situace s parkováním na sídlišti Velká Ohrada. Zasadíme se o rozšíření městského kamerového systému a podpoříme modernizaci sportovního areálu Sokola ve Stodůlkách i rekonstrukci dalších hřišť a sportovišť,“ uvedl starosta David Vodrážka.

V pátek 11. a v sobotu 12. března se v restaurantu Svatý Prokop na Malé Ohradě konal první Svatební festival, na kterém se službou nebo produktem souvisejícím se svatebním dnem prezentovalo třináct firem. „Zhruba 200 návštěvníků mohlo obdivovat svatební šaty, slavnostně prostřené tabule, květinové dekorace, svatební výzdobu, doplňky nebo svatební oznámení. Zkrátka nescházelo nic, co k takto významnému dni patří,“ napsal magazín STOP.

Na Slunečním náměstí v Nových Butovicích začaly 2. května fungovat farmářské trhy. „Pro všechny hospodyňky a gurmány z Prahy 13, ale i odjinud, je připraveno přes 20 stánků, ve kterých farmáři a výrobci nabízejí čerstvé ovoce a zeleninu, masné a uzenářské výrobky, pečivo a cukrářské zboží, domácí mléko, sýry, kávu a další produkty,“ informoval zpravodaj.

Uprostřed Centrálního parku, v sousedství venkovní posilovny, vybudovala městská část oplocenou piknikovou loučku. „Slouží k odpočinku a posezení s dětmi v trávě, ale třeba také ke cvičení,“ řekl při slavnostním otevření 9. června zástupce starosty Aleš Mareček.

O pět dní později otevřel starosta za asistence dětí z mateřské školy U Rumcajse nové dětské hřiště ve vnitrobloku Böhmova – Modrá na sídlišti Lužiny. „V rámci rekonstrukce za 1,4 milionu korun byla instalována nová moderní herní sestava se skluzavkou a oblíbeným otočným tornádem,“ napsal magazín STOP.

Fotbalisté TJ Sokol Stodůlky se po letech dočkali nového tréninkového hřiště s umělým povrchem. „Trávník třetí generace byl na hřišti za stodůleckým kostelem instalován v březnu a dubnu. Slavnostní otevření proběhlo 24. června,“ uvedl zpravodaj.

Pravděpodobně nejmodernější oční chirurgický laser v republice byl 10. října zprovozněn na Oční klinice JL v Nových Butovicích. „Přístroj je vybaven unikátním systémem určeným ke korekci vady čočky, charakterizované nutností nosit brýle na čtení,“ vysvětlil ředitel kliniky MUDr. Ján Lešták.

Obyvatelé Vidoulí a Hájů získali koncem roku nové autobusové spojení. Po delších jednáních s hlavním městem a společností ROPID byla zavedena autobusová linka 168, obsluhovaná menším autobusem, tzv. midibusem. „Linku jistě uvítají starší nebo zdravotně postižení občané, protože zajistí přímé spojení mezi poliklinikou Lípa, Kodymovou ulicí a nemocnicemi v Motole a Na Homolce,“ uvedl magazín STOP.

Robert Šimek