Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Retro zima za socíku

Zimní měsíce budou v Galerii Tančící dům ve znamení Vánoc. Nová výstava Retro zima za socíku je věnovaná zimě a vánočním svátkům, jak je známe ze 70. a 80. let. Téměř 1 300 vystavených předmětů jsou dochované originály ze soukromých sbírek anebo zapůjčené z Barrandovských ateliérů a České televize.

„Prosklené přízemí Galerie Tančící dům se na několik měsíců rozzářilo a proměnilo se ve sváteční retro výlohu obchodního domu Kotva zaplněnou starými vánočními ozdobami, oblečením a originálními předměty z dob Československa,“ říká Helena Novotná z tiskového oddělení. „Uvnitř nechybí bohatě nazdobený stromeček, věhlasné auto žigulík, ze kterého doslova padají dárky a replika retro bytu s kuchyní, kde jsou v plném proudu přípravy na Štědrý večer. Můžete si prohlédnout také spotřebiče úspěšných značek elektroniky jako je Eta či Tesla, bez kterých se žádná domácnost neobešla. Součástí expozice je jedinečná soukromá sbírka hraček ze 70. a 80. let z muzea v Rychnově nad Kněžnou, která vzniká téměř 50 let, a některé exponáty nebyly zatím nikdy vystaveny. Mezi mnoho vystavených pokladů patří i jedinečné kostýmy Jiřiny Bohdalové z legendárního pořadu Televarieté. V dětském patře je interaktivní herna pro děti, kde jsou vystavené originály od různých dětských ilustrátorů a autorů slavných Večerníčků. Poslední patro je sondou do každodenního života v Československu období 70. a 80. let a je věnováno elektronice a různým předmětům každodenní potřeby. Vystaveny jsou výrobky předních národních podniků, jako byly Madeta, Kofola, Fatra, JAWA, Tesla a jiné.“

Výstava Retro zima za socíku, jejíž autorkou je Jana Sommerová, spoluautorkou Nadia Klempířová, zaplnila tři patra Tančícího domu a je možné ji navštívit do 3. března denně od 9.00 do 20.00.

Eva Černá