Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Neobaleno na Lužinách

V těsné blízkosti metra na takzvaném tržišti Lužiny byl koncem loňského roku otevřen obchod s názvem Neobaleno. Co si pod tímto názvem máme představit, nám prozradili jeho majitelé manželé Šárka a Jan Petrovičovi.

Co to „neobaleno“ znamená a jaký sortiment můžete zákazníkům nabídnout?

Důvodem, proč jsme otevřeli bezobalový obchod je především to, že jako jeden z největších problémů současnosti vnímáme velké množství odpadů. Rádi bychom lidem ukázali, že je možné nakupovat určité zboží bez obalu a že je to pro ně ve výsledku výhodnější. Jak finančně, tak co se týče pohodlí. Můžeme jim bezobalově nabídnout jak potraviny, tak drogerii. To, že my nabízíme zboží bez obalu, ale neznamená, že k nám přijde od dodavatelů naprosto nezabalené. Je dodáváno například ve velkoobjemových baleních nebo ve vratných obalech. Nabízíme sortiment mléčných produktů, které nejsou v plastu, ale ve vratném skle. Drogerii nabízíme stáčenou. Je v barelech použitelných až do úplného zničení. Dále tuhá mýdla, tuhé šampony, které můžeme prodávat bez obalu... Postupně se snažíme pokrýt v podstatě celý sortiment běžné drogerie. Co se týká potravin, tak kromě klasických luštěnin, rýže, těstovin, oříšků, sušeného ovoce, nabízíme například stáčené oleje nebo velice žádané křimické zelí, které dostáváme ve vratných kyblících, pomazánky a podobně. Naším cílem je mít co nejširší sortiment a postupně ho doplňovat podle přání zákazníků. Dá se říct, že převážná část je z české produkce, z okolních farem, kde se věnují biovýrobě a bioprodukci, ale ne všechny výrobky jsou v biokvalitě. Skladbou zboží chceme být alternativou běžným supermarketům, ale jeho kvalitou je chceme převyšovat. A navíc – ne vždy potřebujete kilo „něčeho“. U nás nakoupíte přesné množství a je to.

Co musím mít s sebou, až k vám půjdu nakupovat?

Vůbec nic. Funguje tady burza obalů. Zákazníci nosí sklenice, my je vymýváme a zdarma je dáváme k dispozici dalším zákazníkům. To znamená, že i když se k nám přijdete jen podívat, tak už si i rovnou nakoupíte. Ale můžete využít i papírové sáčky nebo další nádobky.


Jak na tento doposud málo běžný způsob prodeje reagují zákazníci?

Pozitivně. Oceňují, že pomáháme šetřit životní prostředí, ale ne na úkor kvality zboží. Jsme rádi, když se k nám lidé vrací a potěší nás, když řeknou, že mléko je jak za starých časů, že má nahoře smetanu, pohanka klíčí, protože neprošla žádným ozářením, že z mouky se výborně peče... Věříme, že cesta, kterou jsme zvolili, vede správným směrem. Otevřeno máme od pondělí do pátku od 13 do 19 hodin, v pondělí, čtvrtek a v sobotu ještě od 8 do 12 hodin.

Více na www.neobaleno.cz a Facebooku Neobaleno.cz.

Eva Černá