Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

K uvedenému tématu se vyjádřil také Petr Zeman, místostarosta MČ Praha 13

Je nutno uvést některé informace na pravou míru. V první řadě je třeba zdůraznit, že vedení městské části nedisponuje žádnou právní možností, jak zabránit soukromým vlastníkům ve výstavbě na pozemcích, které jsou v jejich vlastnictví, což je právě případ stavby na Šostakovičově náměstí.
Zjevnou nepravdou je tvrzení, že vedení městské části neřeší s investory infrastrukturu a stabilizaci území. Naopak, jako účastník řízení, se aktivně snažíme vyjednat maximum možného, co se týká parkování, úpravy okolí i zařazení obchodní infrastruktury do projektu. Příkladem je např. výstavba v sousedství polikliniky Lípa.
Co se týče kvality architektury, je velmi obtížné, ne-li nemožné, toto jakkoliv ovlivnit, pokud investor splňuje všechny zákonné předpisy z hlediska stavebního řízení. Stavební úřad je zcela nezávislý orgán státní správy a vedení městské části není jeho nadřízenou složkou. Jakékoliv právní kroky nepodložené reálnou možností něco ovlivnit, by byly jen mrháním veřejnými prostředky.
Tvrzení, že každý developerský projekt přináší městům významnou částku do jejich rozpočtu a MČ Praha 13 toho nevyužívá, nechám raději bez komentáře, neboť jsme s developerem uzavřeli darovací smlouvu na 10 milionů korun a za tyto peníze realizujeme přístavbu Domu dětí a mládeže Stodůlky.
O smlouvě bylo zastupitelstvo informováno, ale paní zastupitelka pravděpodobně nedávala pozor. Navíc bylo za peníze stavebníka vybudováno provizorní parkoviště při ulici Vlachova, které slouží obyvatelům po dobu výstavby.
Osobně se domnívám, že politizace takto důležité problematiky, jakou nová výstavba bezesporu je, ničemu neprospívá. Nám všem společně jde přece o to, aby nutné negativní dopady rozvoje Prahy 13 v co nejmenší míře ovlivnily kvalitu života obyvatel naší městské části.

Petr Zeman