Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Paměťové instituce popáté


ZŠ Kuncova jako jedna z pouhých sedmi pražských škol získala skvělou příležitost zúčastnit se pokračování pilotního programu MŠMT v pokusném ověřování Vzdělávacích programů paměťových institucí do škol. V prvním pololetí jsme již popáté za sebou obdrželi grant v hodnotě 122 500 Kč na bezplatné vstupy našich žáků do muzeí, památníků, hradů a zámků v celé ČR a zajištění dopravy k mimopražským památkám. Díky možnosti využití účelových finančních prostředků navštívilo paměťové instituce v 1. pololetí letošního školního roku pět set sedmdesát devět žáků naší školy.
A kde se nám nejvíce líbilo? Rozhodně jsme si nenechali ujít příležitost navštívit zrekonstruované Národní muzeum. Za zmínku stojí výstava Tutanchamon anebo skvostný pohled z kupole. V hlavním městě jsme ještě prozkoumali expozice Národního technického muzea a muzea Národopisného v Letohrádku Kinských.
Nezůstali jsme však jen v Praze. Vydali jsme se také objevovat krásy jižních Čech. Naši žáci si zamilovali malebné město Třeboň, kde se na zámku zúčastnili didaktického programu Návštěva na dvoře posledních Rožmberků. Pro děti bylo připraveno dvacet kopií renesančních kostýmů. Každý z nich představoval skutečnou postavu z historie zámku. V dalším historickém městě Tábor žáci v Husitském muzeu řešili zapeklité úlohy anebo se prošli středověkým podzemím. Nevynechali jsme ani Památník v Lidicích, kde jsme si připomněli památku obětí nacismu.
Dohromady jsme za první pololetí ujeli dva tisíce kilometrů, spoustu nového jsme poznali, ale hlavně jsme si to náramně užili.

Marie Bíchová, učitelka a koordinátorka projektu