Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Nastal v kauze Key Investments nějaký posun?

Podle informací médií probíhalo v posledních měsících soudní řízení v kauze Key Investments. Nastal v této věci nějaký posun? Je už soudní řízení ukončeno?

V pondělí 9. dubna 2018 jednal pražský vrchní soud o odvolání MČ Praha 13 proti rozsudku Městského soudu v Praze ve věci určení neúčinnosti právního úkonu dlužníka Key Investments, a.s. Vrchní soud svým výrokem zamítl rozhodnutí soudu první instance. Městská část Praha 13 tedy nebude muset pravomocně vracet insolvenčnímu správci dlužníka Key Investments předmětnou platbu ve výši 106 222 709 Kč.

Společnost Key Investments, která skončila v konkurzu, ještě před insolvencí vrátila radnici Prahy 13 všechny investované peníze včetně úroků. Celkem tedy přes 206 milionů korun. Tento právní úkon však napadl insolvenční správce u Městského soudu v Praze. Ten pak v kauze rozhodl o neúčinnosti právního úkonu dlužníka Key Investments. Vůči rozhodnutí však podalo vedení radnice Prahy 13 prostřednictvím advokátní kanceláře odvolání k Vrchnímu soudu v Praze, který původní rozhodnutí pravomocně zamítl v plném rozsahu.

Celkem se nám vrátila částka převyšující 206 mil. Kč, tedy investovaná suma i s úroky. Peníze se podařilo získat díky tomu, že Praha 13 použila jinou strategii než všichni ostatní neúspěšní věřitelé. Jako vždy jsme byli při investování veřejných prostředků velmi obezřetní.

Pravomocný rozsudek pražského vrchního soudu ukázal, že vyjádření některých opozičních zastupitelů a novinářů o tom, že Praha 13 přijde o vložené finanční prostředky, kterými tak často apelovali na občany, byla naprosto lichá. Udělali jsme vše, co bylo v našich silách. Na rozdíl od ostatních věřitelů, včetně městských částí Praha 6, Praha 10 a Sokolova, se nám podařilo dosáhnout navrácení všech finančních prostředků i s úroky.

Ing. David Vodrážka
starosta Prahy 13