Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Houby v zimě

Možná se vám bude zdát, že houby do lednové rubriky Vaším objektivem v podstatě nepatří. Svým způsobem je to pravda, ale v době uzávěrky tohoto vydání opravdu neodcházeli houbaři z lesů s prázdnou. A navíc – houby jsou součástí našeho jídelníčku po celý rok. Mají malou kalorickou hodnotu a jsou bohaté na minerální látky a vitamíny. Možná, že právě u vás byl staročeský kuba, tradiční české jídlo, obědem na Štědrý den. Protože ti, kteří podle pověry nejedí až do štědrovečerní večeře maso, uvidí zlaté prasátko.
A právě proto jsme do této první letošní rubriky vybrali snímek pana Vratislava Šnejdara. Ve svém e-mailu píše:
Posílám redakci STOPu a jeho čtenářům pozdrav z řevničovského polesí – fotografii hříbku, který vyrostl uvnitř vykotlaného pařezu tak, že plodnice vyrůstá přímo ze ztrouchnivělého dřeva. Krásný a názorný příklad saprofytismu, kdy organizmus získává živiny z odumřelých těl jiných organizmů, která rozkládá.

Podaří-li se i vám udělat zajímavou fotografii (v rozlišení alespoň 300 dpi), zašlete ji do redakce STOPu na stop@praha13.cz, rádi ji zveřejníme. Za všechny snímky, které jste nám již poslali nebo je teprve pošlete, vám mnohokrát děkujeme. Do nového roku 2021 vám přejeme spoustu krásných snímků a k tomu to nejlepší světlo.

Eva Černá