Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kalendář akcí duben 2021

S ohledem na měnící se epidemiologickou situaci sledujte, prosím, aktuální informace na webových stránkách organizátorů nebo pořadatelů akce a také na www.praha13.cz.

Čtvrtek 1. – pondělí 5. 4.

Škola Celým srdcem – Velikonoční stezka Poslední večeře

Radouňova 1, Praha-Řeporyje
Víme, jak vypadala slavná poslední večeře Krista! Chcete se dozvědět, jaké pokrmy jedl a jak to vlastně víme? Vypravte se s námi do Řeporyj k hřišti na Paloučku. Stezka začíná kousek od Řeporyjského náměstí a děti čekají tvořivé úkoly i úkoly k zamyšlení. Aktivity budou k dispozici až do Velikonočního pondělí. Stezku pro děti od 5 do 11 let připravuje Škola Celým srdcem. Více na www.celymsrdcem.cz/vylety.

Čtvrtek 1. – pátek 30. 4.

Výstava – Soutěž o nejhezčí

PF 2022
Atrium radnice, Sluneční nám. 13, Nové Butovice Koncem loňského roku vyhlásil výbor místní Agendy 21 soutěž o nejhezčí PF 2022 s tím, že vítězný návrh použije radnice jako oficiální PF 2022! Po celý duben bude v atriu radnice vystavena nejen čtyřicítka novoročenek vybraných porotou, z kterých návštěvníci svými hlasy zvolí z každé kategorie tu nej. Více na straně 10.

Pondělí 5. – pondělí 12. 4.

Velikonoční vajíčková výstava

Základní škola Mohylová, Lužiny
V době velikonoční se můžete přijít ke školnímu plotu přesvědčit o tom, že zavařovací sklenice se hodí nejen na zavařování, ale také k instalaci výstavy. V těchto netradičních vitrínách budete moci v rámci Velké vajíčkové výzvy spatřit práce žáků školy – vyfouklá a nejrůznějšími  výtvarnými technikami ozdobená vajíčka. Menší skleničky vám představí také ukázky přírodních materiálů vhodných k barvení a zdobení vajíček se stručnými komentáři, jak s nimi zacházet.

Úterky od 6. 4. • 11.00 – 12.00

Anglická konverzace 50+ on-line

Městská knihovna Praha, pobočka Stodůlky, Kovářova 4/1615
Každé úterý vás zveme na on-line Anglickou konverzaci pro mírně a středně pokročilé, která se řídí heslem Vesele, vesele život musíš brát. Je určena pro účastníky ve věkové kategorii 50+. Přihlášky zasílejte na email stodulky@mlp.cz,kde získáte podrobnější informace a přihlašovací údaje.

Pátek 9. 4.

Virtuální den otevřených dveří

Mateřská škola Motýlek, Vlasákova 955
Protože nám bohužel současná situace nedovolí přivítat vás a děti v naší mateřské škole, připravili jsme virtuální prohlídku, která bude zpřístupněna od 9. dubna. Bližší informace naleznete na našich webových stránkách www.msmotylek.com.

Sobota 10. 4.

Den otevřených dveří ve Škole Celým srdcem

Radouňova 1, Praha-Řeporyje
Program plný poznání a dobré nálady čeká děti i dospělé na adrese školy, nebo on-line – podle aktuální epidemiologické situace. Dozvíte se, co znamená „celým srdcem“, jak se bude ve škole učit angličtina a jak bude každé dítě pracovat s vlastním plánem učení. Děti si vyzkouší  zajímavé aktivity z různých předmětů. Více na www.celymsrdcem.cz/vylety.

BOTANICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

Trojská 800/196, Praha 7 – Troja

Podle astronomického kalendáře začalo jaro oficiálně 20. března, příroda se ale ze zimního spánku probudila dříve. Nové roční období je viditelné i v naší botanické zahradě. V oblasti expozice Stráň, kde jsou zachované zbytky původní vegetace, vyniká žlutě kvetoucí křivatec český pravý. Jedná se o kriticky ohroženou cibulovinu, která je typická pro oblast Prahy a středních Čech. Kromě dalších raných jarních cibulovin,  jako jsou sněženky a krokusy, rozkvétá talovín zimní, objevují se různobarevné květy řady druhů a odrůd čemeřic, a nakvétají první keře. Ze zimního spánku už se probudily i včely z úlů umístěných v expozici Medonosných rostlin a včel. I přesto, že botanická zahrada je stále kvůli nařízení vlády zavřená, vrcholí zde přípravy na zahájení 52. sezony, která bude ve znamení jedovatých rostlin, s nimiž se můžeme potkat v  zahradách i domácnostech. Dokončují se také některé stavební práce a úpravy v rámci celého areálu.

Plánované akce v roce 2021

Motýli:

30. 4. – 13. 6.

Výstava sukulentů:

11. 6. – 11. 7.

Výstava orchidejí:

16. 9. – 3. 10. – nový termín!

Více informací o veškerých akcích a novinkách najdete na www.botanicka.cz, info@botanicka.cz, tel. 234 148 111.

CZECH PHOTO CENTRE

Seydlerova 2835/4, Nové Butovice
Do Czech Photo přichází fotograf Dan Materna Po téměř třech dekádách kariéry fotoreportéra v jednom z největších mediálních domů  přichází do společnosti Czech Photo Dan Materna. Zde bude fungovat jako manager největší reportážní fotografické soutěže Czech Press  Photo. Většina dosavadní fotografické práce Dana Materny směřovala k novinám, magazínům a zpravodajským webům. Věnuje se především  fotografování portrétů osobností, politickému, kulturnímu a společenskému dění. Je držitelem řady ocenění v soutěži Czech Press Photo,  včetně Fotografie roku. Dlouhodobě se věnuje projektu Česko z letadla. Z výšky fotografuje přírodu, Šumavu, Brdy, Krkonoše a zároveň civilizaci, dopravu a města. Dlouhodobě se věnuje snímkům volně žijících zvířat.

