Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Z deníku policie ČR

  • Po dlouhodobém klesání trestné činnosti na území Pra - hy 13 jsme v listopadu zaznamenali její mírný nárůst. Jednalo se zejména o trestnou činnost spojenou s vloupáním do osobních motorových vozidel, ale také do bytů a domů. V měsíci listopadu se podařilo dopadnout jednoho pachatele vloupání do bytu, který byl na místě zadržen náhodným svědkem celé události. Ostatním dvěma spolupachatelům se bohužel podařilo uniknout. Apeluji na čtenáře, aby se v rámci svých možností snažili co nejlépe zabezpečit svůj majetek. Především aby nenechávali volně položené věci ve vozidlech a u bytů, zejména aby zamykali i když jsou třeba doma. V minulosti jsme zaznamenali několik případů, kdy došlo k vloupání do bytu i přesto, že v bytě spali jeho obyvatelé. Přitom nikdo z nich nezaznamenal žádný hluk. Jednalo se o sofistikovaný způsob vloupání. Zároveň bych rád apeloval na bytová družstva, aby popřemýšlela, zda by nebylo možné uvolnit takovou částku z jejich rozpočtu, která by umožňovala instalaci kamerového systému v domech těchto družstev nebo společenství vlastníků. Máme totiž informace, že někteří pachatelé vloupání se takovým domům raději vyhnou.
  • V předvánočním období se zvyšuje aktivita u různých nákupních center, trzích a podobně. V této souvislosti se samozřejmě nezvyšuje aktivita jen u nakupujících, ale také u osob, které využívají jejich nepozornosti a okradou je. Víme, že takové činy nepáchají jenom Češi, ale zvykly si k nám do Prahy vyjíždět i celé klany z jiných států, jako je například Rumunsko nebo Bulharsko. A ty se touto činností, tedy kapesními krádežemi, zabývají. Období Vánoc je pro tyto osoby obdobím žní, neboť nakupující se hlavně věnují výběru dárků nebo jiného zboží a vůbec netuší, že se stali obětí takových lapků. Doporučuji tedy – zavírejte si kabelky, používejte tašky na zip, nenoste peněženky nebo jiné drahé věci v otevřených kapsách a hlavně nepokládejte osobní věci při nakupování do nákupního košíku! Vánoce, které by pro nás všechny měly být svátky klidu a pohody, by se pak mohly stát obdobím stresu a běhání po úřadech. V tomto období jsme posílili hlídkovou činnost hlavně u nákupního centra Ikea a Tesco.
  • Jak jsem již uvedl na začátku, zaznamenali jsme mírný nárůst počtu páchané trestné činnosti. Věděli jsme, že počet trestných činů nebude klesat do nekonečna, avšak doufali jsme, že tento zlom přijde co nejpozději. Zatím nejde o žádný dramatický růst, ale... Bezpečnost v Praze 13 není pouze záležitostí české nebo městské policie, ale je záležitostí i místní samosprávy a především občana samotného. Myslím, že s touto spoluprací můžeme být spokojení, protože Prahu 13 a Prahu obecně lze stále považovat za bezpečné místo.
  • Vzhledem k tomu, že toto lednové číslo zpravodaje STOP vyjde už 20. prosince, chtěli bychom vám my, policisté z Místního oddělení policie Stodůlky, popřát klidné prožití vánočních svátků a šťastný nový rok 2020.


Za MOP Stodůlky npor. Lukáš Hošna