Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Další ze stavebních projektů

Zajímáte se o to, jaké stavby vzniknou na volných pozemcích a jaké záměry mají jejich majitelé. STOP se snaží přinášet informace o nových stavbách. Snažíme se přitom spolupracovat s investory, není to však spolupráce jednoduchá. Ze čtyř firem, které jsme oslovili se žádostí o popis stavby a vizualizaci, nám odpověděla pouze jedna, proto jsme tuto půlstranu věnovali projektu Prague Towers. Snad se nám podaří přes prázdniny získat informace od dalších investorů.

Rezidence Prague Towers

Společnost Central Group připravuje pod tímto názvem projekt dvou výškových obytných budov u Tlumačovské ulice při vjezdu na Velkou Ohradu. Ve dvou věžích má být více než 280 luxusních bytů s dřevěnými podlahami, dřevěnými eurookny, topením ve formě podlahových konvektorů a exkluzivními koupelnami. Podle údajů developera již jsou téměř dvě stovky bytů prodány. Ceny se pohybují v rozmezí 50 – 90 000 Kč/m2 vnitřní podlahové plochy.

K tomuto projektu je nutno říci, že městská část stejně jako mnozí občané od počátku nesouhlasila s umístěním výškových domů do této lokality. Poprvé s podobným záměrem postavit v daném místě tzv. dvojčata přišel předchozí investor již v říjnu 2002. V územním řízení rozhodoval podle tehdejší platné legislativy odbor územního rozhodování Magistrátu hl. m. Prahy. Námitky podali nejen majitelé sousedních domů, kteří se obávali zastínění svých parcel, ale také Praha 13, protože výška staveb byla v rozporu s urbanistickou studií dané lokality. Magistrát tehdy námitky zamítl a v květnu 2003 rozhodl o umístění stavby. Městská část a majitelé sousedních domů se proti rozhodnutí odvolali, Ministerstvo pro místní rozvoj ale odvolání zamítlo a rozhodnutí magistrátu nabylo právní moci. Pak se o „dvojčatech“ několik let nemluvilo, ale bylo jasné, že pokud ke stavbě dojde, Praha 13 jí nebude moci zabránit. V poslední době převzala stavební pozemek společnost Central Group, která podala žádost o stavební povolení na nový, ale výškově velice podobný projekt. Proběhlo standardní stavební řízení, městská část již ale nebyla účastníkem, nemohla tedy stavbu nijak ovlivnit. Stavební povolení bylo vydáno a nabylo právní moci. Zahájení této z našeho pohledu kontroverzní stavby plánuje investor na konec tohoto roku. V prosinci 2010 by měla být stavba dokončena a do bytů se začnou stěhovat první obyvatelé.

Samuel Truschka
vizualizace: Central Group