Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

SEDMÝ PSÍ DEN S PRAHOU 13

Sedmička je šťastné číslo, říká se. Pro Prahu 13 to platí letos také – 20. května hostí již sedmý ročník oblíbené akce Psí den s Prahou 13. Předchozích 6 ročníků se těšilo velké popularitě jak mezi občany Prahy 13, tak mezi jejich čtyřnohými společníky. Letos myslíme i na ty pejsky, kteří nemají všechny čtyři (nohy) pohromadě. Čtenářům přinášíme rozhovor s Karolínou Hájkovou, která Psí den s Prahou 13 organizuje.

Paní Hájková, Psí den je v naší městské části již tradiční akcí a těší se velké oblibě veřejnosti. Proč jste se rozhodli první ročník před sedmi lety uskutečnit a proč právě tady?

Velice ráda jsem chodila na různé Psí akce, které se v Praze pořádali, a tak mě napadlo, zkusit takovou akci uspořádat také, ale trochu jinak, než to dělají ostatní, jelikož mě to přišlo už stále vše dokola a nic moc mě na akcích už nepřekvapilo. Vymysleli jsme proto originální soutěže, které na jiných akcích nebyli a netlačili jsme na kvantitu, ale kvalitu. Také nám záleželo, aby od každého na akci bylo trochu a jasná volba byla celou akcí podpořit útulky, ale i celkově šířit osvětu a pomáhat pejskařům. Místo konání jsem měla hned od začátku vybrané. Bydlela jsem na Lužinách u Centrálního parku a ten mě přišel pro konání takové akce naprosto ideální. Zkusili jsme tedy oslovit vedení městské části Praha 13 a ti náš nápad uvítali s otevřenou náručí, za což jim moc děkujeme. Psí den s Prahou 13 je hlavně o tom strávit příjemné odpoledne mezi lidmi a psy, kteří smýšlejí stejně – chtějí si užít zábavu, zasoutěžit si, dozvědět se něco nového z psího světa a třeba se potkat se sousedy a přáteli.

Psí den je každý rok plný soutěží a zábavy, na co se můžeme těšit?

Jako každý rok i letos má Psí den nabitý program. Těšit se můžete na oblíbený skok do výšky, při kterém pravidelně padají nové rekordy. Kvůli tomu bude i letos přítomen komisař české knihy rekordů, co kdyby někdo překonal rekord z minulého roku – 137 cm, který skočil pejsek Rocky? Nebude chybět ani sraz ras, zábavný psí pětiboj, ve kterém je jednoznačně nejoblíbenější disciplínou pojídání pamlsků na čas, nebo psí karneval v roztomilých oblečkách.

Skok do výšky je elitní disciplínou a výkony se zapisují do knihy rekordů a každoročně se výkony soutěžících zlepšují, je to již tradiční disciplína?

Při plánování prvního ročníku Psího dne, jsme chtěli pro návštěvníky soutěže, které na jiných akcích nejsou. A tak vznikl nápad na skok do výšky a psí dostih. Psí den s Prahou 13, je tak zatím jediné místo v ČR, kde se skáče rekord ve skoku do výšky na speciálně vyrobené překážce právě pro tuto soutěž. Pejsek na tuto soutěž krom nadání pro skok do výšky musí mít také perfektní poslušnost a je rozdělen na dvě kategorie na malé a velké pejsky. Přihlásit se může každý, kdo chce zkusit pokořit rekord, ale i pro ty co si ho chtějí jen vyzkoušet. Není tedy podmínkou mít doma natrénováno, ale zkusit něco, co se jen tak nikde nevidí. U skoků vždy panuje skvělá atmosféra a je to jedna z nejnapínavějších soutěží na Psím dni. V roce 2017 ve Spojených státech padl zatím nepřekonaný rekord v psím skoku do výšky. Fenka chrta jménem Feather tehdy skočila celých 191,7 cm.

  1. ročník 2016 – 110 cm – Ejs
  2. ročník 2017 – 125 cm – Shadow Shef is
  3. ročník 2018 – 135 cm – Shadow Shef is
  4. ročník 2019 – 135 cm – Zara
  5. ročník 2021 – 130 cm – Ellie
  6. ročník 2022 – 137 cm - Rocky

Ne všichni psi mají štěstí na kamarádskou rodinu, nebo trpí zdravotními komplikacemi, myslíte i na ně?

Protože je třeba myslet i na ty pejsky, kteří nejsou ve své nejlepší formě, přidali jsme letos do programu i psí dostih pro hendikepované psy. Uvidíme, zda kolečka místo nožiček nakonec nejsou výhodou spíš než hendikepem! Tradičně se psího dne účastní zástupci útulků a organizací, kteří se věnují těm psím kamarádům, kteří neměli štěstí na majitele a všichni mohou pomoci drobným dárkem, třeba jen na krmivo. Daniel Žďárský i letos předvede svou legendární Bull show, u každého stanu útulků přítomném na psím dni si budete moci zakoupit lístek do bohaté tomboly, jejíž výtěžek se přidá k podpoře všech účastnících se útulků. Budete si moci poslechnout osvětovou přednášku o zločinných množírnách.

