Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

2018: Domov Zity Kabátové i robotická vinárna

Ve středu 17. ledna 2018 měl starosta Prahy 13 David Vodrážka milou povinnost zúčastnit se oslav 25. výročí založení Mateřské školy Běhounkova. „Školka má jednu raritu – je vůbec prvním předškolním zařízením, které bylo založeno v samostatné České republice. Její provoz byl zahájen 4. ledna 1993,“ napsal magazín STOP. Stejné výročí oslavila o půl roku později Fakultní základní škola profesora Otokara Chlupa, mezi místními známá jako „Chlupovka“.
V Centrálním parku Prahy 13 byla 7. března uvedena do provozu tzv. chytrá lampa. „Je umístěna u Kuželkárny a šíří wi-fi signál do vzdálenosti několika desítek metrů. Je na ní také tlačítko nouzové pomoci, které se po stisknutí automaticky spojí s tísňovou linkou 112,“ uvedl zpravodaj. Ve středu 21. března byla starostou a zástupci SDH Stodůlky uvedena do provozu nová věž na hadice propojená s místní hasičskou stanicí. „Její konstrukce je řešena jako vertikální šachta vysoká 15,3 metru. Hadice se zavěšují v přízemí, kde je obsluha nasadí na rošt a vytáhne do horní polohy,“ přiblížil magazín STOP.
S příchodem jara odstartovala i motoristická sezona a tentokrát velmi netradičně. V neděli 8. dubna se na Sluneční náměstí sjely desítky automobilů, kterým požehnal farář Radek Tichý. „Jako křesťané věříme, že Bůh s námi chce být všude, tedy i na cestách. Právě žehnání autům je forma prosby, aby nás Bůh provázel, chránil a řidiči jezdili ohleduplně,“ řekl.
V pátek 21. září byl otevřen Domov pro seniory Zity Kabátové pojmenovaný podle slavné prvorepublikové herečky, svého času občanky Prahy 13. „Objekt disponuje 110 lůžky, na každém patře je sesterna, relaxační místnost a terasa s venkovním posezením. Klienti budou mít k dispozici ordinaci s nonstop lékařskou službou, vlastní kuchyni, jídelnu i další společenské prostory,“ informoval zpravodaj. Ve dnech 5. a 6. října proběhly v České republice další komunální volby. „V Praze 13 přišlo k urnám 16 tisíc voličů, což je 45 procent z celkového počtu. Nejvíce hlasů obdržela Občanská demokratická strana (30,92 %), která získala 13 mandátů. Starostou byl následně popáté zvolen David Vodrážka,“ napsal STOP.
V sobotu 13. října se završila tradice hudebního cyklu Třináctého na třináctce připravovaného Lucií Haschkovou a Slávkem Klecandrem. Jejich posledním hostem byl písničkář Jiří Smrž, který se představil jak sólově, tak se zpěvačkou Kateřinou Špičkovou.
U budovy Czech Photo Centra v Nových Butovicích se ve čtvrtek 29. listopadu otevřelo nové technologicko-informační centrum Cyberdog, jehož součástí je vinárna s robotickou rukou. „Autorem návrhu futuristické budovy, která připomíná psa, jsou David Černý a Tomáš Císař,“ doplnil zpravodaj.

Robert Šimek