Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Praha 13 pomáhá

Společnost PROSAZ má za sebou dlouholetou historii. Vznikla už v roce 1991 a jejím posláním je pomoc zdravotně postiženým lidem vést normální život. Z malého občanského sdružení zaměřeného pouze na zájmové a volnočasové aktivity vznikla za zhruba čtvrtstoletí velká organizace, která poskytuje registrované sociální a zdravotní  služby, provozuje chráněné dílny zaměstnávající desítky lidí se zdravotním postižením a kromě toho má vlastní rekreační středisko patřící mezi největší podobná zařízení, co se kapacity bezbariérového ubytování týče. Své služby nabízí na území hl. města Prahy. Posláním společnosti je také neustálé zvyšování informovanosti široké veřejnosti v oblasti zdravotního postižení, a to na celém území České republiky.

„Mladí lidé se chtějí většinou bavit, společně trávit volný čas a věnovat se svým zájmům. Nejinak je tomu u mladých lidí se zdravotním postižením,“ říká ředitelka PROSAZu Iveta Pešková. „Organizujeme tedy mimo jiné různé rehabilitační a rekondiční pobytové akce a tábory pro těžce zdravotně postižené děti a mládež, ale i různé kulturně společenské akce, jako jsou jarmarky výrobků chráněných dílen nebo třeba tradiční reprezentační plesy,“ dodává ředitelka.

Rada Prahy 13 se na základě žádosti PROSAZu rozhodla poskytnout dotaci na letní tábor pro děti s těžkým zdravotním postižením, který se konal letos v červenci v bezbariérovém středisku v Líchovech. Tábora se zúčastnilo 18 dětí, které jsou výhradně v péči svých rodin. Odpočinek tak byl umožněn rovněž osobám, které o ně celoročně pečují. Poskytnutá dotace byla použita na částečnou úhradu nákladů na autobusovou dopravu, která zajistila svoz dětí z celé republiky na místo, kde se letní tábor konal.

Eva Libigerová