Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Změny podmínek pro tomboly

Od 1. 1. 2017 dochází k zásadní změně podmínek pro pořádání tombol. Dosavadní zákon (zák. č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách) je nahrazen novým zákonem (zák. č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách), který je v podmínkách pro pořádání tombol mnohem liberálnější. Přestože je tombola stále považována za hazardní hru (o výhře rozhoduje náhoda, nikoli znalosti či zručnost hráče, návratnost vkladu se nezaručuje), její společenská nebezpečnost (vznik hráčské závislosti, prohry velkých částek apod.) je chápána jako velmi nízká.

Nově tedy platí následující podmínky:

  • pořadatel tomboly s herní jistinou do 100 000 Kč (herní jistina = počet prodaných losů x cena jednoho losu) nemusí žádat o povolení ani nic neoznamuje příslušným úřadům či jiným státním institucím, neplatí se žádné správní poplatky, neodvádí se daň 23 % finančnímu úřadu, neřeší se účel použití výtěžku z tomboly (zisku), nevztahují se žádná omezení, se kterými počítá zákon o hazardních hrách pro jiné technické či živé hry, sázky, turnaje apod.
  • pořadatelem tomboly s herní jistinou nad 100 000 Kč může být pouze specifická právnická osoba, která má povinnost pořádání tomboly ohlásit na příslušném úřadu (kde se tombola pořádá, přičemž s ohlášením musí splnit i další předepsané náležitosti) nejméně 30 dnů před jejím konáním, musí zajistit účast notáře, musí zaplatit daň z hazardních her ve výši 23 % příslušnému finančnímu úřadu. Účastníkem takové tomboly může být pouze osoba starší 18 let. Pořádání této tomboly lze obecním úřadem zakázat.

Podrobnější přehled podmínek pro pořádání tomboly a další povinné náležitosti jejího ohlášení jsou uvedeny na webu MČ Praha 13, případné dotazy směřujte na tel. 235 011 412, foukalr@p13.mepnet.cz.

Rudolf Foukal, vedoucí oddělení daní a poplatků EKO