Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Stodůlečtí hasiči se v létě nenudili

Od konce měsíce května byla naše jednotka vyslána k celkem osmnácti případům. Byly to dva technické zásahy - čerpání vody ze zaplaveného sklepa v chatové kolonii a likvidace vosího hnízda u mateřské školky, dále ke čtrnácti požárům – většinou šlo o požár porostu nebo požár v bytě. Ovšem v neděli 25. července byl před 17. hodinou ohlášen požár v ulici Bečovská v Uhříněvsi. Hořela tam skladová hala o rozloze cca 80 × 100 metrů, kde bylo uskladněno drogistické zboží. Na místo bylo povoláno celkem osm profesionálních a deset dobrovolných jednotek. Po příjezdu první jednotky byla prakticky celá část v plamenném hoření. S ohledem na počet jednotek byl vyhlášen třetí stupeň poplachu. Naše jednotka byla vyslána na místo ve 3 hodiny 27 minut a vrátila se až v odpoledních hodinách. Pro hašení tak rozsáhlého požáru byla voda dodávána kyvadlovou dopravou. Bohužel se při jedné z mnoha jízd stala drobná nehoda dodávky a naší hasičské cisterny, při které došlo k odření plechů a poranění od skla na ruce. 

V červnu se jednotka zúčastnila celopražského cvičení – likvidace požáru výškové budovy. Cvičení probíhalo v bývalém silu v Řeporyjích, kde ve třináctipatrové budově hořela střecha. Někteří členové jednotky absolvovali s veškerým vybavením tuto cestu nahoru dvakrát. Poté byl proveden výcvik v hašení pěnou. A to lehkou, střední i těžkou.

Vážení rodiče, milé děti, letos jsme pro vás na neděli 5. září od 14 hodin připravili u hasičské zbrojnice na Velké Ohradě zábavné odpoledne Rozloučení s prázdninami. Odpoledne bude plné her a určitě dá všem zapomenout na to, že prázdniny skončily a začínají každodenní povinnosti. Nenechte si ujít odpoledne plné zážitků a zábavy. A na co se můžete těšit? Na malování na obličej, výstavu hasičské techniky, ceny... Občerstvení je zajištěno.

Vladimír Kos, SDH Stodůlky