Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

2012: Úsporné školy, bezbariérová stezka a rekonstrukce Unimarketu

Zápis do prvních tříd základních škol Prahy 13 se roku 2012 konal 19. a 20. ledna. Ještě předtím si ale městská část poprvé vyzkoušela jednu novinku – zorganizovala Veletrh základních škol. „Smyslem akce bylo, aby rodiče budoucích prvňáčků mohli na jednom místě získat o školách více informací pro rozhodování, do které z nich dítě zapsat,“ vysvětlil místostarosta Petr Zeman.
Školy zároveň soutěžily i o to, která z nich bude energeticky nejúspornější. „Soutěž byla doprovodnou akcí projektu Odpovědné školy Prahy 13, jehož předmětem bylo zateplení a modernizace energetických systémů,“ uvedl magazín STOP. Vítězem soutěže se stala FZŠ Mezi Školami a získala příspěvek 60 tisíc korun na ekologický výlet pro žáky.
V noci na 27. května zemřela legendární česká herečka a jedna z nejslavnějších občanek Prahy 13 Zita Kabátová, která přesně o měsíc dříve oslavila 99. narozeniny.
Starosta David Vodrážka 18. června oficiálně zprovoznil nová parkovací místa v ulici Janského na sídlišti Velká Ohrada.
„Celkem 26 kolmých stání vzniklo díky vybudování vysoké opěrné zdi z košů s kamenivem v prudkém svahu. Městská část za práce zaplatila přes pět milionů korun,“ napsal zpravodaj.
Klub českých turistů ve spolupráci s městskou částí Praha 13 vytvořil první bezbariérovou turistickou stezku pro vozíčkáře na území hlavního města. „Okruh dlouhý téměř šest kilometrů vede po zpevněných komunikacích, je vyznačen speciálními směrovkami a je na něm šest informačních panelů,“ uvedl STOP. Slavnostní otevření stezky se uskutečnilo 22. června.
V červenci roku 2012 skončilo zateplení poliklinik Lípa Centrum, Janského a Hostinského, které mělo podle energetického auditu přinést snížení nákladů na vytápění o 30 až 40 procent. „Kromě snížení výdajů za teplo vedla rekonstrukce i k další pozitivní změně – všechny polikliniky mají novou fasádu, takže jsou hezčí i na pohled,“ stojí ve zpravodaji.
Fakultní základní škola Brdičkova na svém hřišti otevřela 30. října nový běžecký ovál. „Ovál vznikl na místě nevyhovující škvárové dráhy. Je vybaven umělým povrchem, který je nenáročný na údržbu a šetrný ke kloubům běžců. Vybudování trvalo dva měsíce a stálo 3,5 milionu korun,“ informoval magazín STOP.
V říjnu byla zahájena dlouho očekávaná druhá etapa rekonstrukce komunikací a chodníků na Malé Ohradě. Začátkem prosince pak začala také komplexní rekonstrukce Obchodního centra Lužiny. Objekt z roku 1991, kterému místní obyvatelé neřekli jinak než „Unimarket“, byl ve velmi špatném stavu. „Na mnoha místech do něj zatéká, opadává omítka, dlažba je popraskaná a okna netěsní nebo nejdou otevírat,“ vylíčil zpravodaj. V provozu zde nadále zůstal pouze supermarket.

Robert Šimek