Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Za bakalářem do Rakovníka

Autobusem ze Zličína dojedete do Rakovníka, kde přesednete na autobus č. 575, 576 či 578, který vás doveze do Pavlíkova. Hned u zastávky je Galerie Anderle věnovaná malíři Jiřímu Anderlemu. Od ní můžete popojít asi 200 metrů za křižovatkou u Galerie a u silnice směrem do Slabec se podívejte do muzea motocyklů Splněný sen. Můžete obdivovat tuzemské historické motocykly slavných značek Laurin a Klement, JAWA, Walter, Praga, ale i rakovnické mopedy Stadion. Ze zahraničních zde najdete Indiana, Excelsior či indický Royal. Kuriozitou je ČZ 150, na níž jezdil medvěd v komedii Šest medvědů s Cibulkou. Po prohlídce se vydejte po žluté na rozhlednu. Půjdete mezi poli s nově vysázeným stromořadím. U rozhledny se můžete dočíst něco z historie o Senecké hoře. Rozhledna byla postavena roku 2015 a je vysoká skoro 22 metrů.

V roce 1930 zde proběhla cvičná bitva naší armády. Při závěrečném slavnostním obědě v sokolovně v Rakovníku tehdejší starosta Vaněček vyzdvihl, že se obyvatelé na vlastní oči přesvědčili, jak je naše armáda silná, vyspělá a statečná. O několik let později se přesvědčili, že to nestačí. Nepřátelská armáda vpochodovala bez výstřelu. Od rozhledny sejdete dolů mezi poli na rozcestí a pak vpravo až k silnici. Hned pod ní je cyklostezka, po které půjdete vlevo. Dorazíte k ceduli, která vás upozorní haldy černé břidlice, která se zde těžila a z níž se vyráběla kyselina sírová.

Rodák z Pavlíkova chemik Rudolf Jirkovský roku 1926 spolu s mineralogem Františkem Ulrichem nalezli dosud neznámý žlutozelený minerál vznikající oxidací kyzových a kamenečných břidlic. Na počest svého učitele profesora Františka Slavíka nazvali minerál slavíkit. Vraťte se na žlutou a jděte dolů lesem až k prvním chatkám a na rozcestí Pod Pavlíkovskými vršky. Tady jde žlutá sice doleva, ale vy pokračujte rovně po cyklostezce do Rakovníka. Přejděte koleje a za čističkou odpadních vod můžete přejít lávku přes Rakovnický potok a dojít k přírodnímu koupališti. Nebo se vydejte rovně podél potoka kolem vilek k botanické zahradě. Byla založena v roce 1963 na místě bývalého pole, zahrady, skládky odpadů, malých soukromých pozemků a slouží pro výuku studentů zemědělské školy. Zahrada rovněž nabízí ucelenou sbírku narcisů Jiřího Netíka. Za botanickou odbočíte doprava na lávku a po červené dojdete ke dvěma obeliskům. Za nimi stojí historická budova sokolovny. Střešní štít nad vstupem je ozdoben mozaikou s emblémem sokola s rozepjatými křídly, s činkou v pařátech.

Interiéry jsou zachovány téměř v neporušené původní podobě i výtvarné hodnotě a proto byla v roce 2017 prohlášena za národní kulturní památku. Naproti sokolovně projdete parkem se sochou T. G. Masaryka a jednou z rakovnických hlav před kostelem sv. Bartoloměje – Antonína Dvořáka. Vedle této hlavy roste památný jinan dvoulaločný. Určitě navštivte bývalou synagogu s bývalou školou, kde je dnes expozice obrazů rodáka Václava Rabase. Doporučuji odměnit se na náměstí v restauraci U Černého orla místním pivem Bakalář z místního rakovnického pivovaru. Přeji spoustu zážitků. Ujdete asi 10 kilometrů. Pro orientaci jsem použila mapu KČT č. 33 Křivoklátsko a Rakovnicko.

Marta Kravčíková, oddíl TurBan, KČT odbor Praha-Karlov