Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Dogsie je radost i pomoc

Říká se, že pes je nejvěrnější přítel člověka. A přesto tito naši přátelé plní útulky a bohužel slouží i jako obchodní artikl. Česká republika je jedním z největších vývozců štěňat. Nejde ale o štěňata z chovatelských stanic, ale z množíren. Už samotné slovo – množírna – dává tušit, že tam psi nemají na růžích ustláno. Lidé, kterým není osud těchto pejsků lhostejný, se snaží, většinou finančně, pomoci. Svou vlastní cestu, jak pomáhat, si našli dva studenti České zemědělské univerzity v Praze Tomáš Pokorný z Měšic a Matyáš Dřevo z Prahy 13. Jejich projekt Dogsie dokonale spojil příjemné s užitečným. Někteří z vás se s ním seznámili na Psím dnu s Prahou 13, ostatním ho teď krátce představíme.

Matyáši, jak a proč se zrodil projekt Dogsie?

S Tomášem jsme oba pejskaři, od malička máme k psům hodně pozitivní vztah, navíc máme oba podnikavého ducha, tak jsme se rozhodli, že bychom chtěli při studiu dělat něco navíc. To navíc je pomoc psům, a to ve dvou rovinách. Hned ze začátku jsme si řekli, že když budeme podnikat, tak chceme společnosti i něco vracet. Tak, že 20 % ze zisku podpoříme psy, kteří jsou nemocní, byli týraní nebo mají nějaký nešťastný osud, prostě potřebují pomoc. Našli jsme si nejdříve jednoho, potom druhého neziskového partnera. Jsou to spolky PES nejvěrnější přítel a Dočasky.cz. To jsou naši dva partneři, se kterými spolupracujeme. U obou jsme si stoprocentně jisti, že peníze, které jim pošleme, půjdou tam, kam my chceme. Na pejsky. Projekt jsme rozjeli v listopadu 2016.

Zmínil jste, že pomáháte psům ve dvou rovinách. Která je ta druhá?

Zjednodušeně řečeno – jsme dva mladí kluci, kteří si řekli, že chtějí změnit situaci v tom, jak jsou psi odměňováni. To znamená, že neřešíme krmení. Rozhodli jsme se, že půjdeme úplně jinou cestou, tou jsou psí pamlsky a hračky. Máme rádi psy, takže pro ně chceme dělat to nejlepší. A co vlastně ten Dogsie balíček je? Je to měsíční služba, kdy v balíčku chodí našim zákazníkům pamlsky a hračky, které my na trhu vybereme a odzkoušíme s vlastními pejsky. Všechny pamlsky jsou to nejkvalitnější, co trh nabízí. Občas, když koukám na složení, tak si říkám, kéž bych takhle mlsal já a ne můj pejsek ☺. Jde nám prostě o to, aby pejsci dostali to nejlepší a měli z toho radost. Když má radost pejsek, tak má radost i jeho páníček. Na našich stránkách www.dogsie.cz se každý zájemce dozví, jak přesně náš projekt funguje. V prosinci loňského roku, kdy oslavil rok trvání, jsme odeslali 1 000 balíčků, tedy 1 000 „radostí“. A od toho se odvíjí i částka, kterou můžeme pomoci našim partnerům.


Oba studujete vysokou školu. Je pro vás tento projekt přínosem v rámci studia a obráceně?

Česká zemědělská univerzita je skvělým partnerem. Oba studujeme jiný obor a vědomosti ze školy v projektu využíváme. Já studuji Fakultu lesnickou a dřevařskou, ale obor je provázaný s ekonomií a řízením projektů. Tomáš studuje mnohem víc ekonomii, takže to v praxi využíváme opravdu hodně. Naše univerzita nám nechává velký prostor na seberealizaci, dokonce nám pro náš projekt poskytla prostory. Kdykoli přijdeme za některým profesorem, v jakémkoli oboru, tak je vždy ochoten pomoci a poradit. Ať už je to něco z biologie, práva, marketingu, účetnictví... Rozhodně za naším úspěchem stojí také univerzita.

Co dál? Budete se držet toho projektu nebo vymýšlíte něco dalšího?

Samozřejmě máme spoustu nápadů. Jsme mladí, ambiciózní a je toho hodně, co chceme měnit k lepšímu. Letos bychom chtěli seznámit co nejvíce lidí s naším projektem. Ukázat jim, že existuje způsob, jak potěšit svého mazlíčka a zároveň pomoci těm, kteří se bez pomoci jen těžko obejdou.

Neuvažovali jste o pomoci při výcviku psů?

Přesně narážíte na to, na co jsem dnes myslel i já. Canisterapie, asistenční nebo vodící psi... Už jsme o tom s Tomášem mluvili a je dost pravděpodobné, že se u třetího partnera vydáme tímto směrem. Zjišťoval jsem si, kolik stojí vycvičení jednoho asistenčního nebo vodícího psa a ta částka je poměrně obrovská. Dokážu si představit, že bychom časem mohli mít pejska, jehož výcvik by byl financován z Dogsie peněz.

Eva Černá