Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Prioritou je kvalitní jídlo i servis

Většina obyvatel naší městské části při svých procházkách nejen do Prokopského údolí ráda po cestě zavítá na příjemné občerstvení, a proto přinášíme rozhovor s majitelem Bistra a kavárny na náměstí v Řeporyjích, které již téměř třináct let úspěšně provozuje Filip Lubenský. V příjemném domácím interiéru, který respektuje historii domu číslo popisné 1, naleznete výborné jídlo, skvělé dezerty, jedinečnou kávu i pivo a také příjemný personál.

Pane Lubenský, kdy jste se rozhodl otevřít restauraci a proč?

Pocházím z Lužin, kde jsem vyrostl jako klasické panelákové dítě, chodil do školy ve vnitrobloku, užíval si s kamarády sídlištní dobrodružství na místních hřištích jako další tisíce dalších dětí z paneláků. Když jsem se oženil, hledali jsme s dnes již bývalou manželkou možnosti společného podnikání. V roce 2013 jsme otevřeli původně pouze kavárnu, která místní komunitě chyběla, o plnohodnotné restauraci jsme tenkrát vůbec nepřemýšleli. Bylo to o čerstvém pečivu, dortech a dobré kávě.

Měli jste zkušenosti z gastronomie, když jste otevírali?

Neměli, tenkrát jsme se jednoduše rozhodli a z čisté vody začali podnikat v oboru, který vypadá, že každý zná a je opravdu velmi specifický. Učili jsme se za pochodu a samozřejmě se ne vždy všechno dařilo. Prioritou ale vždy bylo a je kvalitní jídlo i servis, což jsou z mého pohledu základní pilíře úspěchu.

Dnes již vaříte obědy i večeře, kdy se změnila kavárna v restauraci?

Jako samotná kavárna to na uživení nebylo a postupně jsme rozšiřovali nabídku, abychom nabídli zákazníkům dobré jídlo i pití po celý den. Chceme poskytnout místo, kam dopoledne může přijít kdokoliv na kávu nebo snídani, v poledne na dobrý oběd, odpoledne s dětmi na dort a večer na příjemnou večeři. Jsme součástí komunity a snažíme se, aby se k nám zákazníci vraceli jako domů a my naopak přinesli něco komunitě. Máme vlastní pivo „Kavárenský povaleč“, které nám vaří Třebonický pivovar, kávu bereme z malé a opravdu skvělé soukromé pražírny, každý den připravujeme domácí limonády a dezerty.

Na zahrádce je prostor pro příjemné posezení i s dětským hřištěm, aby tu mohly posedět celé rodiny. Je vlastně jedno, jestli k nám chodí chlapi na oběd, babičky s dětmi na dobroty po hodinách v lidušce nebo maminky s kočárky. Vážíme si všech, kteří k nám přijdou, a zvlášť těch, kteří se pravidelně vrací.

Co je základem vaší kuchyně a proč?

Mám dobré jídlo i pití rád, a proto si zde vše, co jde, vyrábíme sami z kvalitních surovin.

Je jasné, že z nekvalitního materiálu těžko uvaříte něco vynikajícího. Sami připravujeme těsto na pečivo i dorty, pečlivě vybíráme ovoce, zeleninu i maso a jednoduše vaříme tak, aby to bylo skvělé a chutnalo to zákazníkům i nám. Nemůžu říct, že bychom se specializovali na nějaký druh kuchyně, jídelní lístek neustále obměňujeme a snažíme se každý den dělat vše nejlépe, jak to jde. Na jídelním lístku je jen jedna stálice, a to je páteční kulajda.

Blíží se advent a vy jste nedílnou součástí místního rozsvěcování vánočního stromečku, bude i letos?

Samozřejmě, jsme moc rádi, že se nám tu během let podařilo, spolu s městskou částí, tuto tradici posunout a na první adventní víkend se již pravidelně uzavře jindy dopravně rušné náměstí a lidé se schází u rozsvíceného vánočního stromku. My připravíme dobré občerstvení, místní děti i dospělí příjemný program a alespoň jednou ročně si zde sousedsky připomeneme hodnotu svátků a příjemných setkání u dobrého jídla a pití.

Lucie Steinerová