Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

1997: Jestřáb ve Mlejně a pomoc Moravě


Počátkem roku 1997 vyšel v magazínu STOP cenový přehled nápojů v obchodech a restauracích v Praze 13. Lahvové desetistupňové pivo Staropramen či Gambrinus stálo průměrně šest korun, točené 9,50. Lahvovou dvanáctistupňovou Plzeň si mohli zájemci koupit za 11,50, točenou za 14,60.
V Klubu Mlejn proběhla 4. března slavnostní premiéra komponovaného pořadu Písně ztraceného ráje, který vznikl na počest 90. narozenin spisovatele Jaroslava Foglara, známého pod přezdívkou Jestřáb. „V průběhu večera vystoupil na jeviště i sám oslavenec a pobavil publikum vtipným vyprávěním o své spisovatelské dráze. Večer plný romantiky, kamarádství i humoru pak uzavřelo vystoupení trampské skupiny Zlatý orel,“ informoval magazín STOP.
Jak se vaří ve školních kuchyních v Praze 13? To zjišťovali inspektoři v náhodně vybraných základních školách. Akce se účastnil také redaktor Pavel Baudyš, který z kontrolního dne napsal obsáhlou reportáž. „Kvalita vydávaných jídel byla na solidní úrovni, nezjistili jsme závažnější nedostatky. Samozřejmě ale nevylučujeme, že jindy by byl výsledek poněkud jiný,“ shrnul v závěrečném hodnocení.
Během léta postihly Českou republiku ničivé povodně, zasažena byla především oblast Moravy. Do pomoci se zapojila řada regionů a stranou nezůstala ani Praha 13. „Ve dvou sběrných místech byl zajištěn Novotnýpříjem naturální pomoci a výsledky byly nad očekávání příznivé. Do celopražských sběrných prostor byla vypravena čtyři zaplněná vozidla, z toho jeden velký stěhovací skříňový vůz,“ napsal tajemník městského úřadu Tomáš Šťastný. Na radnici proběhla také finanční sbírka, ve které se podařilo vybrat 60 tisíc korun. K tomu navíc městská část přidala ještě 100 tisíc korun z rozpočtu.
V prostorách Gymnázia Jaroslava Heyrovského se v září uskutečnila výstava návrhů, jak by mohly v budoucnu vypadat Nové Butovice. Obyvatelé Prahy 13 se na ní mohli seznámit s plastovými modely, nákresy a plány různých architektonických ateliérů. „Velmi zajímavý byl výsledek práce studentů architektury z amerického Denveru, kteří v létě v Praze 13 pobývali a v rámci studijní stáže přišli s několika návrhy pro architektonické řešení Nových Butovic,“ uvedl magazín STOP.
O měsíc později se v pravidelné rubrice starosta městské části Petr Bratský svěřil s tím, co ho aktuálně trápí. „Jako příklady bych rád zmínil relativní drobnosti – krádeže a ničení branek na dětských hřištích či poškozování veřejných vývěsek místního úřadu“.
Branky na hokejbal nechala radnice následně vyměnit za nové. Bohužel už druhého dne byly některé z nich odcizeny. „Zřejmě se někomu tolik líbily, že si s nimi chtěl vylepšit vybavení chaty či chalupy,“ glosovala redakce.

Robert Šimek