Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Marinovaná jelení plec na víně se sušenými švestkami sypaná praženými mandlemi servírovaná s bramborovo-pohankovou kaší.

Marinovaná jelení plec na víně se sušenými švestkami sypaná praženými mandlemi servírovaná s bramborovo-pohankovou kaší.

Suroviny:
500–600g čisté jelení plece bez kosti, 3 větší mrkve, 3 petržele – kořen, půlka menšího celeru, 3 cibule (může být i červená), 100 g slaniny, sůl, pepř, rozmarýn – mletý, 5 kuliček černého pepře a nového koření, 2 bobkové listy, olej cca 1 dcl, rybízová marmeláda, 3 pol. lžíce protlaku nebo kečupu, 4 dcl červeného sladšího vína, strouhaný perník cca 150 g, 1 citron, cukr krystal

Postup:
Maso si den předem nakrájíme na kostky, přidáme pepř, rozmarýn, lžíci rybízové marmelády, 2 dcl vína a necháme nejlépe do druhého dne marinovat v lednici. Nakrájenou zeleninu a cibuli orestujeme do světle hněda, přidáme celý pepř, nové koření, na kostičky nakrájenou slaninu, protlak nebo kečup a zbytek rybízové marmelády. Na takto připravený základ vložíme všechno marinované maso včetně koření. Zalijeme zbytkem vína a pod pokličkou dusíme do změknutí. Pak vsypeme nastrouhaný perník a dochutíme nastrouhanou kůrou z 1 citronu, cukrem a solí, vložíme sušené švestky a necháme lehce povařit. Podle chuti dochutíme solí, cukrem. Při servírování sypeme ozdobně navrch mandlemi.

Bramborovo – pohanková kaše

Suroviny:
800 g brambor, 100 g pohanky, máslo, sůl, muškátový květ, mléko

Postup:
Den předem si namočíme pohanku (nebo alespoň 2 hodiny před samotnou přípravou). Do uvařených brambor, které jsme lehce rozšťouchali přidáme muškátový květ a šleháme, dokud v kaši nejsou hrudky. Přidáme teplé mléko, máslo a znovu již hotovou kaši rozmícháme. Nešleháme příliš dlouho, neboť kaše pak začne klihovatět - lepit a má jinou škrobnatou chuť. Mezitím, co jsme šlehali kaši, jsme si uvařili pohanku, kterou scedíme a lehce vmícháme do hotové bramborové kaše. Můžeme přidat lehce osmahnutou slaninu.

Tuto specialitu vám nabízí restaurant Svatý Prokop, Velichovská 1393/17, Stodůlky, tel. 251 616 252, www.svatyprokop.cz. Otevřeno je denně kromě pondělí 11.30 – 23.30 hod.