Kontakty a další informace na www.czechphoto.org.

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE STODŮLKY

Chlupova 1800

Rodina v akci

Aktivně strávené víkendy s DDM Stodůlky pro celou rodinu! Těšíme se na vás.

Pátek 9. 4. • 18.00 – 20.00

Španělská konverzace

Lektor Ernesto Batista Tabera. Konverzace s rodilým mluvčím ve španělštině pro začátečníky i mírně pokročilé! Zaměříme se na témata cestování, hudba a další. Vhodné pro dospělé a mládež od 15 let.

Sobota 10. 4. • 8.00 – 9.30

Sobotní jóga

Lektorka Lucie Poláková. Pomocí jógové praxe posílíme naši imunitu a dobrou náladu. Nebude chybět ani závěrečná relaxace.

Sobota 10. 4. • 8.30 – 12.30

Věda Z – chemická laboratoř s Tádou (pokračování)

Lektor Tadeáš Matěcha. Chemie je zábava! Chceš si vyrobit vlastní krystal, anebo zkoumat povrchové napětí? Chceš udělat z vajíčka hopík? To a mnohé další můžeš zažít ve Vědě Z.

Workshopy budou probíhat on-line. V případě, že to epidemiologická situace dovolí, proběhnou naživo v domě dětí.

Webináře na míru

Vzdělávací dubnové webináře klubu RaDka 1+1 zdarma se uskuteční 12. a 26. dubna v obvyklých časech od 19.00 do 21.00 hodin. Obsah webinářů je opět plný psychologie a pedagogiky, konkrétní témata zjistíte na www.ddmstodulky.cz.

Výtvarná soutěž pokračuje

Soutěž na téma Hnízdo pokračuje i v dubnu. Jak a z čeho hnízdo tvořit najdete na webových stránkách. Své výtvory vyfotografujte a do 30. dubna zašlete na e-mailovou adresu soutez@ddmstodulky.cz. Uvádějte: Výtvarná soutěž, název díla, jméno a příjmení autora, věk, e-mailový kontakt. Věnujte, prosíme, pozornost kvalitě snímku, protože vytištěné fotografie na téma Hnízdo najdete v květnu v Galerii na plotě DDM Stodůlky.

Více informací na www.ddmstodulky.cz

TŘINÁCTKA – KŘESŤANSKÉ CENTRUM LUKA

Mukařovského 1986, (zastávka metra Luka)
Vzhledem k epidemické situaci probíhá většina akcí on-line.

Úterky • 19.30 – 20.45

Objevování Bible

Na kurz Večery Objevování Bible je zván každý, kdo by chtěl porozumět životu a osobě Ježíše. Každé úterý probíhá diskuze nad jednotlivými  kapitolami evangelia podle Lukáše. Zatím se takto schází kolem deseti lidí. Setkání probíhají online, připojit se dá jakékoliv úterý. Odkaz na  Zoom bude zaslán z adresy alfa13ka@gmail.com.

Informace o dalších aktivitách na www.13ka.cz.

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

U Trojského zámku 120/3, Praha 7

Ze zimního spánku se probudil svišť, ohlásil tak příchod jara

Předpovídání jara s pomocí svišťů má velkou tradici zejména v Severní Americe. Nejznámější svišť Phil v městě Punxsutawney dokonce na  Hromnice podle tamních tradic oznamuje délku zimy. Samec sviště lesního v Zoo Praha si podle chovatelů dal letos pořádně na čas a poprvé  ho po zimním spánku ve venkovní expozici viděli až 15. března ráno. V průběhu zimního období spí svišti hlubokým spánkem, při kterém se  jim zpomalí metabolizmus, klesne tělesná teplota a zpomalí srdeční tep. Na jaře se probouzejí, až když se teploty zvýší a trvale ustálí na  vyšších hodnotách. Svišti se v průběhu zimy neprobouzejí a zůstávají v norách, které si sami ve svém výběhu vyhrabou. V prvních dnech po  probuzení se obvykle nad zemí zdržují jen málo, ale po několika dnech se začínají slunit a pást se.

Koronavirus se nevyhnul ani zoologické zahradě

Koncem února ukázalo testování zvířat prováděné ze vzorků trusu, že pozitivní jsou například lvi indičtí Jamvan a Suchi a gorilí samec Richard. Zatímco u šelem se situace stabilizovala, testy prokázaly další dvě pozitivní zvířata v Pavilonu goril – samice Bikiru a Kambu. Téměř  padesátiletá Kamba je z pražské gorilí skupiny nejstarší a její dva předchozí testy byly negativní. Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek 17. března  uvedl: „Její stav je trochu jako na houpačce, už jí bylo skoro dobře, ale zase se zhoršila a to se opakuje... Držme jí palce!“ Covid pozitivní jedinci  zůstanou pod dohledem chovatelů a veterinářů, v případě potřeby jim bude poskytována podpůrná léčba. Pracovníci Zoo Praha jsou v  kontaktu s odborníky ze zoologických zahrad, které podobnou zkušeností již prošly.

Více informací najdete na webových stránkách zoologické zahrady.

Bližší informace získáte na tel. 296 112 111, pr@zoopraha.cz, www.zoopraha.cz, www.facebook.com/zoopraha.

Kalendář akcí připravila Eva Černá