Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Pozvánka do Obecního domu

I když tyto dny kvůli nepříznivé epidemiologické situaci návštěvám výstav nepřejí, věřme, že se to brzy změní. Pak bude dobré vědět, kam se vypravit. Proto vás už podruhé pozveme do Obecního domu. Minule to bylo na výstavu světoznámé módní návrhářky a designérky Blanky Matragi, tentokrát to bude opět na výstavu, ale z trochu jiného soudku. Pozveme vás na výstavu nejslavnějšího rodáka z Ivančic na Moravě, který se narodil před sto šedesáti lety. Už víte, o kom hovoříme? Ano, je to známý secesní umělec Alfons Mucha, jehož „oživlý“ autoportrét vás dokonce na prohlídku výstavy pozve. V angličtině hlasem Pierce Brosnana, v české verzi Jiřího Dvořáka. Při vstupu uslyšíte: „Vítejte na výstavě mých originálních plakátů, které poprvé v historii ožívají. Přenesou vás do atmosféry časů, ve kterých jsem žil a pracoval. Užijte si výstavu“. Do roku 2013 kompletovala tuto největší sbírku Muchova díla bývalá tenisová jednička Ivan Lendl. Za zhruba třicet let se mu podařilo získat více než dvě stě dvacet Muchových děl.

„Tak to je, ale pak sbírku odkoupil nadační fond Richarda Fuxy a rozšířil počet o více než sedmdesát děl, která jsou na této výstavě k vidění vůbec poprvé,“ říká Pavlína Stránská, která nás touto výstavou celosvětově nejkomplexnější sbírky díla Alfonse Muchy provedla. „Sbírka, mimo nově získaných děl, cestovala po celém světě. V USA, Itálii, v Jižní Koreji... ji vidělo už víc než půl milionu lidí. A všude se setkala s obrovským zájmem a úspěchem. Díky digitálnímu rozpohybování se nyní můžete setkat nejen s oživlým Alfonsem Muchou nebo francouzskou herečkou Sarah Bernhardtovou, uvidíte i velkoplošnou projekci výjevů ze Slovanské epopeje, na které Mucha pracoval téměř dvacet let, ale také skicář s jeho původními návrhy pro chrám sv. Víta a mnoho dalšího. Pro snazší orientaci slouží návštěvníkům popisky, ale brzy budeme moci nabídnout i psaného průvodce nebo komentovanou prohlídku.“

Unikátní výstava „iMucha – slavná sbírka v pohybu“ rozhodně osloví každého, kdo se na ni přijde do Obecního domu podívat. Více najdete na www.obecnidum.cz/vystava/vystava-imucha.

Eva Černá