Vedle sportovních výkonů jde hlavně o příjemně strávený den se čtyřnohými členy rodiny, jaký je doprovodný program?

Pokud vy a váš pejsek nejste soutěžní typy, máme pro vás připravenou tradiční a oblíbenou psí hernu. Můžete se se svým pejskem těšit na hlavolamy, agility a připravujeme novinky, které vám prozradíme na webu http://www.psiden.cz. Pro dvounohé účastníky máme bohatý doprovodný program. Chybět nebudou ani VIP osobnosti a letos jsme program ozvláštnili i o hudební vystoupení, které si jistě užijí lidé i chlupáči. Pejsci se budou moci projít po molu na psí módní přehlídce, nechat se vyfotit ve fotokoutku nebo si nechat profesionálně ostříhat drápky.

Přijdou opět i psí profesionálové?

Samozřejmě, ti nemohou na Psím dnu chybět. Předvést psy v zaměstnání přijde Městská policie a ukáže všem zúčastněným, jak vypadá takový výcvik služebního psa, nebo jak probíhá celní prohlídka za přítomnosti drogového psa. Tito čtyřnozí profíci jsou skvělými kolegy u nejrůznějších složek Integrovaného záchranného systému a každoročně se s nimi rádi potkáváme.

Nedílnou součástí Psího dne je i adopce, kdy si návštěvníci mohou přímo na místě vybrat pejska z útulku, už máte vytipované adepty?

Každoročně dáme prostor i pejskům, kteří nepřišli na Psí den se svými majiteli, ale dorazili v naději, že možná toho svého budoucího majitele právě tady potkají. Přítomné útulky přivezou své nejvychovanější svěřence a vy se budete moci ucházet o jejich adopci. Pomoc těm pejskům, kteří neměli tolik štěstí a skončili v útulku je pro nás prioritou. Čím více vás na akci přijde, tím větší částkou budeme schopni chlupáčům pomoci, neváhejte proto a stavte se třeba jen na chvilku.
Zapište si datum 20. 5. 2023 do kalendáře a dorazte do Centrálního parku na Lužinách i vy! Psí den není jen pro psí majitele, ale pro každého, kdo má ke chlupáčům srdcem blízko.

PEJSEK K ADOPCI

Bob (7 let, kříženec, příjem 21. 7. 2021)
Tak tenhle sympaťák je Bob. Bob je veselý, charismatický pejsek, má ale v hlavičce strachy ze štěněčích let, které ho provází celý jeho život. Nový páníček musí mít zkušenosti, respektovat Bobovi potřeby, umět číst jeho signály. Dopřát mu v začátku dostatek prostoru a času, být důsledný, spravedlivý a čitelný. Je neuvěřitelně chytrý, bystrý, moc rád se učí a hraje si.
Bohužel je nejistý, z cizích lidí má strach, nezvládá manipulaci a v některých situacích reaguje nepřiměřeně.
První rok života je v životě psa neuvěřitelně důležitý a Bob ho strávil u člověka bez domova, který s ním nejednal hezky. Jen velmi těžko se dají všechny chyby a strachy z tohoto období úplně odbourat. Lze je ale zmírnit a za pomoci srozumitelné komunikace téměř vyřadit z repertoáru chování. Nebudou totiž potřeba. Rádi budeme novým majitelům ve všem nápomocni! Navěky věků! Bob je vhodný do klidné domácnosti bez dětí, ideálně pro single osobu. Bob je super pes. Svou paničku, která jej „vysvobodila“ miloval a nikdy jí neublížil. Více lidí ale do svého světa zcela přijmout nedokázal. Přítele několikrát kousnul a po narození miminka se Bob psychicky sesypal. Bob je kastrovaný, očkovaný, čipovaný, ošetřený proti parazitům. Adopční poplatek 2 000 Kč. V případě zájmu si pište na voriskov@gmail.com. Další pejsky k adopci najdete na stránkách www.voriskov.cz.

PROGRAM SEDMÉHO PSÍHO DNE 10.00 - 18.00

SOUTĚŽE:

  • Psí dostih i pro hendikepované pejsky
  • Skok do výšky – pokus o překonání rekordu
  • Sraz ras
  • Zábavný psí pětiboj – pojídání pamlsků na čas, sranda slalom, ulička poslušnosti...
  • Voříškiáda adoptovaných psů
  • Psí karneval

NEJVĚTŠÍ PSÍ HERNA V ČR:

  • Psí hlavolamy
  • Hersenwerk
  • Smyslová zahrada
  • Agility
  • Bludiště

BOHATÝ DOPROVODNÝ PROGRAM:

  • VIP osobnosti
  • Hudební vystoupení
  • Charitativní tombola na podporu útulků
  • Ukázky práce psovodů celní správy
  • Městská policie – výcvik služebních psů
  • Psí módní přehlídka
  • Daniel Žďárský – Bull show
  • Ukázky první pomoci – psí záchranka
  • Foto koutek

ZÓNA PSÍ POMOCI – ÚTULKY S PEJSKY K ADOPCI

PRODEJNÍ STÁNKY S POTŘEBAMI PRO PSY A OBČERSTVENÍ

Lucie Steinerová