Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

1982: Změnu v obchodě přinesla až televize

Roku 1982 museli členové místního národního výboru ve Stodůlkách konstatovat, že se jim nedaří volební program plnit na sto procent. Kronikář František Vlasák to přičítá malé aktivitě a slabé agitační práci jednotlivých funkcionářů, ale na vině byly zejména pokračující problémy kolem výstavby Jihozápadního Města. „Bláto se stále hrne k chodníkům, odkud je nikdo neodklízí. Do toho pak vjede autem nějaký bezohledný řidič a všechno je rázem na chodníku,“ stojí už poněkolikáté v kronice. Dvě důležité ulice – Mládí a Armády – jsou navíc už tři čtvrtě roku rozkopané a téměř neprůchodné. „Dříve se na nákup chodilo tou, která byla schůdnější, dnes už je to stejné. Nezbývá tedy, než chodit v gumových botách,“ píše kronikář.

Od zahájení stavby se přitom každých čtrnáct dní konaly kontrolní dny, kterých se účastnili ředitelé jednotlivých stavebních společností i předseda MNV. „Bohužel zápisy z těchto dnů jsou pro kronikáře nemastné neslané a je jen málo zpráv, které se dají použít,“ dodává František Vlasák. Většinou se jednalo o problémy s dopravou nebo o příliš mnoho rozestavěných a nedokončených staveb. Některé podniky dostaly i pokuty.

Lidé ale podobně jako v předchozích letech nejvíce kritizovali fungování místní samoobsluhy. Všechna zelenina se zde například prodávala s natí a zablácená. Celé dva měsíce nebyl k dostání cukr a málo bylo také uzenin. Vedoucí a prodavačky si navíc sami zkrátili prodejní dobu, k čemuž vyšel i kritický článek ve Večerní Praze s názvem Prodává se jen do půl čtvrté. „Po zkráceném prodeji v době dovolených nadále pokračuje nedobrá situace v jediné prodejně potravin ve Stodůlkách v Praze 5. Déle než tři týdny se už prodává jen od sedmi do půl čtvrté,“ cituje kronikář zmíněný článek. „Změna nebyla předem projednána s místním národním výborem, další prodejna potravin je navíc už dva roky zavřená. Místní obyvatelé a stavbaři tedy nemají k nákupu potravin jinou možnost,“ pokračuje.

Po tomto článku přijeli na místo i pracovníci Československé televize a natočili zde pořad, odvysílaný v pátek 3. prosince. Týkal se jak problémů s výstavbou Jihozápadního Města, tak situace v obchodě. „Po této relaci se probudilo kádrové oddělení prodejního a výrobního družstva Včela, pod které obchod spadal, a vyměnilo vedoucí v řeznictví a v potravinách,“ uvádí kronikář Vlasák. „Hned bylo znát podstatné zlepšení. Odpadlo čachrování, masa bylo dost a dobré kvality. Objevily se zde dokonce i játra,“ dodává.

Nezlepšilo se ale úplně všechno. Například v oddělení textilu se nezměnilo vůbec nic. „Nemáme, není a nebude. To by mohli mít nahrané na magnetofonovém pásku, aby nemuseli odpovídat,“ zakončuje František Vlasák.

Robert Šimek