Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Městskou část zdobí další murály

Radnice Prahy 13 dokončila další projek ty, které přináší barvy do ulic. Průběžné opravy betonových zdí v blízkosti dětských a sportovních hřišť jsou doplněny velkoplošnými malbami a do té poslední ve vnitrobloku ulice Trávníčkova se zapojily i děti z DDM Stodůlky.
Vnitrobloky mají svá specifika, kolem hřišť je velké množství betonových zdí, které je třeba udržovat v dobrém stavu a mohou také přinášet radost veřejnosti. Barvy do sídlišť patří a podle reakce obyvatel se těší podpoře. Do malby v Trávníčkově ulici se nám podařilo zapojit i místní děti, které se v DDM Stodůlky účastnily výtvarně zaměřeného příměstského tábora. Spolu se zkušeným autorem Radkem Slabým vytvořily malbu na téma Francie. Zbývá věřit, že se jejich dílu vandalismus vyhne a noční sprejeři tak vyjádří respekt k autorům.
„Velmi jsme přivítali možnost toto téma v rámci příměstského soustředění zpracovat, navíc pod vedením nadšeného mladého umělce. Na soustředění se sešlo dvacet dívek ve věku od sedmi do šestnácti let, a přestože jsme zažili týden vysokých teplot, rozpálená zeď postupně dostávala nový kabát. Dívky byly opravdu nadšené, že se dostaly k takovéto tvorbě a Radkovi na památku věnovaly koláž, kde vyjadřuje každá své osobní poděkování či vzkaz. Ještě jednou děkujeme městské části za uskutečnění tohoto projektu,“ sdělila za DDM Stodůlky Zdeňka Hiřmanová.

„Jsem rád, že jsem mohl být součástí unikátního projektu. Maluji už přibližně 20 let, ale něco podobného jsem ještě nezažil. Zapojit do malby 20 metrové zdi děti byl skvělý nápad, který bych sám od sebe asi nikdy nerealizoval. Přiznám se, že ze začátku jsem se toho trochu bál, jak to všechno dopadne, ale ony to zvládly až nečekaně dobře a bylo znát, že je to hodně bavilo. Je super, že radnice myslí na své občany a postupně opravuje a předělává nehezké zdi kolem dětských hrišť. Dává prostor umělcům dokázat, že graffiti nebo street art je umění, které, když je udělané v určité kvalitě a formě, tak ho mohou ocenit i běžní občané. Ale nápad zapojit do malby děti tuto myšlenku dostal úplně na jinou úrověň. V dětském podání jednotlivé obrázky vypadají jinak, autenticky. Děti si tím samy dokážou, čeho jsou schopné a dodá jim to motivaci na sobě dále pracovat. A hlavně svým uměním ovlivní i děti ze sídlišť. Dodám příklad, který hovoří za všechno. Během práce, kdy jsem dodělával Eiffelovku, se za mnou zastavilo několik dětí a začaly vyzvídat, protože vše pozorovaly z balkonu. To byl pro mě důkaz, že tento projekt opravdu zapůsobil. Tímto bych chtěl radnici Praha 13 poděkovat a konstatovat, že lidé, kteří tam pracují, to mají promyšlené velmi dobře a mohli by být inspirací i pro další úřady v České republice,“ řekl Radek Slabý, autor návrhu a malby.
Druhým projektem, který se podařilo během léta dokončit, je revitalizace sportovního hřiště v ulici Böhmova. Opravené zdi opět získaly nový vzhled a k pohybu návštěvníky povzbuzují hvězdy našeho sportu.

Lucie Steinerová