Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Radnice Prahy 13 připravuje komunitní zahradu na Velké Ohradě

Městská část Praha 13 připravuje komunitní zahradu na Velké Ohradě, poblíž základní školy Janského. Komunitní zahrada bude sloužit k aktivnímu odpočinku. Pozemek o rozměru 5 tisíc m2 je součástí pozemku Základní školy Janského v ulici Herčíkova v blízkosti Prokopského údolí.
„Komunitní zahradu jsme připravovali již delší dobu, ale jako každá městská část v Praze řešíme komplikované majetkové vztahy. V první řadě pozemek musí být v majetku městské části a dostupný dostatečnému počtu obyvatel, kteří by se mohli do komunitní zahrady zapojit. Řešili jsme dochozí vzdálenost pro místní obyvatele, přívod vody a způsob, jak pozemek zabezpečit, ochránit před vandaly a mnoho dalších podmínek, které komunitní zahrada ke kvalitnímu provozu potřebuje,“ řekl starosta Prahy 13 David Vodrážka.
V současné době není tento pozemek využitý a vzhledem k velikosti tohoto prostoru přináší možnost velkorysého řešení. Komunitní zahrada poskytne zapojené skupině obyvatel prostor pro společné pěstování především ovoce, zeleniny, bylinek a vytvoří zde funkční místo pro odpočinek a sousedské setkávání. Primárně je prostor určený lidem se zájmem o samozásobení ovocem, zeleninou a místo pro zahraničení, setkávání se u společných zájmů a sdílení informací a zkušeností během pěstování. Výhodou zvoleného pozemku je možnost tak velkou plochu uzamknout a zajistit tak bezpečnost proti případnému vandalismu.
Radnice celý pozemek vyčistila od starých keřů a zahajuje práce na samotném budování prostor zahrady. Budou zde vyvýšené záhony pro pěstování ovoce a zeleniny, přibudou stromy, které poskytnou zastínění a dotváří ráz zahrady. Plánuje se také dosadba několika ovocných stromů, navazující na koncept celého záměru. Po obvodu bude vysazené keřové a trvalkové patro, tvořící jednak zvukovou clonu, ale také poskytující možnost dalšího využití daných rostlin.
Na pozemek městská část umístí také potřebné zázemí. Uživatelé zahrady budou mít k dospozici sklad nářadí i kompostér. Většinu pozemku bude pokrývat travnatá plocha a pouze část bude zpevněna v podobě cesty a prostoru k posezení.

Komunita bude rozhodovat o dalších krocích

Kam přesně budou umístěny lavičky, posezení, nebo ohniště či pískoviště nebo houpačky pro děti bude už na rozhodnutí těch, kteří se na užívání a provozu komunitní zahrady budou podílet.
„Pozemek pro komunitní zahradu jsme již začali upravovat podle zpracované projektové dokumentace a postupně budou instalovány základní prvky, jako vyvýšené záhony, stromy a upraven celý pozemek. Další rozvoj již bude na komunitě a právě pro tento velmi zásadní krok jsme oslovili odborníky, kteří pomohou obyvatele Velké Ohrady oslovit již ve fázi stavebních úprav pozemku,“ dodává starosta.

SOUČASNÝ STAV

Zajímá Vás komunitní zahrada?

Chcete se zapojit do dění v nově vznikající komunitní zahradě? Chtěli byste zde pěstovat bylinky či rajčata, mít možnost kam odnést svůj bioodpad do kompostéru, kde z něj vznikne poklad, který využijete pro své pěstování? Nebo hledáte místo na setkávání se sousedy, pro odpočinek i zábavu? Stačí, když vyplníte krátký dotazník, který najdete na tomto bit.ly/KZPraha13, nebo prostřednictvím QR kódu.

Následně se na vás těšíme na prvním sousedském setkání, které proběhne v místě plánované komunitní zahrady ve středu 22. června od 18 hodin.
S nastartováním projektu pomáhá společensky prospěšný podnik Kokoza.

Lucie Steinerová