Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Havlíkova ulice

Vychází jižním směrem z ulice Smíchovské. Naleznete ji mezi ulicemi K Velké Ohradě a Anny Rybníčkové. Nově pojmenovaná ulice nese jméno po známé hudební osobnosti, Ferdinandu Havlíkovi, který v této městské části, konkrétně v Nových Butovicích, několik let žil.

Ferdinand Havlík se narodil 17. června 1928 v Brně. Odtud se však brzy s rodiči odstěhoval do Prahy. Byl výborným klarinetistou, saxofonistou, hudebním skladatelem a spoluzakladatelem Divadla Semafor. Složil hudbu k řadě známých inscenací i filmů. Zahrál si např. ve známém českém filmu z roku 1964 Kdyby tisíc klarinetů.

Jeho otec byl mlynářem a matka pracovala jako švadlena. V dětství se věnoval hře na housle. V průběhu druhé světové války mu otec sehnal klarinet za 20 kg mouky. Jak v jednom z mnoha rozhovorů uvedl, do klarinetu se doslova zamiloval. Soukromě začal studovat hru na klarinet u profesora Dvořáka a v letech 1951–1954 studoval na Státní konzervatoři v Praze. Profesionálně se hudbě věnoval od svých sedmnácti let. Hrál v orchestrech Arnošta Kafky, Zdeňka Bartáka či Jiřího Procházky. V roce 1959 spoluzaložil s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem Divadlo Semafor. Napsal hudbu k Čarodějkám, Faustovi či k divadelní inscenaci Kytice, která se stala největším úspěchem celé éry divadla. S Jiřím Suchým otextovali stovky písniček. Ve většině her se objevoval i v malých rolích, často ve dvojici se saxofonistou Evženem Jegorovem. V polovině 70. let založil Swing Band. V roce 2009, při oslavách 90 let Ochranného svazu autorského, mu bylo uděleno čestné uznání za přínos české kultuře. Zemřel 28. října 2013 v Praze. Bylo mu 85 let.

-red-