Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Nečekají malí zájemci právě na vás?

Program 3G-tři generace je součástí neziskové organizace Hestia – Centra pro dobrovolnictví. Dobrovolnictví spočívá v darování svého času, sil a schopností někomu bez nároku na finanční odměnu. Naše programy jsou tedy pro všechny zdarma.

Program 3G-tři generace je profesionálně veden, což ho dělá bezpečnější. A co je jeho smyslem? Naší ideou je hledat dobrovolníky nad 50 let, kteří už mohou tvořit třetí generaci, tedy „babičky a dědečky na zážitky“. Smyslem není hlídání ani doučování dětí, ale smysluplné trávení volného času dobrovolníka (dobrovolnice) s rodinou a dětmi. Parťáci (jak nazýváme spřátelenou rodinku s dobrovolníkem) se většinou schází jednou týdně na 2–3 hodiny. A jak parťáky vybíráme? O každé rodině i dobrovolníkovi se snažíme zjistit, co rádi dělají, co umí nebo jaké zkušenosti by rádi předali jiným. Na to, zda se nám daří vytvářet pěkná spojení, může odpověď ilustrovat otázka malého Vítka, který se po nějaké době Libušky zeptal: „A babičko, kde jsi byla, když jsem se narodil?“. Znají se teprve 4 měsíce, ale jejich mezigenerační vztah je tak opravdový, jako by se znali celý Vítkův život.

Nejste to právě Vy, na koho tu naši malí zájemci čekají? Program 3G-tři generace je akreditovaný u Ministerstva vnitra ČR podle zákona o dobrovolnické službě. Kontakt: 3G-tři generace, Hestia – Centrum pro dobrovolnictví, z.ú., Štefánikova 21, 150 00 Praha 5, tel. 257 328 901, 770 106 094, www.hest.cz.

Anna Pokorná, koordinátorka programu 3G-tři generace