Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

VÍKENDY BEZ NUDY

Je tady první rubrika Víkendy bez nudy roku 2021 a s ní další pozvánka na výlet. Tentokrát jsme zvolili místo obzvlášť zajímavé a to barokní areál kostela Nanebevzetí Panny Marie na Svaté Hoře. Vrch nad Příbramí, kde původně stávala malá dřevěná kaple pro poustevníky, se v průběhu staletí změnil v jednu z nejcennějších architektonických památek období raného baroka v Čechách. V 17. století zde byla zbudována rozsáhlá stavba s ambity a několika kaplemi.

Přímo z města se na Svatou Horu dostanete zakrytým schodištěm, které pochází z 18. století, nebo můžete využít jinou možnost – z parkoviště krásnou alejí kolem jednoho z nejstarších stromů v Čechách – dubu svatého Václava. Jeho stáří se odhaduje na 400 let. Svatováclavský či Svatohorský dub je potomkem pradávného dubu, který zde rostl od 13. století do roku 1643, kdy jej spálil blesk.

Dub svatého Václava je pro svůj věk a historický význam vyhlášen památným stromem. Ještě „pár kroků“ a jste v cíli. Prohlídka areálu Svatá hora může začít. A věřte, že je co obdivovat. Ti, kteří toto úžasné místo někdy navštívili, mi jistě dají zapravdu.
Na rozlehlém prostranství stojí bazilika Nanebevzetí Panny Marie. Tam také najdete originál známé gotické sošky Panny Marie Svatohorské umístěné na stříbrném oltáři.

Soška pochází z roku 1348, je tmavá, vyřezaná z hruškového dřeva. Od dob baroka je oblékána jako královna do honosných šatů v liturgických barvách. V roce 1732 byla soška Panny Marie Svatohorské slavnostně korunována krásnými korunkami, které vytvořil pražský zlatník a klenotník Jan Ferdinand Schachtel. I když za soškou Panny Marie Svatohorské neustále míří spousta lidí, prohlédněte si i všechno ostatní – Mníšeckou, Plzeňskou, Březnickou a Pražskou kapli, Svatohorské muzeum, klenotnici, ambity, sklepení...
Informace o otevírací době, ceně vstupného a bližší informace o celém areálu najdete na internetových stránkách http://svata-hora.cz.

Eva Černá