Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Svět medúz


Rozhodli jste se, že letos raději vyměníte písčité pláže, koupání a potápění v moři za dovolenou u českých rybníků a vodních nádrží? To ale neznamená, že musíte být o pohled na podmořský svět úplně ochuzeni. Vypravte se do OC Arkády Pankrác, na jehož střeše byla v listopadu loňského roku otevřena ojedinělá a zcela unikátní expozice Svět medúz – největší medúzárium v Evropě. Na ploše přes sedm set metrů čtverečních najdete osmatřicet akvárií s více než deseti tisíci medúz – nejstarší živé organizmy na Zemi. Moře obývají už miliony let.


„Když pozorujeme medúzy v jejich vodním prostředí, zjistíme, že tito průsvitní tvorové ve skutečnosti vynikají neobyčejným půvabem. Možná proto, že se nepohybují, ale nechávají se volně unášet proudem,“ říká Jiří Remsa, který nám dělal průvodce. „Z tohoto důvodu také mají všechna naše akvária oválný tvar. To, co mylně považujeme za cílený pohyb medúz, je v podstatě jen zachytávání potravy. Jen pro zajímavost – její tělo z devadesáti osmi procent tvoří voda. Když už jsem zmínil tvar našich akvárií, tak bych asi měl ještě dodat, že ve druhém patře medúzária máme aspiranta na zápis do Guinessovy knihy rekordů – jde o největší kulovité akvárium na světě, které pojme dva tisíce litrů vody. Ještě doplním, že do našeho největšího oválného akvária, které měří 6 x 3 metry, se vejde pět tisíc litrů vody. Návštěvníci u nás teď uvidí asi pětatřicet druhů medúz včetně speciálních světélkujících žahavců a také čtyřhranku Fleckerovu.


Ta je považována za jednoho z nejjedovatějších živočichů na světě. Další z řady zajímavostí je, že dokážeme medúzy množit. Přesněji – umí to pan Vilém Vedral, jeden z pouhých jedenácti lidí na světě, kteří to zvládnou. Ale v takovém množství jako on to umí asi jen tři. Starat se o medúzy není vůbec jednoduché. Každý jejich druh má specifické potřeby týkající se krmení, slanosti vody, teploty... Stačí jedna chyba a medúzy do čtyřiadvaceti hodin pojdou. Všechno podstatné si mohou návštěvníci u jednotlivých akvárií přečíst.


Malí i ti odrostlejší se mohou těšit také na videomapping, speciální skluzavku vedoucí kolem akvárií s medúzami, na střeše je venkovní aktivity zóna s trampolínami, houpačkami i pískovištěm. Pro děti máme ještě takovou zajímavost – sketchup aquarium. Děti si vybarví šablony medúz, dají je na skener a do tří sekund vidí svou medúzu na stěně. Je interaktivní, takže s ní mohou pohybovat. V plánu je ještě zřízení sportoviště pro děti s malým bazénkem, ale koronavir nás trochu přibrzdil. Jsem ale přesvědčený, že si pobyt ve Světě medúz užije úplně každý. Otevřeno máme denně od 9.00 do 21.00 hodin“.

Eva Černá