Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Cestovní doklady pro děti

Léto, dovolené a prázdniny se blíží. Nikdo z nás v tuto chvíli neví, zda bude mít možnost vycestovat do zahraničí, nebo zda budeme všichni trávit tyto dny raději na území republiky. V případě, že by alespoň nějaké cestování bylo možné, měli byste vědět, co je nutné při cestování s dětmi. Jejich dokladem nemusí být jen cestovní pas, v rámci Evropské unie a Schengenského prostoru může dítě cestovat i na občanský průkaz. Ten lze zároveň používat jako doklad totožnosti, např. při cestování v MHD.
O jeho vydání mohou zažádat rodiče dětí do 15 let, tedy i novorozenců. Občanský průkaz se ve standardní lhůtě 30 dnů s platností na 5 let vydává po zaplacení správního poplatku 50 Kč. Pouze je nutné hlídat změnu vzhledu dítěte na fotografii a doklad aktuálně měnit. Upozorňujeme, že pokud cestujete s dítětem, rozhodně neslouží jako náhrada cestovního dokladu jeho rodný list nebo zápis dítěte do dokladů rodičů. Ten byl ukončen (v roce 2012), takže dítě už na rodičovský doklad vycestovat nemůže (jak se stále někteří mylně domnívají).
Je potřeba také zmínit, že každý stát může své předpisy změnit bez předchozího upozornění. Proto je vhodné si konkrétní podmínky, s jakým dokladem vycestovat, jakou minimální dobu platnosti dokladu cizí stát vyžaduje atd., zjistit aktuálně před cestou přímo u příslušného zastupitelského úřadu daného státu, na Ministerstvu zahraničních věcí ČR nebo na Ministerstvu vnitra ČR.
Bližší informace ohledně e-občanského průkazu a také e-pasu lze nalézt na našich webových stránkách, na stránkách MZV nebo na stránkách MV – www.mvcr.cz (záložka Služby pro veřejnost/rady a služby/ osobní doklady). 

Darina Altmanová,
vedoucí odboru osobních dokladů a evidence obyvatel