Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Nový vůz pro péči o seniory

Starosta David Vodrážka před Vánoci symbolicky předal klíče od nového vozu řediteli Střediska sociálních služeb Prahy 13 Jiřímu Maškovi. Nový automobil VW Touran bude sloužit k terénní péči o seniory.
„Velmi si vážím kvality péče o seniory, kterou Středisko sociálních služeb vykonává. Pomáhají našim nejstarším obyvatelům a špičková práce v terénu si zaslouží také kvalitní vůz,“ řekl starosta David Vodrážka.
Novým vozidlem je VW Touran CL. Vůz splňuje všechny užitné vlastnosti potřebné pro zajištění výkonu sociální péče pečovatelskou službou střediska. Vůz je sedmimístný s variabilně sklopnými sedadly, aby vedle pohodlné přepravy osob umožňoval též vytvoření dostatečně velkého prostoru pro přepravu obědů v jídlonosičích, které jsou umístěny v přepravních drátěných koších.
Tři oddělená sedadla v druhé řadě dále umožňují pružnou ergonomii pro bezpečné využití i k přepravě seniorů nebo osob s částečně omezenou pohyblivostí nebo zdravotně handikepovaných osob (např. osob chodící s oporou holí nebo za pomoci jiných kompenzačních pomůcek, třeba chodítka). Dvě samostatná sedadla ve třetí řadě po sklopení zároveň vytvoří dostatečný prostor pro pohodlné uskladnění a přepravu složeného invalidního vozíku nebo chodítek. Středisko sociální služeb Prahy 13 zajišťuje širokou škálu služeb pro seniory městské části Praha 13. Pečovatelská služba nabízí například doprovod k lékaři nebo na poštu, zajištění nákupů, rozvoz obědů v zapůjčených termoboxech přímo do bytů klientů, dopravu osob upravenými vozy nebo úklid domácnosti klientů. V objektu je i denní stacionář a velmi potřebné samostatné bydlení pro tři desítky seniorů.

Lucie Steinerová