Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

S respektem a láskou k lokálním potravinám se dá skvěle vařit i pomáhat

V atriu radnice se 18. listopadu koná vernisáž výstavy fotografií Pavla Drdela, výjimečného fotografa, skvělého kuchaře, úspěšného majitele restaurace, zastupitele města Strakonice a aktivního ambasadora charitativních a společensky prospěšných projektů. Jaké fotografie na výstavě najdete a co všechno Pavel Drdel dělá, přinášíme v následujícím rozhovoru. 

Výstava v atriu radnice bude pro všechny návštěvníky volně přístupná tři týdny. Jaké fotografie zde najdeme? 

Tato výstava je jakýsi cestopis, který vznikl v Bejrútu, dostal jsem se tam jako ambasador jednoho z projektů Diakonie. Libanon je krásná země, svět plných protikladů, na jednom místě vidíte luxus v těsné blízkosti chudinské čtvrti. Viděli jsme opravdovou bídu hned vedle čtvrtí, které přetékají bohatstvím. Existenční problémy jsou tam na denním pořádku, ať už jde o zásobování pitnou vodou, nebo chybějící kanalizace, z našeho pohledu nedostupná hygiena a mnoho dalších věcí, které my bereme jako samozřejmost. Některé dny vůbec nešla elektřina, takže jsme neustále řešili trable s nabitím mobilů a foťáku. Fotografie vznikly v květnu 2023, na jednom místě vidíte ortodoxní muslimy a křesťany, muslimy s tetováním a na ulici i mladé dívky v minisukních. Já jsem toho zatím moc nenacestoval, cesta do Bejrútu byla má první letadlem, ale o to víc byla pro mne cenná. Celá země je ovlivněna nekonečnými válečnými konflikty, ale místní lidé jsou velmi pohostinní. V restauracích jsme ochutnávali místní speciality a musím říct, že se k nám všude chovali velmi hezky.


Jak vaše spolupráce s Diakonií vznikla a proč jste jel právě do Bejrútu? 

Všechno začalo před třemi lety během covidu, kdy mě oslovil pan Janeček, abych připravil šest postních receptů, pak jsme si pohrávali s myšlenkou vytvořit kalendář pro jeden z dobrovolnických projektů. Nakonec z toho vzniklo 46 postních receptů a neustále přicházely nové nápady, takže jsme vydali kuchařku. Kniha pod názvem Postní kuchařka obsahuje originální postní recepty, na 200 stranách v pevné vazbě s barevnými fotografiemi, které jsem i fotil, přináší více než 80 receptů na moderní chutná bezmasá hlavní jídla, polévky, saláty a 60 návodů, jak uchovat sezonní zeleninu díky fermentaci, nakládání, sušení i jak vyrobit ochucené oleje nebo netradiční nápoje. Celý výdělek z prodeje jde na sbírku pro vzdělávací komunitní centrum v Bejrútu, kam jsem loni odjel fotit. Pomoc je tam opravdu třeba a po návratu jsme si všichni říkali, jak moc dobře se tady v Čechách máme. Za spolupráci s Diakonií jsem velmi vděčný, pracují na skvělých projektech a já jsem takto přiložil takříkajíc svou ruku k dílu a propojil se tak s mnoha úžasnými lidmi a aktivitami.

Výstava se koná na radnici v Praze 13, proč právě tady? 

V Praze mám mnoho známých, kamarádů, kuchařů, část rodiny, a především externě spolupracujeme s Diakonií Církve českobratrské evangelické. Jezdím sem často a velmi rád a také se zde setkávám i s kolegy kuchaři. Shodou okolností jsem také zastupitelem ve Strakonicích a velmi oceňuji, že místní radnice pravidelně pořádá výstavy, kam mohou lidé zajít. Ať už při cestě na úřad, nebo jen tak za kulturou a uměním. Takový přístup není pravidlem všude. 

Vaše aktivity jsou neskutečně široké, co je vlastně to „vaše povolání“? 

Vystudoval jsem na kuchaře, focení bylo mým koníčkem a stále je. Stále si pamatuji svou paní učitelku v Blatné, jak kritizovala mé focení, a to ve mně vzbudilo ještě větší snahu své fotky neustále zlepšovat. Neživím se tím, mou hlavní prací je naše restaurace Sůl a Řepa ve Strakonicích a spolupráce s jihočeskými farmáři. Naší filozofií jsou kreativní recepty založené na lokálních produktech. Vaříme z místních potravin, zavařujeme je pro vlastní kuchyni a také pro hosty. Snažíme se touto cestou podporovat i ekonomiku v regionu, i když se některým nákupům v globálních řetězcích nevyhneme. Finanční stránka podnikání v gastronomii je teď největším problémem, ceny rostou, a logicky tak rostou i ceny našich produktů. Paradoxně 70 % naší klientely je z Prahy, kteří se k nám opakovaně vracejí. Pražáci nemají problém sednout do auta a za skvělým gastronomickým zážitkem jet i hodinu cesty. Jakkoliv nám to přijde zvláštní, jsme za to velmi rádi a věřím, že i místní si k nám pravidelnou cestu najdou.


Ke všem vašim aktivitám je jistě velmi důležité, jaký tým lidí máte kolem sebe. Kdo tvoří recepty v restauraci a další aktivity v rámci spolku JÍME JIH? 

Recepty tvoříme dohromady, stejně jako všechno ostatní. Mám kolem sebe skvělé lidi, musím říct, že i po letech nám vzájemná týmová alchymie funguje a neustále máme co tvořit. V restauraci je nás pět - Rosťa, Denča, Jirka a Renča. Máme tabuli, kam si každý z nás píše aktuální nápady, a pak je realizujeme. Dohromady se také angažujeme ve spolku Jíme jih - společné akce s kolegy z jižních Čech, pořádáme různé gastro festivaly, připravujeme společné produkty, organizujeme také přednášky o kvalitě půdy a jejímu vlivu na kvalitu surovin. K českým surovinám i farmaření přistupujeme s láskou a respektem a věřím, že je to na naší práci vidět. 

Pavel Drdel

Pochází ze Strakonic, vyučil se kuchařem, poté se na čas odstěhoval do Itálie a pracoval v továrně na motorky poblíž Milána. Nakonec se k řemeslu vrátil, vařil v Itálii, ale také v Německu a u nás, absolvoval krátké stáže i v michelinských restauracích. V roce 2017 v jihočeských Strakonicích otevřel vlastní restauraci Sůl a Řepa. Je autorem Postní kuchařky, ambasadorem komunitního centra Diakonie v Bejrútu, spoluzakladatelem spolku JÍME JIH a angažuje se i v mnoha dalších společensky prospěšných projektech.

Budete-li mít zájem o vystavené fotografie a přispět tak na komunitní centrum v Bejrútu, kontaktujte přímo autora na e-mailu: sularepastrakonice@gmail.com

Lucie Steinerová