Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Minerál v barvě holubí krve

V červenci roku 2016 bylo v Karlově ulici otevřeno Muzeum českého granátu. Samotný název už napovídá, čemu je expozice věnována – minerálům ohnivě červené barvy, které vybroušením a vyleštěním získají svou jedinečnou krásu, ale také ukázce umu našich šperkařů od časů minulých až po současnost. Díky krátkému úvodnímu filmu získáte představu o tom, jak a kde se granát dobývá, jak se čistí, brousí a zasazuje do šperku.

Pak už vás čeká samotná prohlídka, která vám ukáže nejen krásu českého granátu, ale poskytne vám i řadu zajímavých informací. „Návštěvníci muzea uvidí ucelenou sbírku unikátních šperků od nejstarších po současné, ale také velmi křehký relikviářový kříž ze zlata, kabelku z mešního roucha osázenou opravdu velkými českými granáty, nikdy nenošenou šperkovou sadu ve zlatě ještě v původní etuji, velkou raritou jsou i horniny osázené českými granáty...,“ říká manažerka muzea Andrea Fořtová. „Hlavně dámy, které doposud kouzlo českého granátu neobjevily, budou překvapené, jak skvěle vypadá ve špercích, které kdysi nosily naše babičky i v těch, které svým designem korespondují se současnými módními trendy. České granáty miloval i Rudolf II., stejně tak Petr Veliký... Dnes zdobí například Michelle Obamovou, Madeleine Albrightovou nebo královnu Alžbětu. Jen pro zajímavost – Český slavík je osázen 89 českými granáty. Byla by chyba si pod názvem granát představit jen ten český. V jiných barvách – oranžové, zelené, do fialova, do žluta..., se vyskytuje po celém světě a má pro každou barevnou variantu svůj název. I tyto granáty jsou u nás k vidění. A také to, jak je snadné zaměnit český granát za almandin, což je také granát, ale ne český, nebo za vybroušené sklo. Toho dnes využívají v některých obchodech – prezentují český granát, ale s ním to nemá nic společného. Jediný podnik, který má licenci na opracování českého granátu a je majitelem ochranné známky Český granát je družstvo umělecké výroby Granát Turnov. Návštěvníkům prozradíme i to, proč se dříve granáty dávaly do karafy s vodou, jakou magickou moc a sílu v sobě mají, proč se dnes nezasazují do zlata, něco o prozíravosti Marie Terezie, která v roce 1742 zakázala vyvážet surový český granát ze země... Každý má navíc možnost odnést si malinký granát, který sám najde v granátovém štěrku nebo si rovnou u nás šperk s českými granáty koupit.“

Muzeum se nachází v historické budově z 13. století, není tedy bezbariérové. Otevřené je každý den od 10.00 do 21.00. Více informací najdete na www.mcgp.cz, Facebooku a Instagramu.

Eva Černá