Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Může to potkat každého z nás

Barča Koulová je studentkou osmiletého Gymnázia Jaroslava Heyrovského na Hůrce. V srpnu 2015 jí na dovolené v Itálii praskla cévní anomálie v mozku. Okamžitý převoz do nemocnice a rychlá operace jí zachránily život. I když strávila čtyři měsíce v nemocnici a další dva v lázních, diagnóza je částečné ochrnutí pravé poloviny těla spojené s dalšími problémy.

Bára je ale bojovnice a nepřízni osudu nepřestává čelit. Například na soukromé Neurorehabilitační klinice Axon odcvičila během roku 2017 úctyhodných 27 týdnů (3–4 týdenní bloky terapií po 4 hodinách denně), doma jezdí minimálně tři hodiny denně na rotopedu a nedávno dosáhla 16 000 km. Z Báry vozíčkáře se tak stala slečna o francouzské holi a od srpna 2017, ač je stále nestabilní, chodí úplně bez hole. Pro nápravu jejího řečového centra je zase velmi důležitá logopedie – konverzace, vybavování slov, trénink paměti a ostatních poznávacích funkcí, které denně trénuje při domácí přípravě do školy, kde má individuální plán.

Bára je vzhledem k vadě řeči velmi omezena v navazování nových kontaktů, takže návrat mezi spolužáky a profesory, kteří ji znají, byl pro ni velmi důležitý. Její kamarádky z gymnázia na ní nezapomněly a připravují pro ni různé akce – hry, procházky, návštěvu kina, cukrárny...

V průběhu loňského roku realizovalo Gymnázium J. Heyrovského několik akcí, které měly v rámci školy zvýšit povědomí o zdravotním stavu Báry (nyní studentky 5.A) a rodině finančně pomoci s pokrytím nákladů na její dlouhodobou rehabilitaci. Konkrétními akcemi byly například focení třídy 1.A (nyní 2.A) v divadelních kostýmech, při kterém žáci mezi sebou vybrali nemalou částku, nebo účast školního sboru Fasol-Misol na Benefičním koncertu pro Báru, který organizoval sbor En Arché a účastnila se i mezzosopranistka Markéta Cukrová. Největší akcí byly „vánoční sbírky“, a to: sbírka během třídních schůzek, vánoční trh pro studenty, vánoční sbírka mezi vyučujícími gymnázia, ale také část výtěžku ze sběru papíru a hliníku. Do sbírky přispěli i maturanti, kteří dali část výtěžku z maturitního plesu. Celkem se vybralo neuvěřitelných 143 800 Kč, které budou použity na financování další rehabilitace a na nákup pásu na trénink chůze, na kterém chce Bára cvičit doma.

Chcete-li Báře pomoci i vy, můžete zaslat příspěvek na transparentní účet Neurorehabilitační kliniky Axon (v textu pro příjemce uveďte „Bára Koulová“), číslo účtu 220 073 9204/2010 (Fio banka). Více na www.rukabara.cz.

Jakub Koráb